Asam Garam Kehidupan: Nak cuba buat keropok lekor Terengganu?I

Nuffnang

Pages

2 Jul 2014

Nak cuba buat keropok lekor Terengganu?I


Isi ikan yang siap diproses, selalunya guna ikan selayang atau orang
KL panggil ikan sardin, ikan ni selain murah, isinya manis.

Cara tradisi, guna lesung kayu untuk tumbuk isi ikan


Nampak tak ketulan ais yang dicampurkan semasa proses menumbuk ni, chik saya
kata supaya keropoknya kembang semasa digoreng.

Adunkan dengan garam dan tepung sagu.

Proses mengetulkan.

Digentel untuk dibentuk panjang.

Rebus hingga masak, bila masak dia akan timbul.

Saya lebih suka makan fresh camni, cicah sos dia, ermmm...terangkat.

Nilah chik saya, pengganti arwah mak, wajah hampir seiras. Chik saya nilah yang ceritakan kisah pisang dan kisah Mamat tu.

13 comments:

  1. sedapnya buat sendiri, segar gitu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. org pahang pun biasa ngn kepok leko ni kan UA...

      Delete
  2. pandai buat sendiri je, lagi sedap ni, lesung semua tu kena ada kan.. saya pun ada chik:) NA,,kulit tu beli kat ikea, tapi aunty saya order masa raya korban je .

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau nak buat sikit guna blender atau mixer pun boleh utk hancurkan isi ikan tu.

      chik tu makcik yg paling bungsukan BP?

      Ooo, mesti boleh tahan harganya kan?

      Delete
  3. susah ye buat, patutla orang jual mahal

    ReplyDelete
  4. tu cara tradisi Sal, kalau cara moden dah senang, isi ikan beli je, nak hancurkan ada mesin dia, cuma tak fresh cam buat kat rumah la.

    ReplyDelete
  5. singgah dan follow sini dari blog mialiana :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terimakasih husna, In shaa Allah akak follow balik yea..:)

      Delete
  6. suka makan keropok ma buat...

    ReplyDelete
  7. sedapnya sis.....
    http://iolacaviarofficial.blogspot.com/2014/07/2-segmen-blogwalking-pink-lady.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terimakasih sudi singgah..:)

      Delete
  8. sedapnya sis.....
    http://iolacaviarofficial.blogspot.com/2014/07/2-segmen-blogwalking-pink-lady.html

    ReplyDelete

Asam Garam Kehidupan Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign