Asam Garam Kehidupan: Tak jadi pi...hu hu..

Nuffnang

Pages

22 Aug 2015

Tak jadi pi...hu hu..

Larling bagitau ada jemputan kawen anak kawan dia di Shah Alam. Xcited la kite nak peginya. So takdelah plan nak masak apa-apa melainkan rebus nasi impit Adabi lebih raya aritu nak makan dengan kuah nasi dagang. Kali ni kite masak nasi dagang nak bagi kawan yang sama ngajar kat tadika tu, dia pun teringin nak merasa, kempunan tak dapat datang masa makan-makan dengan Huda@ Nhhas aritu.

Kekononnya nasi impit tu boleh makan buat minum petang, tapi dah jadi makan tengahari. Apa kes? Hrmmmm...kisahnya larling kita tu tak sanggup menempuh jem nak ke Shah Alam tu, baru sampai ke  area Cheras batu 8, terpaksa pusing balik sebab jemnya panjang sesangat. Masa tu dah dekat pukul 2 pm, keluar sebelum zohor, berenti solat kat Petronas Semenyih dah dekat pukul 2.30 pm.

Sampai rumah..aduhaiiii...

Nasib baik tak busuk sotong kite. Barang basah yang lain gi shopping pagi tadi, dah masuk freezer. Tinggal barang kering belum sempat dikemaskan. Terselit sotong antara barang-barang kering tu. Alhamdulillah, tulah agaknya antara hikmah larling kite tu nak patah balik rumah. Boleh buat lauk malam ni. Tengokla dalam pinggan lauk tu halus-halus macam cincin anak dara kite si Nadhrah yang motongnya.

Haaa...salad tu nak cicah sama budu dalam tupperware pepel tu, jadi macam west meet east gitu yek, hi hi. Ni gara-gara baca blog Nazli PCL la, dia cakap makan salad bagus untuk diet, jadi tulah nak try cicah salad dengan budu tu. Ermmm.. sedap!

Tu dalam pinggan ada sikit lagi nasi impit kuah nasi dagang, kalo takde sesape yang berkenan karang, terpaksala masuk perut sendiri, atee...mane nak datang dietnye. Eshh...dari membazir kan, kurela korbankan dietku malam ini..

Masya Allah, Alhamdulillah...walaupun sederhana hidup kami, masih dicukupkan Allah rezeki setiap hari, dan yang paling utama masih direzekikan iman sehingga saat ini, walaupun ada turun naiknya. Ya Allah...ampunkanlah setiap keterlanjuranku sama ada disedari atau tidak, dan jangan Kau tinggalkan aku tanpa pimpinanMu, kerana aku hanya hambaMu yang kerdil dan hina...

13 comments:

  1. Tak pernah makan nasi himpit dengan kuah nasi dagang. Tp dapat rasakan kat tekak ni ....mesti sedap jugak ek...

    NA....banyak beno dah lauk tu, ikan ada, sotong ada, yg penting budu ada.....tak payah gi Shah Alam pun tak perlah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalo nak tau, kat T- ganu mmg ada nasi impit kuah nasi dagang camtu, jual lagi kat pasar.
      Tu lauk malam Okje, lapo bebeno kekdahnya sbb siangnya mkn nasi impit kes tk dpt gi kenduri tu.

      Delete
  2. sedap nya tu..nampak pun hummm!! tak apa masih boleh di makan ..memang pandai masak...terasa nak makan sama hehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yey yey, cikgu datang, cikgu mane pi lamenya menyepi, sibuk sangat agaknya ye.
      Alah, takat nk makan sendiri tu bolela cikgu, tapi cikgu pun pandai masak kan..?

      Delete
  3. Ushhhh kalah lauk kenduri...kecur air liur tgk lauk lauk tu - kak ida

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak ida, salam kenal, trmkasih atas kunjungan dan komen.
      Kalau lauk kenduri sesekali merasa tu yang jadi sedap, ni masak sendiri, mkn sendiri, hi hi

      Delete
  4. Waaaa sedapnya...

    Huda semua pun sedap... haha...

    Pandai nadrah tlg ibu....

    Good job nadrah...

    Kirim salam kat nadrah ye kak azie...

    Hmm mujur juga patah balik... kalo tak "selamat" sotong tu... mesti rasa terkilan nnt...

    Allah sayang akak tu...

    Hihihi...

    p/s: kenapakah kak azie perlu diet... konfius sungguh... huhuhu

    ReplyDelete
  5. Waaaa sedapnya...

    Huda semua pun sedap... haha...

    Pandai nadrah tlg ibu....

    Good job nadrah...

    Kirim salam kat nadrah ye kak azie...

    Hmm mujur juga patah balik... kalo tak "selamat" sotong tu... mesti rasa terkilan nnt...

    Allah sayang akak tu...

    Hihihi...

    p/s: kenapakah kak azie perlu diet... konfius sungguh... huhuhu

    ReplyDelete
  6. Waaaa sedapnya...

    Huda semua pun sedap... haha...

    Pandai nadrah tlg ibu....

    Good job nadrah...

    Kirim salam kat nadrah ye kak azie...

    Hmm mujur juga patah balik... kalo tak "selamat" sotong tu... mesti rasa terkilan nnt...

    Allah sayang akak tu...

    Hihihi...

    p/s: kenapakah kak azie perlu diet... konfius sungguh... huhuhu

    ReplyDelete
  7. Huda, kau nmpk akk mcm kuruskan, tapi kenyataannya, oh! Tidakkkk,....

    ReplyDelete
  8. Ohhh budu itu...terliur pulak...balik nnt nak selongkar gerobok lah...rasanya2 ada lgi 1 botol....kalau tak der...jilat jer lah skrin kamu ni beb...

    ReplyDelete
  9. Selongkar, jgn tak selongkar, kalu tkde pi kedai beli, baru rm1.90 sebotol, hi hi

    ReplyDelete
  10. Hehe.. tu yg geram bila dah bersiap tiba2 tak jadi nak pi.hehehe. nampak mewah la jga lauk tu acik.. tak pernah makan nasi dagang

    ReplyDelete

Asam Garam Kehidupan Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign