Asam Garam Kehidupan: Iktibar dari seekor anjing

Nuffnang

Pages

18 Aug 2013

Iktibar dari seekor anjing

Suatu hari sedang Abu Yazid berjalan-jalan di satu lorong, tiba-tiba seekor anjing menghampirinya. Oleh kerana takut pakaiannya tersentuh kulit anjing itu, maka Abu Yazid menarik pakaiannya ke atas.

Tiba-tiba anjing itu bersuara seperti suara manusia, " Kalau kulit aku kering, terkena kulitmu, tuan tidak perlu mencuci pakaian tuan, tetapi kalaulah kulitku basah, tuan boleh menyamak pakaian tuan itu. Tetapi sifat benci yang ada dalam diri tuan tidak boleh dicuci hatta dengan tujuh batang sungai sekalipun. Dosa batin itu payah dicuci."

Abu Yazid terpegun lalu berkata," Wahai anjing, kamu ini sangat bijak. Marilah tinggal dengan aku seketika."

" Tidak, kita berdua tidak boleh tinggal bersama kerana aku ini dihina manusia sedangkan tuan dipuji oleh dunia. Tambahan pula aku tidak menyimpan makanan untuk esok, sedangkan tuan menyimpan makanan untuk setahun," jawab anjing itu.

Mendengar kata-kata anjing itu, Abu Yazid berbisik sendirian: Kalaulah seekor anjing pub tidak sudi bersamaku, apakah aku layak untuk menghampiri Tuhan dan duduk di 'majlis'Nya? Puji-pujian bagi Tuhan yang menghinakan diriku dan mengajar manusia melalui perkara-perkara yang kecil."

p/s: minta maaf ye kawan-kawan, saya tak buat entri pasal syawal, takpelah dah ramai kawan-kawan lain yang buat, bermacam ragam dan cerita syawal, cerita saya biasa sangat, tak seronok nak dikongsikan..
                                             

No comments:

Post a Comment

Asam Garam Kehidupan Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign