Asam Garam Kehidupan: Tingginya akhlakmu...

Nuffnang

Pages

29 Aug 2013

Tingginya akhlakmu...

Pada suatu hari diriwayatkan bahawa seorang rakyat awam tanpa mengenal Salman Al Farisi, menariknya secara kasar dan menyuruhnya melakukan kerja yang cukup berat. Orang tersebut menyuruh Salman memikul karung rumput untuk dibawa pulang ke rumahnya. Dia berjanji kalau kerja itu selesai Salman akan diberi sedikit upah. Dengan patuh Salman Al Farisi melakukan kerja tersebut.

Dii tengah perjalanan mereka bertemu dengan serombongan penduduk. Salman memberi salam kepada mereka. Lalu mereka berhenti seraya menjawab salam itu, " Juga kepada amir kami ucapkan salam,"

Jawaban penduduk tersebut sangat menghairankan tuan punya karung rumput tersebut. Kehairanannya makin bertambah bila sebahagian anggota rombongan itu datang dan meminta barang pikulan sambil berkata, " Wahai amir, berikanlah beban itu kepada kami agar kami membawanya."

Alangkah terkejutnya tuan punya karung tersebut dan mengertilah ia bahawa buruh upahannya itu adalah Salman Al Farisi, amir negeri Madain. Dengan rasa penyesalan yang amat sangat, segera ia mendekati Salman sambil meminta maaf dan meminta karungnya kembali. Tetapi Salman menolak sambil berkata, " Biar kuhantar sampai ke rumah tuan,"


*Ada kah lagi peribadi sebegini pada diri pemimpin zaman sekarang.....?*

2 comments:

  1. subhanallah, semoga jadi iktibar pd kita

    ReplyDelete
  2. Memang confirm tak de pemerintah yg sanggup angkat karung rumput mak zaman ni hihi....
    Masyaallah hebatnya akhlak pemimpin yg bernama Salman Al Farisi ni ye mak

    ReplyDelete

Asam Garam Kehidupan Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign