Asam Garam Kehidupan: Cara ke Tandas Mengikut Sunnah

Nuffnang

Pages

28 Jul 2013

Cara ke Tandas Mengikut Sunnah

Seringkali kedapatan di kalangan kita yang susah untuk membuang air besar. Kadangkala ianya menjadikan saat yang membosankan kerana terpaksa berjam-jam di dalam tandas.

Cara yang terbaik sekali untuk membuang air besar ialah dengan bertinggung mengikut sunnah Rasulullah SAW. Iaitu dengan meletakkan peha kiri di atas kaki kiri manakala kaki kanan mencangkung seperti biasa.

Tangan kanan hendaklah diletakkan di atas kepala. Ini bertujuan untuk mengelakkan dari dikencing dan dilumuri najis oleh syaitan sebab tandas adalah rumah utamanya. Sebaik-baiknya, ketika hendak masuk ke tandas pakailah tutup kepala (tangan kanan ini boleh menggantikan tutup kepala jika kita di dalam keadaan terdesak).

Manakala siku kiri boleh membantu melawaskan pembuangan air besar dengan menekan di bawah perut.

Bagi orang yang belum pernah dan belum biasa dengan teknik ini mungkin merasakan terlalu sukar, tapi inilah sunnah yang mana ianya juga boleh mengatasi masalah sembelit.

Amalan bertinggung biasa, sedikit sebanyak boleh membawa kesan buruk pada diri terutama penyakit buasir. Kuman-kuman dari lubang tandas akan mudah masuk ke dalam dubur berikutan terlalu hampirnya ia dengan lubang tandas. Jika dalam keadaan musafir di dalam hutan, ikutlah seperti mana yang dilakukan oleh Rasulullah SAW kerana ianya boleh menyelamatkan diri daripada digigit oleh serangga yang melata di bumi.

Ketika menyuci najis pula, masukkan seruas jari tengah (kiri) ke dalam dubur. Bersihkanlah najis-najis yang melekat di kawasan itu. Jangan basuh hanya di kawasan luar dubur sahaja kerana sesiapa yang solat dalam keadaan dirinya menanggung najis, solat tidak sah.

Akhir kata, sebelum ke tandas jangan lupa membaca doa dan memakai selipar ataupun alas kaki. Sebelum keluar dari tandas jangan lupa membasuh kaki, ini boleh mengelakkan sakit kepala. Sebagaimana sabda Rasulullah SAW bermaksud:

"Membasuh dua tumit kaki dengan air yang sejuk selepas keluar dari bilik air boleh mengelakkan sakit kepala."

No comments:

Post a Comment

Asam Garam Kehidupan Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign