Asam Garam Kehidupan: Di sini jugak yang selesa.

Nuffnang

Pages

6 Apr 2016

Di sini jugak yang selesa.

Ada meja study tak nak guna, kat bilik atas ada, kat ruang study bawah pun ada, tapi sorang pun buat tak kesah. Kat mana yang selesa, ni ruang tamu depan tv, sambil meniarap. Tv abah dah avoid tengok, boleh tengok malam minggu je..mula rasa janggal juga, yelah..seronok gak melayan drama sesekali, takdelah menghayati sangat pun,...tapi takpelah...kang bukak tv anak-anak tak jadi study plak.

Semua melepak depan tv, penuh buku Nadhrah, Umar Zikri, Muhammad Hilman...musim panas ni duduk kat bawah lebih selesa, al maklum rumah tak guna acon pun. Lepak depan tv ni, kalo dah ngantuk terus lelap, nak ngejutkan naik tido kat bilik atas, dah satu hal, kan main susah. Itulah masalah ibu dengan Umar Zikri setiap malam, kakak dengan abangnya takde masalah.

Kesian plak nak kejut, penat sangat ni. Kami makan malam sebelum maghrib, lepas maghrib bebudak ni terus boleh buat homework, Nadhrah tu, homeworknya menimbun ngalahkan abangnya yang tingkatan dua tu, tapi abangnya tu memang manjang takde homework, hrmmmm...entahle anakku yang sorang tu, mungkin rezekinya dalam bidang kemahiran kot. Minatnya melukis.

Tidola nak, kang ibu kejut solat isya', homework tu sambung esok kul 5 pagi ibu ye.

11 comments:

  1. anak2 macam tu lah kan, sediakan meja pun nak juga menulis dilantai sambil meniarap

    ReplyDelete
  2. Selesanya mcm tu mama yan, mula ibu berleteq juga, tak larat nk leteq, biar jelah, asal kerja sekolahnya siap.

    ReplyDelete
  3. Selesanya mcm tu mama yan, mula ibu berleteq juga, tak larat nk leteq, biar jelah, asal kerja sekolahnya siap.

    ReplyDelete
  4. Oh boleh bgun nak solat isya oklah..bguih sgt la tu....kt rmh nor plk..makan sblum magrib juga,..mmd biasanya dia hbiskn kerja sekolah kat sekolah..so mknanya dia tak buat dh kat rmh...boleh nonton lps mgaji.tgok buku pu tak..enjoy hbislh bca komik tak sudah2...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Byk h/worknya knor, tu pun pegi sek agama bwk h/work juga kalau free bole buat,..cuti sabtu ahad pun ada h/work, kesian nengoknya.

      Delete
    2. Byk h/worknya knor, tu pun pegi sek agama bwk h/work juga kalau free bole buat,..cuti sabtu ahad pun ada h/work, kesian nengoknya.

      Delete
  5. Oh boleh bgun nak solat isya oklah..bguih sgt la tu....kt rmh nor plk..makan sblum magrib juga,..mmd biasanya dia hbiskn kerja sekolah kat sekolah..so mknanya dia tak buat dh kat rmh...boleh nonton lps mgaji.tgok buku pu tak..enjoy hbislh bca komik tak sudah2...

    ReplyDelete
  6. Banyak homework ye NA, saya survey juga dengan sepupu tapi sekolah agama berbayar homework sempat abis kat sekolah, sekolah kebangsaan anak kawan abis kat sekolah, tahun lepas darjah 1, tahun ni belum tanya lagi hehe.. ok tu buat kat atas lantai, yang penting buat.Alhamdulillah.

    ReplyDelete
  7. Sek agama tk byk hormwork, kadang tkde, yg byk h/work sek keb darjah 6, hari2 ada h/work, umar zikri drj 1 tk byk lagi h/worknya.

    ReplyDelete
  8. Meja study rumah aku depan TV mak...
    Dari dulu berhajat nak tutup TV waktu mlm tp sampai sudah belum tercapai huhu....

    Anak sulung aku dulu pun memanjang tak de homework, pening di buatnya.

    ReplyDelete
  9. Aku kalo bukak tv alamat yg kecik tu tak buat h/worklah..anak ko kira terer ar bole diap h/work dpn tv.

    Selamat menyambut bln rejab ya mak, ko dah hbs qadha puasa ke belum?

    ReplyDelete

Asam Garam Kehidupan Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign