Asam Garam Kehidupan: Karipap gergasi..jom

Nuffnang

Pages

19 Apr 2016

Karipap gergasi..jom

Jumpa karipap king kong kat rumah mama yan ( aryanazra ), ni meh lawan ngan karipap gergasi, satu biji makan kenyang sampai tengahari..

Kulitnya:
Tepung gandum.
Margerin.
Garam.
Air.
Yis segera / mauripan.

Caranya: Gaulkan margerin dengan tepung hingga rata, masukkan garam, mauripan dan tuangkan air sikit demi sikit, uli sampai doh tak melekat di tangan. Biarkan kembang. Ni bahan-bahan pandai-pandailah agak banyak mana. Cam saya buat sesuku je dari sekilo gandum tu, mauripan tu tak perlu banyak sangat.

Inti.;
Kentang..potong dadu.
Kobis...potong halus.
Bawang besar potong dadu.
Bawang putih diketuk.
Serbuk kari.
Isi ayam potong halus.
Garam, gula secukup rasa.

Caranya: Tumis bawang putih, masukkan isi ayam, bawang besar, kentang, serbuk kari, campur sikit air dan masak hingga kentang empuk. Kemudian masukkan sayur kubis, kalo nak tambah sayur lain cam daun bawang ke, capsicum ke, karet ke bagi lagi meriah, ikutlah kreativiti korang, last.. perisakan dengan garam dan gula.

Haa, nilah rupanya karipap gergasi den. Ni buat sarapan dan bekal en.somi dan anak-anak. Rupo eh buruk lah ket, tapi raso eh, in shaa Allah..

Ermmm...kot esok lusa berenti keje bolelah den buat bisnis kipap gergasi nih, mano tau rezeki den kan, joki orang menego ni kalau rajin, in shaa Allah kan.

21 comments:

  1. Oh... kakak tak pernah letak mauripan utk buat doh karipap
    Lain kali kakak cuba cara Azi ni:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi hi, tu kalo buat karipap gergasi je, kalo karipap biasa tu tk letak pun

      Delete
    2. Hi hi, tu kalo buat karipap gergasi je, kalo karipap biasa tu tk letak pun

      Delete
  2. Hi hi tu utk buat karipap gergasi je, kalo karipap biasa tk letak pun

    ReplyDelete
  3. besarnya karipap gergasi makan separuh dh kenyang kan nor.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmg kenyang kak PI, buatlah, puas hati buat sendiri, mkn sendiri

      Delete
  4. Ni tengah sawan karipap ke hape ni hihi.... Dari hari tu nampaknya asyik buat karipap jer. Kenapa kena buh Mauripan mak....bukan kalau kulit karipap tak payah ke?...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aah ek, baru perasan, ye kot, tgh sawan karipap ha ha.

      Tu aku nk bagi jagi gergasi, kalo karipap biasa tu tkde letak pun.

      Delete
  5. amboi melawan tu dengan karipap king kong kite nampaknya hahaha, sedap nampaknya tu, boleh tu kalau nak buat meniaga mesti laku tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha ha king kong lawan gergasi sape menang mama yan? Kat area tmn kitorang ni grup muslimatnya gigih nega mcm2 siap bole devery lagi, kalolah ada moto...

      Delete
    2. Ha ha king kong lawan gergasi sape menang mama yan? Kat area tmn kitorang ni grup muslimatnya gigih nega mcm2 siap bole devery lagi, kalolah ada moto...

      Delete
  6. Betul buat meniaga frozen ramai kawan yang suka membuat pembelian ni hee, tu la belum pernah letak mauripan, tu tuk donut den :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tkdelah terfikir nk buat frozen, tapi bole je kan, ermmm...itu melibatkan perancangan rapi tuh, ha ha..
      Letak mauripan sbb nk bg jadi gergasi la Fair.

      Delete
    2. Tkdelah terfikir nk buat frozen, tapi bole je kan, ermmm...itu melibatkan perancangan rapi tuh, ha ha..
      Letak mauripan sbb nk bg jadi gergasi la Fair.

      Delete
  7. Dah gergasi plkkkkk dhhhh...tgulh nti knor buat lagi gergasi..haha..😂😂😂

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha ha..agak2 bole jadi viral tak?

      Delete
    2. Ha ha..agak2 bole jadi viral tak?

      Delete
  8. tokey karipap le gayanya kawan kita..

    pssttttttttttt: kita dah pos, maaf, bukan readymade, 'xdea sokmo', hi3

    ReplyDelete
    Replies
    1. silap lak.. bukan homemade..

      Delete
    2. Hi hi, kesian UA, dlm sibuk pun nk juga tepati janji, salute!

      Delete
    3. Hi hi, kesian UA, dlm sibuk pun nk juga tepati janji, salute!

      Delete

Asam Garam Kehidupan Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign