Asam Garam Kehidupan: Menangeh den dek penangan sambal itang Pahang.

Nuffnang

Pages

25 Apr 2016

Menangeh den dek penangan sambal itang Pahang.

Ni kiriman dari sahabat baik alamaya, tak pernah jumpa tapi Alhamdulillah rasa sangat indah ukhwah yang terjalin, semoga hendaknya Allah panjangkan ukhwah kami hingga je syurga, aminn.

Sampai petang jumaat 22/4/2016, saya bagi alamat tadika. Tengah mesyuarat sambil my boss raikan my belated besday dengan dua orang lagi ticer yang lahir sama bulan april, so ofkoslah kegembiraan berganda gitew..

Tq dear UA, ( sori tak dapat bagi link ), sambal itam Pahang mabeles habis. Pedasss, tapi..haa,  sungguh sedap dimakan dengan nasi panas-panas, tak payah lauk lain dah, cukup sambal itam jer. Rupanya resepi dia senang je, ikan bilis, bawang, cili..tapi kena ada belimbing besi yang dah dijeruk menurut my cousin orang Pahang., so mana nak cari belimbing jeruk?

Sekali lagi, terima kasih bebanyak UA atau puan Martini kerana bersusah payah kirim sambal itam Pahang untuk saya rasa, dalam dok sibuk dengan urusan kerja sempat juga mencuri dan mencari masa untuk mencari pahala...eh, betul ape..

21 comments:

  1. Sambal itam ni memang sedap kalau makan dgn nasi putih Azi. Kakak tapi tak pernah buat. Biasa kakak beli aje sebab ada jiran kakak dia jual.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eh kzakie pun pandai mkn yea, hi hi..apa susah masuk mulut je.
      Mmg byk dah org jual, tapi best dpt rasa pure dr Pahang. Kt area rmh saya ni pun ada dah org jual.

      Delete
    2. Eh kzakie pun pandai mkn yea, hi hi..apa susah masuk mulut je.
      Mmg byk dah org jual, tapi best dpt rasa pure dr Pahang. Kt area rmh saya ni pun ada dah org jual.

      Delete
  2. Alhamdulillah rezeki, happy belated birthday dear, moga diberkati selalu, muahh :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah kan, rezeki dr jauh.
      Tq atas doanya, moga kita dua pun kekal berkawan hgga ke syurga..amin.

      Delete
    2. Alhamdulillah kan, rezeki dr jauh.
      Tq atas doanya, moga kita dua pun kekal berkawan hgga ke syurga..amin.

      Delete
  3. HAPPY BELATED BIRTHDAY NOR...SEDAPNYA SAMBAL ITAM PAHANG...KAT RUMAH KAK BNYK BELIMBING BULUH KAK XBUATPUN...JIRAN2 RAJIN AMBIL N BUAT SAMBAL ITAM...KAK DPT MERASA JUGA HSL SAMBL ITAM YG DIBUAT MRK...UNTUNGKAN BERKAWAN N BERJIRAN DGN MRK YG BAIK BUDI MCM2 KITA2 NI HEH..HEH..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tq kak PI.
      Tulahkan, untung bersahabat, saling memberi, saling menegur, saling mengingatkan..
      Saling memberi belimbing buluh dan sambal itam..hi hi.
      Tapi sambal itam tu taklah seitam namanya..

      Delete
    2. tak hitam sbb sambal x garing....

      ralat sbb x sempat nak masak sendiri, nnt le kalu ada rezeki, kita bg rasa yg homemade, sedap tak?

      Delete
    3. Oo, kena itam lagi ek?

      Tapi tetap sedappp..

      Delete
    4. Oo, kena itam lagi ek?

      Tapi tetap sedappp..

      Delete
  4. Sanah helwah semoga perjlnmu indah belaka..
    Sambai dging hitam i like2 juga....

    ReplyDelete
  5. Mahu bertambah nasi bila ada sambal itam ni Azi..
    Akak pun beli ajer kan kawan yg buat sambal ni..
    Satu bekas RM6.00..
    Ok lah dari nak membuatnya.. hihihi

    ReplyDelete
  6. ramai yg ckp sambal hitam ni sedap..teringin nak cuba

    ReplyDelete
  7. NA,

    Pandai2 jer ubahsuai resepi, kita guna belimbing rebus, bukan jeruk.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sat2, belimbing besi vs belimbing buluh sama erkkkkkkkkkkkk?

      kita guna belimbing buluh

      Delete
    2. He he..belimbing rebus ke? Sudah silap kaa? Minta maaf orang Pahang.

      Delete
    3. Kat Teganu rasa mcm panggil belimbing besi, ishh..kompius dah..

      Delete
    4. Kat Teganu rasa mcm panggil belimbing besi, ishh..kompius dah..

      Delete
    5. Belimbing besi tu yang besar - manis, belimbing buluh lak yang kecil2, masam.

      Delete
  8. Wahhhh.... bestnya dapat sambal ireng hihi..... Ireng tu hitam ye dalam bahasa jaws. Mesti bertambah ko makan kan mak...Aku pernah buat jugak sambal ni, tp mcm biasalah rumah ni kalau bukan sambal tumis tu bukan depa makan sangat so jadinya aku ngan laki aku jer yg makan....laki aku pun bukan pemakan sangat ...lastnya mak jugak tukang habis hihi

    ReplyDelete

Asam Garam Kehidupan Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign