Asam Garam Kehidupan: August 2015

Nuffnang

Pages

24 Aug 2015

Ketahui kelemahan diri dari orang yang membenci.

Musuh sifatnya sentiasa mencari-cari dan memperkatakan keburukan kita. Bukanlah maksudnya kita harus cari atau buat musuh, tapi biasalah bila dinamakan manusia, kita buat baik tetap ada yang tidak suka, apatah lagi jika kita benar melakukan kesalahan. Inilah salah satu jalan untuk kita menilai kelemahan diri kita. Ambillah iktibar atau manfaat dari kata-kata orang yang membenci kita....apakah ada sifat-sifat sepertimana yang dikatakan.

Kata-kata dari orang yang membenci kita memang pahit. Memang boleh 'terduduk' dibuatnya.Tapi yang pahit itulah ubat, telanlah. Selidikilah...benarkah aku egois, benarkah aku talam dua muka, benarkah aku sombong, mementingkan diri?" 

Jika memang ada, kemudian carilah jalan bagi memperbaiki kelemahan itu. Carilah ilmu, carilah sahabat, carilah guru yang mempunyai mata hati yang tajam yang dapat menyuluh kelemahan diri kita.

Bergaul dengan masyarakat juga adalah salah satu jalan kita menyuluh kelemahan diri kita. Kita mungkin melihat hal-hal yang tercela terjadi di tengah masyarakat. Kemudian lihat diri kita, apakah kita juga ada sifat buruk itu.

Sabda Rasulullah s.a.w:
"Setiap mukmin itu adalah cermin bagi mukmin yang lain."
Nabi Isa a.s pernah ditanya, " Siapakah yang mendidikmu?"  Beliau menjawab, " Tiada seorang pun yang mendidikku. Aku melihat kejahilan seseorang tentang sesuatu, lalu aku menjauhkan diri dari kejahilan itu."

Mujahadah terhadap kejahatan diri sendiri tidak pernah berhenti. Musuh luar mudah ditangani, tapi musuh di dalam hati memang sukar diperangi. Ada suatu saat kita lemah dan kalah....tapi wajib diingati bangkit kembali mencari kekuatan diri.

~~~ khususiah buat diriku~~~

22 Aug 2015

Tak jadi pi...hu hu..

Larling bagitau ada jemputan kawen anak kawan dia di Shah Alam. Xcited la kite nak peginya. So takdelah plan nak masak apa-apa melainkan rebus nasi impit Adabi lebih raya aritu nak makan dengan kuah nasi dagang. Kali ni kite masak nasi dagang nak bagi kawan yang sama ngajar kat tadika tu, dia pun teringin nak merasa, kempunan tak dapat datang masa makan-makan dengan Huda@ Nhhas aritu.

Kekononnya nasi impit tu boleh makan buat minum petang, tapi dah jadi makan tengahari. Apa kes? Hrmmmm...kisahnya larling kita tu tak sanggup menempuh jem nak ke Shah Alam tu, baru sampai ke  area Cheras batu 8, terpaksa pusing balik sebab jemnya panjang sesangat. Masa tu dah dekat pukul 2 pm, keluar sebelum zohor, berenti solat kat Petronas Semenyih dah dekat pukul 2.30 pm.

Sampai rumah..aduhaiiii...

Nasib baik tak busuk sotong kite. Barang basah yang lain gi shopping pagi tadi, dah masuk freezer. Tinggal barang kering belum sempat dikemaskan. Terselit sotong antara barang-barang kering tu. Alhamdulillah, tulah agaknya antara hikmah larling kite tu nak patah balik rumah. Boleh buat lauk malam ni. Tengokla dalam pinggan lauk tu halus-halus macam cincin anak dara kite si Nadhrah yang motongnya.

Haaa...salad tu nak cicah sama budu dalam tupperware pepel tu, jadi macam west meet east gitu yek, hi hi. Ni gara-gara baca blog Nazli PCL la, dia cakap makan salad bagus untuk diet, jadi tulah nak try cicah salad dengan budu tu. Ermmm.. sedap!

Tu dalam pinggan ada sikit lagi nasi impit kuah nasi dagang, kalo takde sesape yang berkenan karang, terpaksala masuk perut sendiri, atee...mane nak datang dietnye. Eshh...dari membazir kan, kurela korbankan dietku malam ini..

Masya Allah, Alhamdulillah...walaupun sederhana hidup kami, masih dicukupkan Allah rezeki setiap hari, dan yang paling utama masih direzekikan iman sehingga saat ini, walaupun ada turun naiknya. Ya Allah...ampunkanlah setiap keterlanjuranku sama ada disedari atau tidak, dan jangan Kau tinggalkan aku tanpa pimpinanMu, kerana aku hanya hambaMu yang kerdil dan hina...

21 Aug 2015

Lilin yang comel ni.

Nak cerita pasal lilin pagi ni. Lilin- lilin comel ni saya suka kumpul. Nak buat apa? Eshhh...mestilah ada gunanya, boleh dimanfaatkan bila perlu. Mana dapat? Ohh...saya kan cikgu tadika, bila ada mak- mak bawak kek untuk sambut besday anak diorang tentu ada lilin comel ni. Peluang sayalah tu, minta halal ye mak- mak. Hi hi

Saya tak pasang dan tiup lilin kat kek diorang tu. Tu kan budaya luar, sabda Rasul...sesiapa yang menyerupai sesuatu kaum, maka dia termasuk di dalamnya. Saya pernah terbaca kisah asalnya tiup lilin atas kek tu...kek tu bulat diibaratkan sebagai dunia, lilin tu sebagai agama islam, maka ditiup lilin tu padam api lilin ibarat padamnya agama islam di muka bumi ini. Haaaa....korang pernah dengar tak? Sebab tu saya tak benarkan acara tiup- tiup lilin ni.

Lilin ni kat rumah saya ada gunanya. Dapur rumah saya tula, sebelah dah mula meragam terutama waktu pagi, jenuh ktik, ktik tak menyala, jadi saya guna lilin ni cucuh dari dapur yang lagi sebelah, haaa...kreatif tak saya..? Apa? Beli dapur baru? Sayang oii, jenama Rubine tu saya yang pilih harga rm3 k lebih baru pakai dalam lima tahun je pun, pastu sampai sekarang larling saya tak ajak dah saya kalo nak beli perabut rumah takut saya pilih yang mahal lagi, hu hu...kesian kat saya kan.

Tapi kalo kengkawan perasan la..." Lilin yang dulu, bukanlah yang sekarang, dulu agak gemuk, sekarang makin kurus, dulu, dulu, dulu takde cukai beban, sekarang lilin pun kena diet, ha ha.."

20 Aug 2015

Kita ini bagaimana....?

Dah lama tak post sajak. Rasa cam dah lari skillnya..takpelah..try sikit pagi ni, bagi hilang ngantuk ni ya Allah...ngantuk ya amat- amat ni..

Kita ini bagaimana...
Dimarahi kita benci, padahal kita juga suka memarahi..
Dinasihati kita lari, walhal kita memang perlu dinasihati..
Kita suka menerima pemberian, adakah kita juga suka memberi...
Dikasihi...adakah kita juga menghulur kasih...
Dihormati kita kembang hati, tapi kita tak suka menghormati, jadi layakkah kita dihormati..
Jadi, ambillah suluhan sejati dari guru
Yang akan mencincang-cincang hatimu..
Mencanai hatimu agar mampu cinta Ilahi..
Kerana jika dari dirimu sendiri kau tidak akan mampu membasuh mazmumahmu yang sudah berkarat..
Tanpa pimpinan kau tentu akan kecundang..
Carilah pimpinan, jika mahu selamat..

Khusus buat diriku yang tak wajar dihormati....

19 Aug 2015

Jemput datang.

Jemput, jemput peminat western food area Sg Buloh dan kawasan berhampiran, apa kata pi try satu tempat baru bukak ni, mana tau kena plak dengan selera tuan/puan dan harganya pun berpatutan.

17 Aug 2015

Ishhh...habisla kalo peminat nombor ekor jumpa nih..hi hi.

Cantik kan nombornya, total pageview Asam Garam Kehidupan pagi ni, kul 6.39 pagi. Ek' eleh....orang dah pulu ribu, juta-juta pun ada, takat banyak tu pun nak heboh, perasan!!!!!
Hu hu....
Sebenarnya nombor tu pada saya cantik sangat, indah sangat, mendalam sangat ertinya pada saya, saya tak lupa sampai bila- bila, sentiasa dalam doa saya, ni dah bergenang dah air mata saya,...penuh memori, penuh kasih sayang, penuh pengertian...
Nak tau...?
Nombor 151 tu nombor rumah arwah Ma saya di Terengganu, no 151, Jalan Kuala Hiliran...

Al Fatihah buat bonda kesayanganku, In shaa Allah kita akan bertemu di sana nanti...

15 Aug 2015

Cerita di hujung syawal...Aduh...terkilannya..

Salah saya tak tengok tarikh betul- betul bila massage tu dikirim. Yang saya tau memang saya xcited tunggu diorang datang. Siapa? Oh...geng tadika saya di Putra Jaya dulu. Bila dapat massage tu saya terus plan nak  masak something special walaupun simple...." Ermmmm....elok sangat tu diorang nak datang jumaat malam sabtu, esoknya tak kerja, boleh borak lama sket, aku nak masak mihun soto, nasi dagang sket, buat air batu, boleh hidang air sejuk dengan teh panas, kalau sempat nak buat sagu pelangi, ok dah tu rasanya..."

Rupa-rupanya massage tu dikirim pada rabu malam khamis...dan diorang nak datang khamis malam jumaat, sedangkan yang saya sangka massage tu dihantar pada hari khamis dan diorang nak datang hari jumaat malam sabtu...

Jadi bila diorang datang malam jumaat tu terkejut berukla saya, dengan rumah bersepah, ruang tamu berterabur dengan buku sekolah anak-anak yang masih sibuk dengan homeworknya, sedangkan waktu tu dah jam 9.45 malam. Diorang plak ingat saya tak dapat massage tu, sebab bila sampai pintu pagar dah berkunci. Kawan yang hantar massage ni call, tapi tepon saya tengah caj kat atas. Rumah saya takde loceng pagar, malas nak pasang. Umar Zikri dengar orang bagi salam. Dia jenguk kat luar bagitau kawan dia nama Aiman datang, ...ishhh...Aiman mana? Aiman Putra Jaya jawabnya, laaaaaaa...saya jadi panik gila....

Jemput jugala diorang masuk. Lima orang semuanya. " apa aku nak hidang ni, kuih raya dah tinggal habuk,...aduh..."
Memang kuih raya dah habis dah. Barang nak buat mihun soto tertinggal di tadika, terlupa nak bawak balik. Kalau ada pun bukannya sempat nak masak. Kebetulan kat rumah pun stok barang dapur dah habis. Tinggal sesikit je lagi.
Berulang kali saya minta maaf, memang sesungguhnya saya terkilan yang amat-amat sangat, sebab tak dapat jamu diorang makan.
Apa yang ada? Saya goreng keropok dengan teh panas je..hu hu hu....kesian diorang...

Jangan pelik yea sebab masing-masing membahasakan diri ' ana' ...ana tu bahasa arab bermakna saya..

Yang dalam balang tu apam susu saya bangun pukul 4 pagi buat sebab anak- anak ada jamuan raya kat sekolah. Cadangnya nak buat malam tulah, tapi manakan sempat sebab kawan- kawan saya tu ada di rumah saya sampai pukul 11.30 malam lebih. Dah janji dengan anak- anak nak buat, lagipun kesian plak kalau tak buat, nanti kawan-kawan ada benda bawak, diorang bawak perut je, malu jugak kan.

12 Aug 2015

Macamane nak sebut.

Saya masih ingat dulu saya pun tak tau nak sebut macamane...so bila bebudak ni bagi jawaban yang lucu dan bermacam- macam bunyinya saya tergelak jelah...ada yang sebut betul- betul ikut ejaannya, ada yang sebut kukumber dan takde sorang pun dapat sebut dengan betul...
Jadi bila saya bagi tau cara nak menyebutnya...kiukamber...bagi cucumber, panjanglah ..oooooo..nya..kira oklah kan bagi budak tadika 6 tahun.

11 Aug 2015

Terima kasih sweetmuslimah.

Adalah kot setahun saya tempek link sweetmuslimah kat blog saya ni. Saya sebenarnya memang kalau boleh tu ingin menjana income dari link affiliate ni.  Tapi tulah...belum rezeki saya kot.

Inilah dia bonus pertama yang saya dapat dari sweetmuslimah. Walaupun tak sebanyak mana, tapi bolehla sebagai pemangkin semangat.

Sekali lagi, terimakasih sweetmuslimah. Dan terimakasih juga kepada siapa yang sudi klik link di blog saya tu dan membeli dan seterusnya menghasilkan pendapatan kepada saya. Jazakumullah..

10 Aug 2015

Bertemu akhirnya.

Jap...semalam berapa syawal ekks? Kena tengok kalendar, hi hi...ermmmm...ooo..24 syawal. Dah penghujung syawal dah pun.

Entri ni khusus untuk menjelezkan JM, hi hi...sebab dia pun peminat nasi dagang. Tapi takpelah, akak yang lambat emel JM, so tentulah JM pegi jemputan lain yang lebih awalkan JM..

Tapi takpelah...Huda@ Nhhas dapat datang. Sooo...akhirnya dapat juga jumpa Huda yang gigih berpusing-pusing mencari rumahku, pakai waze pun boleh sesat, hu hu...tapi sampai juga siap bawak buah tangan lagi, fresh jagung dari ladang katanya. Petang ni bolela rebus untuk berbuka puasa yang tinggal sari lagi ni..Alhamdulillah..

Huda...jangan serik yea. Lain kali jemput datang lagi, in shaa Allah akak masak juadah lain plak. Kalau nak resepi apam susu tu pm akak yea.

8 Aug 2015

Bimbang.

Perkongsian dari group whatsaap keluarga. Ku kongsikan pula di sini agar menjadi perhatian kita bersama. Kerana anak-anak kita adalah harta kita dunia dan akhirat, amanah yang akan dipersoalkan di hadapan Khadi Rabbul Jalil di sana nanti.

5 Aug 2015

Kalau hatimu bersih..

~~ sakit pun bahagia apalagi sihat~~
~~ miskin pun bahagia apalagi kaya~~
~~ seorang pun bahagia apalagi kalau didampingi~~
~~ dihina pun bahagia apalagi dipuja~~
Tetapi kalau hati yang tidak bersih ( tidak kenal Allah ), dia tidak pula rasa bahagia dan tidak pernah puas dengan nasibnya..
•  kaya pun tidak bahagia apalagi kalau miskin.
•  sihat pun tidak bahagia apalagi kalau sakit.
•  disanjung pun tidak bahagia apalagi kalau dihina.
•  berdampingan pun tidak bahagia apalagi kalau keseorangan.
Bila ada kemanisan iman, penderitaan dan kesusahan di dunia menjadi kecil kerana dunia sudah tidak mengisi hatinya..jalannya mujahadah selalu..
Add caption

4 Aug 2015

Baby tau nombor telepon Allah.

Ni cerita lepas maghrib semalam. Sambil duduk-duduk menunggu Isya...minggu ni Alhamdulillah Allah rezekikan saya dan larling saya berpuasa 6..barula dapat dua hari je sebenarnya. Hajat hati tu nak buat terus sampai hari jumaat dan sari lagi sambung hari Isnin depannya. ..In shaa Allah panjang umur dan ada kesihatan yang mengizinkan. Hari sabtu ada kenduri arwah suami kak Ani meninggal sebelum puasa aritu. Kak Ani ni my SIL. Hari ahad plak cadang nak masak nasi dagang, Nhhas...jadi datang tak?

Anak- anak pun pakat 'berbuka' sama, so sesama lepak menunggu Isya..
" Bah, bb tau nombor telepon Allah"
" Ishh..mengarut je baby ni.." marah si kakak nadhrah.
" Ye, bb taula..belajar kat sekolah.."
" Hrmmm...camane nombor eh?" tanya si abah.
" Tapi bb tak ingatla,"
Kami pakat gelak.
" Nombornya 24434," saya mengingatkan.
" Oo..tulah dia, baru bb ingat, ibu ajar kalau kita solat tu kita bercakap-cakap dengan Allah.."

Alhamdulillah...

3 Aug 2015

Racun yang sedap.

Saya yakin syawal baru ni rata-rata rumah yang kita pergi menghidangkan soft drink atau minuman ringan disebabkan faktor mudah dan murah. Kita pun sedap je togok bila dah dihidang depan mata kan...lebih mengancam bila ditambah plak dengan ais. Ahhh...tolak tepi dulu diet semua tu., ye tak?
Ok...sekadar kandungan gula yang tinggi orang tak kisah lagi kot. Tapi kalau saya katakan ada campuran racun makhluk perosak yang tinggi merbahaya kepada hati dan boleh menyebabkan kanser...camane? Uishhh...kalo tak ngeri jugak, memang korang tererla.
Kat bawah ni jumlah kandungan racun mengikut piawaian yang diumum oleh IMA ( Indian Medical Association) baru- baru ni.
1. Redbull- 15.2%
2. Sprite - 15.3%
3. Coke - 13.4%
4. 7 up - 12.5%
5. Mirinda- 10.7%
6. Pepsi - 10.9%
7. Fanta- 9.1%.

Dulu saya pernah terbaca adanya campuran alkohol dalam minuman ringan ni. Tapi saya tak pasti betul ke tidak. Dan saya pun sangat tak suka kalau anak-anak saya minum air bergas ni.  Jadi bila taknak bagi anak-anak saya minum, saya bagitau benda ni. Alhamdulillah diorang tak kisah pun bila tengok orang minum.
Saya lebih suka hidangkan sunquick untuk tetamu.

2 Aug 2015

Syawal 17- mengamuk!!

Dia tidur. Bangun tidur tengok duit  raya dia hilang! Mengamuk sakan lepas maghrib tadi. Menangis mendudu-dudu. Sedih tengok duit syiling je yang tinggal.
Abah balik dari surau bagitau abah yang amik nak buat buku simpanan, simpan dalam bank bukannya dia faham. Hajat hati dia tu nak beli basikal baru....

Asam Garam Kehidupan Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign