Asam Garam Kehidupan: Homemade fresh roti by me.

Nuffnang

Pages

4 Apr 2016

Homemade fresh roti by me.

Berbaloi juga la, senang..tu yang penting bagi orang yang tak pandai baking cam aku nih. Dengan benda alah ni, yang kubeli secara online dari Go shop tu, boleh buat roti, kek, jem..ada 12 menu.

Anak aku kata cam mesin basuh, masuk je, siap tinggal jemur. Ni masuk je tepung dan segala makneka tu..keluar seketul roti. Tapi adalah 2,3 kali gak aku fail, biasalah kan. Sekarang ni Alhamdulillah..ok dah, keluar seketul roti, takla penyek macam sekali tu, takla terlebih air macam sekali yang lain tu pulak,..belajar dari pengalaman..heh heh..

Yang best tu, dia punya tekstur roti tu, dengan lembutnya, dengan kenyalnya, makan panas-panas macam tu aje pun sedap weh..
Yang best jugak tu sebab my roti ni bebas dari bahan pengawet dan ofkos la..sooo fresh..dan yang lebih penting tu HALALAN THOYYIBAN.

Ni untuk sarapan esok, aku buat malam ni. Ok..nak tido dah, esok up entri tenet burung hantu Celcom.Selamat malam korang. Ilal liqaq..

15 comments:

  1. Alhamdulillah ada bread maker, saya pun ada kakak hadiahkan, inshaAllah nak start buat balik, gebu gebas tu..berapa kalau tempah tu :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bagus3x, nnt syer kt sini juga ye;)

      Delete
  2. pergh..assalamualaikum acik.. lama betul tak singgah sini,selalu stalk. roti segar mcm ni,insyaaAllah cepat habis dr yg biasa kita beli.. homemade kan..hihi.. benda tu boleh buat roti ja ka cik?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aikkk mula ngn pergghh dulu, camane nk jwb salam ni, he he..
      Roti jala mana bole sayang oii, kau nk buat roti jala senang je, takde acuan dia ko cari je botol mineral tu, tebuk lubang kt Tutup ea, senang kan

      Delete
    2. Aikkk mula ngn pergghh dulu, camane nk jwb salam ni, he he..
      Roti jala mana bole sayang oii, kau nk buat roti jala senang je, takde acuan dia ko cari je botol mineral tu, tebuk lubang kt Tutup ea, senang kan

      Delete
  3. hai. 1st time aida landing sini.
    terjahan rambang di kala ada free time :)
    wow! terbaik la....
    aida takde bread maker. beli mixer.
    but oven da rosak. lama dah tak meroti.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam kenal Aida, tq singgah dan follow akk, akk bls follow dah;)

      Belila satu, he he

      Delete
    2. Salam kenal Aida, tq singgah dan follow akk, akk bls follow dah;)

      Belila satu, he he

      Delete
  4. Bread-maker kakak buat utk buat roti aje Azi buat kek pun anak kakak kadang gunakan. Senang memang boleh tinggal tahu-tahu siap.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tulah, senang keje, kalo hari minggu tu, masuk tepung dgn bebahan lain, tinggalkan buat keje lain dulu, siap keje, siap bole sarap sekali.

      Delete
    2. Tulah, senang keje, kalo hari minggu tu, masuk tepung dgn bebahan lain, tinggalkan buat keje lain dulu, siap keje, siap bole sarap sekali.

      Delete
  5. amboi bagus tu, macam mesin basuh kain, masukkkan bila keluar terus menjadik

    ReplyDelete
  6. Takla terus jadi mama yan, ada gak baru2 tu fail, ahaks, tapi akk tak putus asa,buat, buat juga, akhirnya menjadi seketul roti.

    ReplyDelete
  7. Takla terus jadi mama yan, ada gak baru2 tu fail, ahaks, tapi akk tak putus asa,buat, buat juga, akhirnya menjadi seketul roti.

    ReplyDelete
  8. Siap bakar sekali ke mak? Bestnya.... Bape Rm ko beli mak.Ko cuba buat roti titab mak....buh tolo separuh masak atas tu, sedap weyh!

    ReplyDelete

Asam Garam Kehidupan Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign