Asam Garam Kehidupan: Baby girl or baby boy?

Nuffnang

Pages

13 Mar 2016

Baby girl or baby boy?

Sebenarnya saya segan juga nak menulis perkara ni. Tapi mudah-mudahan ianya jadi manfaat kepada pasangan yang baru kawen ataupun kepada yang sedang berusaha mendapatkan samaada anak lelaki ataupun anak perempuan. Tapi saya guna bahasa saya je yek, tak reti nak berbahasa ilmiah walaupun perkara yang saya nak tulis ni benda ilmiah, tapi harap yang membacanya boleh faham dan praktikkan, hi hi..
Saya ada share juga dengan kawan yang teringin nak anak perempuan sebab tujuh orang anak sebelumnya..ha, jangan tak caye, ya..tujuh..semuanya lelaki. Alhamdulillah dapat juga sorang perempuan, tapi tak taula mungkin dah bertambah ke sebab dah lama tak jumpa kawan ni.
Okke, ready semua?
Ni sebenarnya ilmu yang saya dapat hasil pembacaan beberapa buku dan hasil kajian saya sendiri juga, cewahh..cuma tajuk-tajuk buku tu saya dah lupa. Tapi in shaa Allah ilmunya telah kusematkan ketat-ketat di dalam dada dan bakal kuwariskan kepada anak cucuku kelak, ha ha..
Camni, yang penting sesangat yea, korang kena cam waktu subur. Waktu subur nilah sangat-sangat penting sebenarnya dalam menghasilkan janin baby korang. Camane nak cam waktu subur? Biasanya waktu subur tu banyak sangat lelehan cecair umpama putih telur, camkan juga akan ada sengal-sengal di bahagian ari-ari. Haa, tu tanda telur tengah nak berevolusi lah tu. Tak pun kira hari ke 13 dan 14 dari hari pertama datang bulan.
Alaa, ni yang payah sikit nak describe nih. Hu hu..
Ok, camni, bila dah cam hari subur tu, kalau korang nak baby girl korang kena kerapkan bersama menjelang 3, 4 hari dari tarikh subur tu, kalo boleh setiap hari, supaya sperma dari lelaki tu jadi cair, jadi mengurangkan keaktifan telur tu, tu yang in shaa Allah jadi baby girl.
Tapi kalau nakkan baby boy, ni korang kena sabarlah. Tunggu betul-betul hari subur yang  ke 13 atau 14 tu baru bersama. Umpama sekali tembak terus kena gitew, atau panah tepat pada sasarannya. Jadi sperma suami tu sangat pekat dan aktif dan in shaa Allah jadi baby boy.
Haaa, ada faham semua? Hi hi. Senang je kan. Tapi ni sekadar usaha kita, yang menentukannya tetaplah Allah swt jua, korang janganlah kata mesti jadi, ...tak, yang penting setiap usaha wajiblah diiringi dengan doa. Dan, jangan putus asa kalau tak menjadi, tak menjadi usaha lagi. In shaa Allah..
Nak baby boy cam caye ke..

19 comments:

  1. Sayangnya kakak dah tak nak lagilah Azi dah tak mampu nak mengusung perut besar. Kalau masih 30an dulu dpt petua ini agaknya kakak ada anak lelaki:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi hi, saya pun sama dh tk mampu ngusung perut, tu saja nk perturunkan ilmu, sbb dh janji dgn Fair, baby pose, dia muda lagi tu, in shaa Allah nk dpt bby lagi tu.;)

      Delete
    2. Hi hi, saya pun sama dh tk mampu ngusung perut, tu saja nk perturunkan ilmu, sbb dh janji dgn Fair, baby pose, dia muda lagi tu, in shaa Allah nk dpt bby lagi tu.;)

      Delete
  2. Kerap menjelang tu yang segan nak bagitau tu NA hehe..bersyukurkan dah ada baby Alhamdulillah

    ReplyDelete
    Replies
    1. He he, segan-segan pun kena bgtau juga, supaya jelas bg org yg tgh belajar, ehemm..

      Saya dh ada semua, 2 girl, 3 boys, Alhamdulillah.

      Delete
    2. He he, segan-segan pun kena bgtau juga, supaya jelas bg org yg tgh belajar, ehemm..

      Saya dh ada semua, 2 girl, 3 boys, Alhamdulillah.

      Delete
  3. Samalh mcm Kzakie. ? 4 ckup dh..bgi yg muda2 bru kawin..knor dh cntik tersusun dh 2 boy 2 girl...jgn gaduh2 hihi gurau

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya pun knor, walaupun aesekali teringin tapi tak larat dh usung perut, syukur dh ada semua, saya menang sorang dari knor, saya lima, hi hi

      Delete
    2. Saya pun knor, walaupun aesekali teringin tapi tak larat dh usung perut, syukur dh ada semua, saya menang sorang dari knor, saya lima, hi hi

      Delete
  4. saya ada 2 anak lelaki. melihat dari apa yang saya perhatikan jiran atau saudara yang lain, sesekali fikir... syukurlah punyai anak lelaki di zaman serba mencabar ini.


    kalau anak perempuan fuhh... lagi letihlah saya nak menjaga...

    ReplyDelete
  5. Betul saya promosi ok ke hehe :)

    ReplyDelete
  6. Amnoi mak .....bukan main lagi ko nurunkan petua hihi...bakal dukun ke apa ni haha.....

    So maksudnya kalau nak anak lelaki kena kurangkan aktiviti pergaduhanlah ekk....hihi

    So kalau kita tgk org tu ramai pompuan?maksudnya kerap bergaduhlah tu hihi....Kandaaaaa .....haha

    ReplyDelete
  7. Amnoi mak .....bukan main lagi ko nurunkan petua hihi...bakal dukun ke apa ni haha.....

    So maksudnya kalau nak anak lelaki kena kurangkan aktiviti pergaduhanlah ekk....hihi

    So kalau kita tgk org tu ramai pompuan?maksudnya kerap bergaduhlah tu hihi....Kandaaaaa .....haha

    ReplyDelete
  8. Assalamualaikum Kak...wah hebat bebenor tips kali ini...semoga ada manfaatnya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalsm fida, lama menyepi nih, sibok yea?
      Ha, tu tips utk pasangan2 muda yg baru kawen cuti sekolah ni;)

      Delete
    2. Wsalsm fida, lama menyepi nih, sibok yea?
      Ha, tu tips utk pasangan2 muda yg baru kawen cuti sekolah ni;)

      Delete
  9. bagus ya dapat tip nih..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya AA, cer acu cuba try test tengok menjadi tak? Hi hi

      Delete
    2. Ya AA, cer acu cuba try test tengok menjadi tak? Hi hi

      Delete

Asam Garam Kehidupan Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign