Asam Garam Kehidupan: December 2015

Nuffnang

Pages

30 Dec 2015

Takde apa yang istimewa..

Semua taik. Tak percaya? Tak mengapa...jom kita teliti satu persatu..mula dari atas..

Atas kepala..ada daki, ada kelimumur..
Dalam telinga dipanggil taik telinga..
Di mata ada taik mata..
Dalam hidung ada taik hidung..
Dalam mulut, uishh..jangan cerita busuknya..
Ada taik gigi, ada air liur basi..jijik..
Turun bawah, di leher ada daki..
Celah ketiak bau hapak dan masam..
Celah kuku pun ada penghuninya..
Lagi bawah..
Ada dua lubang..
Kedua-duanya mengeluarkan aroma yang sangat tidak menyenangkan..
Celah kuku kaki pun..
Ada cekang yang setara bau ikan kering busuk..
Jadi di mana hebatnya kita?
Di mana mulianya kita?
Di mana lebihnya kita?
Pada harta?
Pada rupa?
Pada pangkat dan kedudukan?
Eh! Jangan pulak ada yang mengaku..aku kaya, kentutku wangi..
Aku hensem, aku lawa..peluhku tak masam..
Aku pembesar negara, berakku tak busuk..
Tak ada, tak ada lebihnya, tak ada kurangnya si miskin maupun si kaya..
Mau tau apa yang terpandang di sisi Allah?
Yang mulia di sisiNya..
Yang kembali kepadaNya penuh keberuntangan..
Iaitulah..
Yang punya amal taqwa..
Tak kira walau siapa pun dia..

28 Dec 2015

Bila bonda tiada lagi.

Bila bonda tiada lagi
Baru terasa nak buat segalanya untuk bonda..
Baru rindu nak peluk, cium dan kucup tangannya..
Baru terfikir nak bercakap-cakap selalu dengannya..
Baru terfikir nak mendengar suaranya setiap hari lewat telefon..
Baru terfikir kenapa tak beri sahaja walaupun permintaannya dalam berkias sahaja..
Baru terasa bertuahnya jika masih punya bonda...
Baru rasa terhibur mengenang setiap sudut wajahnya..
Baru terasa betapa sayangnya aku pada bonda..
Dan betapa sayangnya dia pada aku..
Baru terasa betapa tiada lagi doa tulus seorang ibu untuk anaknya..
Baru terasa betapa kerinduannya terhadap aku bila lama tidak menjejak kaki ke rumahnya..
Baru terasa betapa aku selalu tidak menghargai kasih-sayangnya..
Dan betapa rindu aku pada bonda..
Baru terfikir kenapa aku tidak merakam secebis kenangan pun lewat video..
Baru terasa kekesalan yang dalam kerana tidak pernah menyambut hari lahirnya..
Rindu..
Rindu..
Rindu..
Yang amat sendu..
Saat ini aku hanyut dalam kenangan hari-hari terakhirku bersama bonda..
Terngiang-ngiang rintihan kesakitannya..
Kesal yang tak sudah-sudah kerana gagal memenuhi permintaan terakhirnya..segugus anggur manis..
Kesal kerana tidak sempat berfikir membawa pulang jasad bonda ke rumahku..
Untuk tatapan terakhir adikku, juga ibu saudaraku..
Memang terlalu banyak kekesalanku..
Yang sangat kurasa bila bonda tiada lagi..
Kini yang termampu hanya menyulam kenangan..
Dan menziarahi pusaranya..
Dan menghadiahkan bacaan yasin setiap hari..
Dan meniatkan setiap kebaktianku ada pahalanya untuk bonda..
Dan memohon kepadaNya agar dapat bersama bonda di Firdausi..
Bonda..suatu waktu kita pasti bertemu lagi..

29/12/2015...genap 4 tahun pemergian bondaku...

27 Dec 2015

First time buat.

Jangan tak caye, gigih aku menggoogle cari resepi. Sebab dah terlanjur...hi hi terlanjur berjanjilah. Aku janji dengan bos aku nak cari orang buatkan. Bos aku tu tak abis-abis ngidam kuih ni, padahal dah nak beranak pun,tapi orang tu tak sanggup plak, sibuk katanya..

Jadi sian kat bos punya pasal, aku try buat pagi tadi. First time korang seumur hidup aku, dah nak jadi nenek kot, hi hi..sungguh first time pun, aku rasa not bad, tapi rupanya sebab dapat pujian dari anak-anak aku. Tapi rupanya cam kena lenyek stemroll, hu hu..So minggu depan 5/1/2016 bole la aku buat untuk bos aku plak, in shaa Allah..

Gading galoh namo e,
Ateh topung,
Bawah pulut.





Ataupun orang bandar panggil...Seri muka...sape nak muka berseri-seri makanlah kuih ni..

25 Dec 2015

Rindu sangat kot?

Konon nak hilangkan ngantuk, takmo tido lepas subuh, sudahnya entri yang dah separuh ditulis terdelete macam tu aje. Frust juga rasanya. So, entri santai lagi la jawabnya.

Nak cerita pasal raya. Aku, mak mentua, adik ipar dan mak aku sedang sibuk buat persediaan nak sambut raya.  Ma tak banyak cakap,  mak mentua je bising mulutnya,  orang nogori la katakan, tapi kami memang sibuk sungguh. Tengah- tengah kalut tu datang sekumpulan pekerja myanmar minta duit raya, katanya nak beli mancis dan rokok. Tak sempat nak layan, aku suruh diorang balik dulu, nanti aku pergi tempat diorang.

Tu  tadi belum pun pagi raya.

Tiba pagi raya tu, masih lagi sibuk sebab nak balik kampung pulak, mana nak kemas rumah, kain baju, packing kuih raya. Datang plak sekumpulan bebudak. Hidanglah apa patut, bebudak je kan, nak duit raya je tu. Aku baru plan nak masukkan rm1 je dalam sampul, tetiba aku tengok adik ipar aku masukkan rm5, uihhh...tak bole jadi, malu la kalau bebudak ni bukak tengok rm1 je. Aku masukkan rm2.. Habisla rm24 sebab bebudak tu ada 12 orang.

Sempat gak aku pergi kat tempat pekerja myanmar tu, dah beratur diorang tunggu, ada 14 orang semuanya, sedangkan aku sediakan 12 sampul je, isinya rm2 jugak, hi hi...aku kan cikgu tadika je, gaji berapalah sangat.

Faham plak aku bahasa diorang, walaupun diorang cakap bahasa diorang, diorang kata.." Wanginya bau dia ni, mesti pakai avon ni..", wah! ada chance ni, pasni
aku nak jual barang avon kat diorang.

Dari tempat myanmar tu aku jalan kaki nak balik rumah, tapi aku tak pakai baju raya pun, cuma pakai t shirt dengan seluar panjang, ramai bebudak tengah berjalan nak pi beraya, meriah sungguh. Tapi jalan tu, kampung tu macam asing sikit, macam kat kampung abah aku kat Pahang..

Balik rumah, tengok jiran sebelah dah start enjin kereta nak balik kampung, mak aku pun dalam tak bercakap tu aku faham yang dia nak aku cepat bersiap nak balik kampung juga. Dalam dok kalut tu, mana entah peginya adik ipar dan mak mentua aku, datang lagi segerombolan bebudak,  ish, ish..berani sungguh main cekau je kuih raya dalam balang dari balik pintu, belum pun aku ajak masuk, hajat hati aku nak suruh diorang balik je, yelah dah nak naik kereta pun, tapi mak aku bagi isyarat suruh ajak bebudak tu masuk. Aku letak je balang-balang kuih raya atas meja, berebut-rebut bebudak tu makan, sementara tu aku  masukkan duit raya dalam sampul...

Tetiba...tit..tit...tit..tit...eh, terkejut aku ....,selamat duit raya aku.,

Aku bangun terus duduk di birai katil. Terus bangun menuju bilik air, mandi dan bersiap...

Agak-agak korangla, aku sambut raya tu kat mane? Apa yang terjadi sebenarnya? Sape bole teka?

23 Dec 2015

Sib baik ada assistant

Semua ibu nak kejar, pejabat, kelas, pastu parent yang tak putus-putus datang.

Nasib baik Nadhrah Hannani boleh tolong, ringan sikit kerja ibu.

Almost done.

Penat, letih, penin yang bercampur aduk, berputar-putar, berlegar-legar, haaa...apa lagi, semua tulah, hampir dua minggu pulun menyiapkan hiasan kelas, rasanya berbaloi, hi hi..kenapa? Sebab boss tak tegur satu hape pun yang saya buat, kalo yang kelas lain tu ada je dia tegur suruh betulkan balik, dia panggil saya otai, otai pun otai lah, janji kerja saya selesai.

Saya beria bercerita ni sebab saya masuk tadika ni dulu, tadika ni masih kosong tanpa hiasan yang sepatutnya, saya tambah sikit, sikit, dan hujung tahun ni, in shaa Allah selesailah. Tapi bukanlah atas usaha saya sorang, ticer-ticer lain ada buat, cuma bak kata orang, kena selalu diketuk cam paku ngan tukul..

Salam rindu buat semua teman yea, ampun maaf sangat belum sempat bertamu ke laman korang.

Esok milad Rasulullah, jom perbanyakkan selawat..
Sollu alan nabiy..

19 Dec 2015

Tentang syahid.

Muhammad Hilman: " Ibu, mati jadi askar tu mati syahid kan?" ( maksud Iman...mati mempertahankan agama dan negara )

Ibu: Ya, mati syahid. Balas ku.

Nadhrah: Ibi nak mati masa belajar.( mati dalam masa menuntut ilmu )

Ibu: Mati masa belajar tu, mati masa muda la.

Nadhrah: Masa tua pun bole belajar.

Hrmmmm...ya tak ya jugak, menuntut ilmu tu kan tak pernah berhenti prosesnya, dari buaian hinggalah ke liang lahad..

Umar Zikri: Bebi plak nak mati kena makan dengan ikan paus, mati syahid jugak kan ibu?

Ibu: Tu bukan mati syahid.
Lantas Umar Zikri kena gelak dek ibu, abah, abang, kakak.

Alhamdulillah...nampaknya anak-anakku bercita-cita untuk mati syahid.

Tak mengantuk pula...jom share ilmu.

Hari jumaat, hari paling dinantikan dalam seminggu bekerja, sebab? Esok boleh cuti, yey!! Hari jumaat bagi aku adalah hari paling penat, hari paling tak sabar nak balik rumah, hari yang kalo bole balik taknak masak dinner, tapi tetap kena masak sebab nak jimat, terutama dah hujung bulan, sakit woo,  ensomi malas nak kuar cari lauk kedai, kata dia lauk kedai tak sedapla, tak bersihla..so..nak tak nak, penat tak penat, malas tak malas tetap gak kena masak, masakla apa pun, paling win masak nasi goreng cam malam ni.

Lepas makan malam, biasa lepas maghrib..mata rasa macam dah kena gam, kul 9.30 tu memang takleh celik dah rasanya. Eh..ko ni, macamla dulu tak penah keje. Dulu muda lagi, buat keje penat pun tak rasa, ni dah tua, memangla terasa penatnya. Habis sape suruh keje..? ishhh..kena keje, kalo tak keje, duk rumah, kang cepat je naik bulat badan ni. Lagipun sapela nak sponser hajat hati nak ke Mekah...nak harapkan ensomi, sian dia..banyak hal, anak sekolah, rumah, kete..semua dia nak fikir.


Jadi malam ni rasa dah hilang ngantuknya sebab dah tertido...
 Tertido kat bawah depan tv ngan anak-anak, ngan ensomi sekali, tergolek gelantang semuanya. Lepas solat, dah hilang ngantuk, tengok tu, tipu daya syaitan, tadi nak solat kan main ngantuk, dia siap main buai kat kelopak mata, habis solat, dah segar biji mata, lapar plak perut, sampai rasa takleh lelap, turun pekena nestum secawan, pun masih tak ngantuk. Ermmm...ada baiknya tinjau blog, bole ziarah laman kengkawan sekali.

Tapi, aku dah lama tak menulis secara serius, pengisian berilmu, asyik santai dan ngarut-ngarut je rasanya kan..

Jadi malam ni jom kita share sesuatu yang in shaa Allah ada manfaatnya.

Banyak perkara yang manusia ketahui tapi tidak tahu rahsia di sebaliknya, di antaranya..

1** Di antara cara mendidik manusia menjadi baik ialah dengan usaha menyakitkan nafsunya.

2** Jika seseorang muslim mati bersama penyakit zahirnya, maka itu adalah penghapusan dosanya atau dia mendapat darjat di dalam syurga, sebaliknya kalau dia mati bersama penyakit batinnya, dia akan ke  neraka.

3**Penyakit lahir hanya merosakkan fizikalnya, tapi penyakit batin boleh merosakkan banyak benda, banyak hati manusia lainnya.

4** Didikan dengan akhlak kita yang baik lebih berkesan daripada sekadar memberi ilmu dan teorinya.

5** Ramai orang rosak oleh makhluk yang paling  bodoh, tiada akal dan tidak bersekolah iaitu...duit.., bahkan orang yang pandai, profesor, pemimpin pun boleh tertipu dengannya.

6** Orang yang memiliki dunia, selalunya jiwa tidak tenang, berlainan dengan orang yang memiliki Allah..

7** Setiap masalah hanya boleh selesai bila manusia ada iman dan taqwa sahaja,

8** Seseorang itu akan mudah diberi simpati atau dikasihi kalau dia kenal dirinya dan pandai meletakkan diri pada tempatnya.

9** Menjadi fitrah manusia sukakan keamanan, kasih sayang, diberi simpati, dibantu, dihormati, tidak diganggu, tapi dia selalu lupa, apa yang dia suka atau tidak suka itu datang dari dirinya sendiri contohnya dia suka dibantu, tapi dia sendiri tidak suka dibantu..

10* Menentang kemahuan dan kesenangan jiwa dan diri sendiri sungguh menyakitkan, kerana itu ramai orang gagal melakukannya.


Ampun maaf.


16 Dec 2015

Date line!!!

Terbangun dek kesejukan, aku menarik selimut berhajat menyambung tidur,....tit.tit..tit..tit...alamak..mau tak mau selimut tolak tepi, tapi dalam kepala teringat ada roti, ada kaya..cukupla buat bekal abang ( mylarling) pastu goreng telur masak kicap untuk iman dan abang Danish...

Oo, ada nasi lebih, wat nasi goreng.

Semalam, boss dah bagi date line kena siapkan kelas dalam minggu ni. Alamak!!!

Banyak lagi yang tak siap ni. So, pagi ni sampai je kat tadika aku terus sambar berus dan cat, sambung balik banyak lagi yang tak siap nih, sambil update entri manalah tau kot ada yang rindu, ceh!!! Perasan....

Sambil ngecat ni, pasang zikir-zikir selawat buat basahan lidah, moga jatuh ke hati, moga ada sedikit keberkatan dari baginda Nabi khusus buat diriku yang selalu terlalai ini..

Jom selawat, ..24/12...Eid milad ya Rasulullah....

14 Dec 2015

Berlambak pula..

Tiba-tiba dapurku berlambak dengan berbagai minuman segera. Ada Nestum 3 in 1, ada Mineral Coffee, ada nutrimilk super, ada instant lemon tea, ada LA coffee...

Banyaknya memborong, buat stok untuk banjir ke? Jangan buat pasal, kang tak pasal-pasal kena marah dengan mylarling. Yelah, buat apa beli banyak-banyak, kot ye pun ada offer beli satu dua pek pun cukupla, membazir jer.

Semua tekaan korang tu salah.

Tu semua mak sedara saya la baik hati sangat. Even tepung Faiza yang dia tengah guna sesuku dah pun dia offer nak bagi.

Tulah kan, mak sedara saya..ganti arwah Ma saya, semua yang ada kat rumah kalau bole nak bagi. Saya je yang segan, tapi dalam segan amik juga, hi hi..

14/12/1941..selamat hari lahir ma, hari ni anakmu ini cuma mampu hadiahkan Al Fatihah saja..

Hadiah kawen dolu2.

Masa dapat benda ni kawen 1996 dulu, sungguh saya tak tau apa kegunaannya. Dan tak tau hadiah ni dari siapa. Lama saya simpan.

Tapi tempat yang dah lompong-lompong tu, saya ambil bekasnya. Buat apa, nak tau. Hi hi..malu. Saya buat bekas isi urine, kan masa pregnant ada masa kita kena bawak urine dari rumah, urine first bangun pagi-pagi tu, jadi mana nak korek bekas cam hospital punya tu, pikir punya pikir, saya amik satu jar, dua jar.., akhirnya lompong tiga dah.

Akhirnya saya tau benda ni untuk isi rempah ratus. Barulah betul penggunaannya. Moga sampai saham akhirat kepada sang penghadiah tu, walau siapa, kat mane pun dia sekarang ni.

Haii, tu pun nak wat criter yea, hi hi..tak, pointnya kat sini, hargailah apa saja pemberian dari sesiapa pun, walau apa...jangan dibuang, kalau taknak guna, nak hadiahkan kat orang lain pulak pun bole, in shaa Allah...jadi saham yang berpanjangan..

13 Dec 2015

Persiapan menghadapi banjir

Keadaan hujan di sebelah pantai timur rasanya tak seburuk tahun lalu. Masih ada panas matahari untuk keringkan baju. Itulah yang dapat kusimpulkan dari kepulangan ke kampungku, kg Kuala Hiliran Kuala Terengganu selama 4 hari 3 malam.
Petang semalam kami sempat  membawa anak-anak makan angin  di Pantai Kuala Ibai, Muhammad Danish sempat bermain kayak.

Walau macamana pun kami buat juga sedikit persediaan kalaulah berlaku juga keadaan yang tidak dijangka. Mesin basuh arwah Ma yang terendam dalam air pasang selama 10 malam tahun lepas, belum sempat kami bawa ke 'dokter', masih sakit, tapi agar sakitnya tak melarat, manalah tau masih boleh diubat, kami letakkan di tempat yang lebih tinggi supaya selamat.

Pakcik saya di kg Kusial Baru, Tanah Merah Kelantan menghabiskan kira-kira rm15 ribu untuk membuat rumah rakit kalau-kalau banjir teruk lagi tahun ni. Tahun lepas rumah dia yang betul-betul di tepi sungai habis tenggelam.

Cuma menjadi harapan dan doa kita semua agar bencana banjir tahun ni tak seteruk tahun lepas....

Kami bertolak balik pagi tadi dalam suasana renyai-renyai, apa pun esok Selangor cuti, yess...savela cuti saya esok. Nak bawak cuti tu ke 31 hb 12 nanti, Umar Zikri ada oreantasi, ishh...diam tak diam lagi 2 minggu ' bebi' ibu ni nak jadi budak darjah satu...

Sampai kat Semenyih pun kami disambut hujan, bandar Kajang banjir kilat, memang dah jadi lumrah bndar kajang tu berhadapan banjir kilat  bila musim hujan camni.

Aduihhh..penat. Masya Allah..macamlah awak yang drive yer..

12 Dec 2015

First time bermain kayak.

Betul. Inilah pengalaman pertama Muhammad Danish mendayung kayak. Xcited sungguh dia. Tapi ibu pun jadi kagum, sungguh first time pun dia berani mendayung sampai jauh ke tengah.
Kami pun first time sampai sini, Kuala Sg Ibai, ada tempat latihan mendayung kayak. Berbaloi la, rm5 sorang sejam.

Kucing bandar, kucing kampung.

Bila balik kampung camni barulah anak-anak berpeluang main ngan kucing. Tu pun kena pantau si Umar Zikri, ikutkan dia, nak je meluk kucing tu sepuas hati dia, tapi jangan buat pasal, kang tak pasal2 kena gi spital sedut gas.

Kucing kampung ni senang nak bela. Bagi makan nasi gaul tulang-tulang, kepala ikan jer, tak perlu whiskees, friskis bagai, makan je sampai habis. Tak pun kejar tikus. Kucing bandar, tengok tikus pun wat tak tau je, dah hilang sense berburunya, apa taknya hari-hari makan tak perlu cari pun, tuannya dah beli berkotak-kotak whiskees.

Senang bela kucing kampung ni. Senang makan, nak membuang dia tau ke tanah. Tahan lasak plak tu, jarang kena penyakit. Tapi yang putih tu ada sakit mata. Kena kencing ngan katak, tulah balanya sebab kejar katak, selalu sangat merayau, jarang balik rumah.

Saya ada sorang kawan yang suka sangat kucing, banyak kucing jalanan kat rumah dia. Dia kasi makan nasi gaul isi-isi ikan je. Saya kagum dengan dia, katanya kucing-kucing tu faham bahasa, dan selalu mendoakan dia. Tapi memang rezeki dia selalu murah, mungkin berkat berbuat baik pada kucing.

Kucing kan binatang kesayangan Rasulullah. Muizza kucing kesayangan Baginda pun mati tak lama selepas kewafatan Nabi. Bertuahnya Muizza, jadi kesayangan Nabi..

11 Dec 2015

Aduhai la korang.

Nak nangis ada, nak gelak pun ada. Abahpun gelak. Tak pernah jumpa kot bebudak ni. Salah siapakah ini? Salah ibukah? Hu hu..
Hai tulah dianya. Nak kata budak bandar sangat takla juga. Entahla. Boleh semuanya dari si abang besar tu, abang sedang, si Nadhrah, si Umar Zikri sorang pun tak kenal. Sorang kata pokok mangga, sorang kata pokok limau kasturi, pokok manggis, paling best jawapan dari Umar Zikri..." Pokok pisangla ibu, pokok pisang hijau..."
Ha ha..sapa bole tak gelak kan?
Bila ibu bagitau itu pokok jambu batu, si Nadhrah tak percaya. Dia pegi tanya tok cik.
" Itu pokok jambu la semek, mung dok kenal ke?"
Mbik kau. Baru nak percaya.
Pokok jambu batu depan rumah arwah Tokma, buahnya
kan main banyak, sorang pun tak peduli sebab tak tau buah
apa, tak tau pun buah ni bole dimakan..hai la anak-anak..

Bila sesekali terkumpul.

Ambil peluang abadikan gambar permata hatiku. Bukan mudah nak ambik gambar diorang sekarang ni. Al maklum, mungkin dah besar, jadi malu, terutama si abang tu, takmo dia. Lagipun si abang di asrama, si kakak di Gambang, nak terkumpul semua macam ni dah susah. Samada tunggu raya atau kakak cuti sem dan si abang cuti sekolah serentak.
Tengok tu, dah besar semua anak-anak ibu. Cepatnya masa berlalu, korang makin dewasa, ibu abah semakin tua. Ibu berdoa semoga ada kesempatan biar sebentar cuma, ibu ingin melihat semua anak ibu hidup sempurna, bahagia, berjaya...lebih-lebih lagi menjadi muslim yang  mengutamakan Allah dan Rasul, in shaa Allah... Moga direzekikan..

10 Dec 2015

Bekal untuk berbuka.

Bole plak katanya terpuasa..tak ingat ibu nak datang. Padahal ibu ksn main xcited masak pagi tadi nak makan dengan dia.

Takpelah, packing-packing mana patut, bawak balik dorm. Kang bole buat makan berbuka yea.

Ibu, abah dan adik-adik nak meneruskan perjalanan..

Lapar!!

Selesai goreng ayam dan ikan. Esok tinggal nak masak merah ayam, sambal ikan. Simpan dalam peti dulu, sementara tunggu esok. Nanti singgah UIA Gambang bole makan dengan kakak, happy satu family.

Hajatnya nak naik tidur dah ni. Laparla plak. Nak makan apa ye tetengah malam ni? Bebudak ni pun xcited nak balik rumah tokma sampai sorang pun tak ngantuk lagi.
Takkan nak makan nasi kot..jom ibu bancuh nestum. Lepas ni naik tido semua, esok susah nak bangun solat subuh!! Roban, roban..

8 Dec 2015

Rehat sekejap di celah kerisauan..

Masya Allah...tajuk, tak menahan bak sepatah ayat mak kesayangan ramai Okje ( sori, tak letak link, you tkyah letak link orang kenal jer )

Risau tak sempat nak siapkan kelas yang amatlah kosong ni. Tahun depan student 6 years bertambah, Alhamdulillah,...so, kena pindah kelas yang lebih besar. Dan kena siapkan hiasan supaya sesuai untuk 6 years student, takkan nak lekat  abc, 123 jr kan. Ni saya tengah siapkan pokok bunga 25 Rasul. Tu yang kena buang semua hiasan lama, cat dan bertungkus-lumuslah saya dalam masa tak sampai sebulan jer lagi ni..aduihhh, penin-penin..

Alhamdulillah, kiranya dipermudahkan juga cuti sekolah ni tak ramai yang datang. So sehabis tusyen pukul 11 pagi, saya pulunlah apa patut.

Tolong doakan saya sentiasa sihat, sentiasa in a good mood, sentiasa steady untuk siapkan benda ni, hu hu..nak balik Terengganu plak In shaa Allah khamis ni. Selasa kerja balik.

6 Dec 2015

Antara pamoga dan delima.

Subhanallah..
Selalu saya cakap kat suami..kenapa jus delima yang kita beli tu rasanya masam ya amat, tapi buah delima ni manis je..
Dan suami saya cakap..ermm, entohla..tak pun dia diam tak kuasa nak layan., sebab dah selalu kena tanya soalan yang sama, hi hi..

Minggu lepas baru saya tau rahsianya. Tapi minggu lepas nak beli tak cukup duit, rm7 sebiji you..so, cam biasa, saya beli delima kesukaan saya, yang juisi, manis..tiga biji baru rm5.

Semalam try beli sebiji pamoga. Rm5 sebiji. Haa, namanya beza, pamoga..delima, pamoga..delima. Pamoga banyak tanam kat Iran. Delima tu kebanyakannya dari Cina, tak pun dari Thailand. Rupanya pamoga nilah yang digunakan untuk buat jus pamoga tu, yang ku putih, ku putih barulah putih tu..., eh, bukan dia aje, kebanyakan jus delima memang guna pamoga ni,  yang banyak sungguh khasiatnya tu, antaranya mencantikkan kulit, menguruskan badan, ishh...banyaklah, korang googlelah sendiri, kang panjang no entri ni kalo nak citer semua. Padahal saya cuma nak citer pasal kehairanan dan kejakunan saya..kenapa jus delima yang dibotolkan rasanya masam, sedangkan buahnya rasa manis..

Setelah dikaji oleh saya secara tengok-tengok luarannya saja tau, kiranya memang ada perbezaan antara pamoga dan delima ni. Kalo delima tu buahnya kecik saiz buah manggis je, tapi bijinya agak besar, lebih manis, lebih juisi, warna isinya lebih ke warna pink yang sangat jernih.
Sedangkan pamoga tu plak buahnya lebih besar saiz oren yang besar tu. Buahnya berwarna seakan merah gelap, isinya lebih kecil, rasanya lebih masam dan warnanya merah hati, cantik sangat.
Tapi tu kira teknikal je..antara pamoga dan delima tu..adalah buah yang sama, varieti nya je berbeza.
Macam kita manusia..Allah cipta berbagai bangsa, berbeza warna kulit, berbeza bahasa..untuk apa? Untuk kita saling mengenal dan saling berkasih-sayang.
Sungguh Maha Penciptanya Dia...

5 Dec 2015

Lama dah tak makan.

Sedap betul. Manis. Bukan lama tak makan, bohongla tu,  tapi dah lama tak jumpa yang sedap dan manis macam yang ni. Selalu beli asyik terkena yang kelat atau busuk je. Tadi singgah pasar pagi, rm10 sekilo, beli setengah kilo. Ha'ah beli sikit je, sebab anak-anak tak berapa suka. Entahla bebudak ni, buah ape entah yang diorang suka, beli nanas tak makan, beli pisang tak makan, beli delima tak makan,  pendek kate semua jenis buah pun tak suka. Saya beli, saya habiskan.

Jemput makan, sambil dok buat hiasan untuk gantung-gantung di tadika.

Asam Garam Kehidupan Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign