Asam Garam Kehidupan: Ramadhan tigabelas.

Nuffnang

Pages

1 Jul 2015

Ramadhan tigabelas.

Selasa..memang konfem tak balik Terengganu. Malam raya spend night kat rumah dengan semua anak dan harapnya adik yang dua orang tu dapat datang bermalam raya, jadi esoktu bolehla ziarah makam bonda. Last pegi aritu sebelum puasa..dah bersih kukerjakan rumput- rumput yang meliar..Bukan sengaja tunggu raya, baru nak jenguk pusara bonda, tapi tunggu adik-adik sebab rasanya dah lama diorang tak ke sana. Sadis juga, padahal memasing duduk area KL je...
Tengahari baru balik Rembau, raya hari jumaat kan..hari sabtu petang balik rumah semula.

Wadah untuk diisi sepanjang Ramadhan.
Sambungan dari entri Ramadhan sembilan.
Hanya hadiah-hadiah yang mahal saja yang mendapat balas hadiah dari Allah. Antaranya:
1. Wadah puasa yang diisi dengan keinsafan, timbang rasa, kesabaran, rasa hamba, rasa diri lemah, berlapang dada...
2.  Wadah sembahyang diisi dengan rasa kehambaan, rasa dilihat, rasa hina, tawadhuk, khusyuk...
3.  Wadah membaca Al Quran diisi dengan ilmu, pengajaran, keinsafan, terasa kebesaran Tuhan, rahmat dan kasih-sayangNya...
4.  Wadah zikir seperti tasbih, tahmid, takbir diisi dengan mensucikan Tuhan, memuja, membesarkan Tuhan, penyerahan diri, baik sangka, membesarkan Akhirat...

Jadi, kita boleh nilai Ramadhan kita.
...rasanya sungguh susah mendapat balasan hadiah dari Tuhan kerana bulan Ramadhan kita isi dengan pesta makanan, borak- borak kosong, kerisauan tentang baju raya, perabut baru atau pun tidur-tidur sahaja...

2 comments:

  1. Alamak.....wadah apa pulak yg telah ku isikan pada diriku ini....Tetiba insaf weyh!
    Kejapnya balik Raya NA......cukup ke nak berziarah sedara mara kat Rembau tu

    ReplyDelete
  2. In shaa Allah...cukupla tu..

    ReplyDelete

Asam Garam Kehidupan Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign