Asam Garam Kehidupan: Pantun Aidil Adha.

Nuffnang

Pages

5 Oct 2014

Pantun Aidil Adha.

Ketupat rendang takdelah nak masak
Disambut sederhana bersama keluarga
Aidil Adha jalan tak sesak
Ni otw balik Rembau saja.

Jalan tak sesak lengang sahaja
Larling memandu cool cam selalu
Teringinnya hati nak buat korban juga
Tapi..kumpul duit sabarlah dulu

Riuh bergaduh kadang ketawa
Itulah anakku lima semuanya
Aidil Adha jom berkorban kita
Moga ada nilaian ikhlas di sisiNya.

Balik Rembau ada kenduri
MIL  berhajat di hati
Berkorban itu ikhlas dicari
Tidak diukur bilangan jari.

Aduh tak larat melayan adu
Penat bergaduh menangis pula
Nampaknya kena berhenti dulu
Maaf zahir batin pintaku pada semua

11 comments:

  1. salam kenal
    datang dari blog umialya..
    saya follow ye
    sudi follow sy juga

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya nak sangat follow balik cik Nor ni, tapi bila buka, katanya blog ni untuk guest reader jer, so camane yek., tak dapat nak follow lagi ni.

      Delete
  2. IM tak balik kampung beraya kali ni. Raya kat masjid jer...

    ReplyDelete
    Replies
    1. raya juga IM, raya haji ni biasanya camtu lah, jarang org balik kampung, sebab cutinya sekejap, kecuali kalau yg kampungnya dekat.

      Delete
  3. wah happynya semua, maaf zahir batin ♡

    ReplyDelete
    Replies
    1. Maaf zahir batin juga, utk semuanya.

      Delete
  4. Tak kreatif plak nk balas pantun ni..salam aidiladha kak

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak balas pantun, tinggal jejak kat sini pun dah memadai juga, tq sal, salam aidil adha juga.

      Delete
  5. time rya gin dapat kumpul ramai2 kan..meriah!!!!

    ReplyDelete
  6. JM tak balik kampung ke raya?

    ReplyDelete
  7. Salam Aidil Adha untuk semua, masih boleh bertakbir raya untuk dua hari lagi, masih boleh buat korban juga

    ReplyDelete

Asam Garam Kehidupan Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign