Asam Garam Kehidupan: Entahle apa sudahnya.

Nuffnang

Pages

3 Mar 2016

Entahle apa sudahnya.

Dek teruja bila baca banyaknya kelebihan biji kurma bila dijadikan serbuk kopi, saya pun dengan penuh keterujaan juga, semangat berkobar-kobar ngalahkan penonton gegar vaganda ( opsss...saya tak pernah tengok ek, tengok iklan jerr, tak minat lansung ai tau benda-benda cenggini )...saya pun mula mengumpul biji-biji kurma habis berbuka puasa tahun lepas, haaaa...tahun lepas punya cerita kekdahnya. Saya kumpul, saya kumpul penuh satu bekas yang orang buat jual bubur lambuk tu.

Ikutkan infonya senang je cara nak membuatnya. Jemur kasi kering betul- betul. Jemur 2,3 hari ke, 4,5 hari ke, pokoknya ditebang ya, mwehehe..pokoknya kering betul- betul. Pastu goreng tanpa minyak, pastu blend, katanya mudah je hancur sebab dia dah kering.

Bila siap, simpan dalam bekas kedap udara, bancuhla macam kopi biasa untuk secawan kopi anti oksidan yang sangat tinggi.
^
^
^
^
^
^
^
^
Habis puasa. Simpan je dalam peti, semangat yang berapi-api mula turun, tunggulah lepas raya...

Tunggu punya tunggu punya tunggu..hari minggu baru ni keluarkan dari peti sejuk sebab nak bersihkan peti, tetiba bekas tu terbalik. Tumpah habis ke lantai.... Selama setahun dia dok keluar masuk, keluar masuk, keluar masuk, akhirnya terjemur juga.

Tapi, tulah..dah seminggu ni, baru 2 kali jemur, ....agak- agak koranglah, jadike saya transformasikan biji kurma tu jadi serbuk kopi, hu hu......

Wakaka..takdak crita, buat crita..

19 comments:

  1. Eeee saya sambung crita ni naa, buh gula jadi kopi o hehe :) mungkin kena kering betul2 dulu saya nak buat teh dulu rasa nak buh dalam oven ja :) sebab bila jemur tak sanggup burung la rama rama datang hinggap, letak kain napkin tukar tudung makanan..itu process menjemur baru :)

    ReplyDelete
  2. Aah ek, nape saya tak terpikir masuk oven yek, tq2 Fair bg idea.

    ReplyDelete
  3. Ek elek adik kakak satu ni kalau dah asyik keluar masuk fridge takut tak jadi kopi pulak. Tapi dah hampir setahun simpan kalau tak dijadikan kopi juga tak patutlah. Cepat kakak nak tengok hasilnya:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alamak, kzakie dah mencabar ni, buat saya rasa tercabar ni kalo tak cuba...ermmm...jap pujuk srmangat balik.

      Delete
    2. This comment has been removed by the author.

      Delete
  4. CUBALAH NOR XCUBA XTAHU HASILNYA...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak PI pun bagi semangat ni, hi hi

      Delete
  5. next entry pasal serbuk kopi biji kurma please...^__-^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aiyokk, malu gak ni kalo tak cuba.
      Tq Yay, dtg sini;)

      Delete
    2. Aiyokk, malu gak ni kalo tak cuba.
      Tq Yay, dtg sini;)

      Delete
  6. Try utk meyakinkan diri, hi hi

    ReplyDelete
  7. Try utk meyakinkan diri, hi hi

    ReplyDelete
  8. Alang alang dah jemur 2x tu eloklah ko teruskan niat tu mak. Tak penya blend biji kurma tu tahun depan pun. Aku sanggup je tunggu entri kopi biji kurma hang .....

    Aku malas betul nak cuci petiais.... benda tah pape dalam tu. Nak buang sayang, belum expired tp tak disentuh dah lama

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ko kan mak, mentang2lah aku kata biji kurma last year...

      Samalah aku pun mak, tak berapa rajin gak nk cuci peti ais, tggu mata aku dah serabut bebona baru terhegeh2 aku cuci, wakaka.

      Delete
    2. Ko kan mak, mentang2lah aku kata biji kurma last year...

      Samalah aku pun mak, tak berapa rajin gak nk cuci peti ais, tggu mata aku dah serabut bebona baru terhegeh2 aku cuci, wakaka.

      Delete
  9. Ooooo bleh dicuba ni, cuma problemnyem biji kurma cuma bleh dpt time bulan posa... klu x posa ni mood makan kurma ke laut! Opppss... ada terbaca pemilik blog ni ada buat serunding sedqp.. betulke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bolela try puasa tahun ni punya, akk pun sama gak bulan tak posa tak brpa nk mkn kurma.
      Mak aii, dah baca yg tu dah..
      Ada buat kalo rajin la, hi hi, nape?

      Delete
    2. Bolela try puasa tahun ni punya, akk pun sama gak bulan tak posa tak brpa nk mkn kurma.
      Mak aii, dah baca yg tu dah..
      Ada buat kalo rajin la, hi hi, nape?

      Delete

Asam Garam Kehidupan Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign