Asam Garam Kehidupan: Syawal kedua- eksiden!!

Nuffnang

Pages

23 Jul 2015

Syawal kedua- eksiden!!

Saya, sorang adik ipar dengan mak mentua je tinggal kat rumah pagi tu. Dua orang kakak ipar dah lama ke pasar cari ayam dan beberapa barang lain sebab mak mentua nak buat kenduri kecil sebelah malam tu. Abah and anak-anak pun sibuk bersiap nak pi berayo. Hajat aty nak yo ngikut, tapi mike nak siapkan apa patut hajat tu terpaksa dibatalkan. Jap tadi dalam kul 10 gitu, kakak ipar tepon suruh gorengkan mihun sebungkuih untuk sarapan.

Tengah dok layan bihun atas dapur tetiba......srrrrreeeeeeeeeeetttttt...dummmm...bunyi brek ditekan kuat, panjang dan jauh pastu diikuti dentuman kuat..

Hati pun macam meletup sama. Terus meluru keluar sebab larling and anak-anak baru sangat start enjin kete keluar. Ya Allahhhhhh...suami aku ke..?

Alhamdulillah...lega, bukan suami dan anak-anak. Tapi suami along( kira pangkat anak sedara kepada larling saya )..

Jelas sungguh si Nazri tu tergamam. Sungguh pun dia takde apa-apa, pucat lesi mukanya. Orang yang melanggar kete dia tu pun bukan main eksyen dan garang salahkan si Nazri kononnya kawan tu tak bagi signal nak masuk lorong kampung kitorang tu. Yang si Nazri agaknya dah tergamam tu dia terdiam jelah. Padahal suami saya nampak Nazri memang bagi signal sebab tu highway Pedas Linggi tu, mana bole tak bagi signal.  Orang tu yang salah dia bawak laju semacam nak ngelak sebuah lagi kete sampai hentam belakang kete Nazri. Nazri sebenarnya dah masuk separuh sebab tu bumper je kena.
Bila bawak balai baru nak ngaku salah. Padahal sebelum tu eksyen kemain lagi marah orang skeeping BI lagi.

Dalam dok leka memerati tu..ya Allah...mihun aku...!??

Hu hu...mihun kira halal lagi la walau ada rasa hangit. Tapi kuali mak mentuo den...

" padanla ontok yo bilo tanyo apo hangit ni, kosan ee koli hanguih.."
" Jejongkeh dan golak"

10 comments:

  1. Allahu, pelik pelik betul manusia nih, salah sendiri tak nak mengaku lepas tu salahkan orang... hurmmm....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tulah, tau nk lepas diri je, dia ingat kita org kampung ni bodoh sgt agaknya, nilah bodoh sombong namanya..

      Delete
  2. cemas dan berdebar2 saya membaca entry ini.

    so dah setel ke kak?

    kuali tu... errr ganti baru jolah...

    p/s: akak bile nk buat open house? kita nk nasi dagang tau...

    ehhhh boleh pulak main order2...hihihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah dah setel dah.
      Koli tu dah berosih dah kena sental, he he
      Eh betul ke nk dtg, bole je, nnt pm akk yea, wasap 0189010340, nasi dagang siappp

      Delete
  3. Salam Eidulfitri NA..... maaf zahir batin....
    Keta baru tuuuuu.....adoiiiii...Tak perlah nak buek camno. Uiks kalau mak mau yo ngikut laki tu, tambah lagi kena banyak buat kojo kat rumah hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Den nk jadi menantu kesayangan la mak oii, dahla den ni tak berape nak ado nak ngulo, jadi konolah sumbang tenago bebanyak skit, hi hi

      Delete
    2. Hihi....baguih...baguih.....susah tau nak dapat menantu punya rajin cenggini zaman la ni

      Delete
  4. Bawak balai baru tau.. senyap terus.. dari awal cakap elok2 kan lebih baik.. raya pulak tu.. huhuhu.. kurang respek dengan orang macam ni.
    Tapi kuali tu memang ohsem arr.. sib baik tak hangus kat dapur.. huhuhu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmg kt balai dia diam terus, polis yg dtg tu bila tengok kesan tayar, pastu tengok kesan dia potong double line pun tau dia yg salah, tak berani dah nk tunjuk hero.
      Tapi kan, tak taula hari tu, asyik terhangit je, mihun hangit, panaskan tempoyak pucuk ubi pun terhangit, hadoii la

      Delete
  5. dugaan betul..huhu.nasib baik takde kecederaan teruk. rumah kalau tepi highway memang itulah cabarannya.nak keluar masuk kena hati-hati.

    nanti gantikan kuali baru untuk omak mentuo ye..

    ReplyDelete

Asam Garam Kehidupan Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign