Asam Garam Kehidupan: Anda di mana?

Nuffnang

Pages

2 Dec 2014

Anda di mana?

Sehari semalam berapa lama masa yang kita peruntukkan untuk membaca Al Quran? Apa yang kita rasa ketika membacanya, seronok, terhibur, gerun, takut dengan ancaman-ancaman Allah jika kita engkar...atau cuma ada rasa malas, jemu dan nak cepat dihabiskan saja....?

Berapa lama masa yang kita peruntukkan untuk membaca dan menghayati Al Quran? 15 minit, setengah jam? Bandingkan pula dengan masa kita mengadap program tv, sembang dengan kawan, shopping...sedihkan...?

Ini tingkatan orang yang membaca Al Quran.
1.  Jutawan- membaca 300 hingga 1000 ayat setiap malam.
2.  Jayawan- membaca 200 hingga 299 ayat.
3.  Setiawan- membaca 100 hingga 199 ayat.
4.  Pemelihara- membaca 50 hingga 99 ayat.
5.  Yang ingat- membaca 10 hingga 49 ayat.
6. Yang lalai- membaca 0 hingga 9 ayat.

هُوَ ٱلأَوَّلُ وَٱلآخِرُ وَٱلظَّٰهِرُ وَٱلْبَاطِنُ، وَهُوَ بِكُلِّ شَىْءٍ عَلِيمٌ.ُ

Maksudnya: Dialah Yang Awal dan yang Akhir, dan Yang Zahir serta Yang Batin, dan Dialah Yang Maha Mengetahui akn tiap-tiap sesuatu.
                                                                               Al Hadid ( surah 57, ayat 3  )
                                                                                           

10 comments:

  1. Salam kak..terima kasih atas peringatan..malu saya nak bagitau saya kat mana...kena usaha lebih gigih ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. In shaa Allah, akk doakan semua teman alamaya dan sesiapa sahaja yg singgah di sini beroleh rahmat, kasih-sayangdan pengampunan Allah..

      Delete
  2. Bila nak banding dgn yg lain rasanya memang membaca dan menghayati kitab inilah yg terlalu singkat dilakukan dlm perbuatan harian...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Moga yg sedikit itu dapat kita lakukan dgn istiqomah dan ikhlas agar ada nilaian di sisi Allah.

      Delete
  3. klu dibndingkn dgn setitis air laut yg luas tu, knor lh yg setitis tu....

    ReplyDelete
  4. as salam. sy akan cuba baca empat mukasurat sehari jika ada kelapangan. In sha Allah.
    sy follows sini. no 94.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam, Alhamdulillah, moga dpt istiqomah...
      Dan terimakasih sudi jadi rakan ukhwah alamaya saya, dan in shaa Allah saya akan follow balik.

      Delete
  5. alamak..kategori lalai 0-9 ayat..kalau yg x baca langsung sehari....adus!!!..

    ReplyDelete
  6. adusss..ha..ha..tak tau.
    Takpe, pelan-pelan JM, mulakan dengan 10 ayat sehari, masukkan I-Quran dlm phone macam akak, takde wudhuk pun still boleh baca.

    ReplyDelete

Asam Garam Kehidupan Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign