Asam Garam Kehidupan: Racun yang sedap.

Nuffnang

Pages

3 Aug 2015

Racun yang sedap.

Saya yakin syawal baru ni rata-rata rumah yang kita pergi menghidangkan soft drink atau minuman ringan disebabkan faktor mudah dan murah. Kita pun sedap je togok bila dah dihidang depan mata kan...lebih mengancam bila ditambah plak dengan ais. Ahhh...tolak tepi dulu diet semua tu., ye tak?
Ok...sekadar kandungan gula yang tinggi orang tak kisah lagi kot. Tapi kalau saya katakan ada campuran racun makhluk perosak yang tinggi merbahaya kepada hati dan boleh menyebabkan kanser...camane? Uishhh...kalo tak ngeri jugak, memang korang tererla.
Kat bawah ni jumlah kandungan racun mengikut piawaian yang diumum oleh IMA ( Indian Medical Association) baru- baru ni.
1. Redbull- 15.2%
2. Sprite - 15.3%
3. Coke - 13.4%
4. 7 up - 12.5%
5. Mirinda- 10.7%
6. Pepsi - 10.9%
7. Fanta- 9.1%.

Dulu saya pernah terbaca adanya campuran alkohol dalam minuman ringan ni. Tapi saya tak pasti betul ke tidak. Dan saya pun sangat tak suka kalau anak-anak saya minum air bergas ni.  Jadi bila taknak bagi anak-anak saya minum, saya bagitau benda ni. Alhamdulillah diorang tak kisah pun bila tengok orang minum.
Saya lebih suka hidangkan sunquick untuk tetamu.

10 comments:

  1. singgah syawal. tq for sharing.
    selamat hari raya

    ReplyDelete
  2. Masih bjln raya yea , hi hi..tq sudi sggh

    ReplyDelete
  3. Jika ada tetamu datang kat rumah, saya jamu miunuman 3in1 jer... Senang nak bancuh.

    Soft drink memang jarang ada kat rumah saya...

    ReplyDelete
  4. 3 dlm 1 pun tinggi kandungan gula dia IM:-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalamualaikum azimah
      Ye btul tu..
      Mmg tulah jadi pilihan nk sng n mudah....hahhaha knorlah tu

      Delete
    2. Uishhh...knor pun hidang yg senang tu yea, aduhla, kes sibuk bebenola nih..

      Delete
  5. Nampak remeh tapi itulah dia..

    ReplyDelete
  6. saya memang tak berani minum semua soft drinks tu..takut kadar gula tinggi. Ni ada racun perosak pulak ...hemm lagi la menakutkan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tulah dia, kan bagus kalau semua orang ada kesedaran mcm ni.

      Delete

Asam Garam Kehidupan Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign