Asam Garam Kehidupan: Ada apa kat Ulu Bendul?

Nuffnang

Pages

2 May 2016

Ada apa kat Ulu Bendul?

Nak gi bercuti jauh tak mampu weyh, jom pi Ulu Bendul jelah. Asalnya nak gi book fair kat Mines, tapi kansel last minit sebab mylaling malas nak ngarung jem. Ada apa kat Ulu Bendul? Ni sebenarnya kawasan hutan simpan, di daerah Kuala Pilah, boleh tengok ular, boleh mandi-manda, tapi kitorang tak mandi, just jenjalan amik angin hutan yang segar je.
Ada kucing manja, agaknya orang yang jaga kat
Sini membelanya, tengokla siap tertonggeng
Bila digosok badannya.
Ular sawa batik kekenyangan, tido je deh, ada
beberapa jenis ular lagi, tapi taklah
sebanyak ular kat Taman Ular lain,
tapi bolelah sekadar nak kenalkan
ular yang familiar kepada anak-anak.
Ada jambatan gantung.
Ramai yang datang bercuti, manda-manda, kitorang 
jenjalan je.
Sayangnya tempat ni tak diselenggara
dengan baik, harapnya lepas ni
pihak yang berkenaan boleh
membaikpulih tempat ni, sebab
tempat ni ada potensi untuk
jadi tumpuan ramai pelancung.
Lari-lari dalam hutan, amik udara
hutan yang nyaman.

9 comments:

  1. ulu bendul hutan simpan yg cantik utk dilawati...kak xpernah sampai sini lagi

    ReplyDelete
  2. Mmg cantik kak PI, cuma mcm tak terjaga, lagi pun agaknya musim panas baru ni, byk sgt daun gugur.

    ReplyDelete
  3. Mmg cantik kak PI, cuma mcm tak terjaga, lagi pun agaknya musim panas baru ni, byk sgt daun gugur.

    ReplyDelete
  4. cantik tempatnya tu, tak pernah sampai sini lagi, tapi pernah dengarlah

    ReplyDelete
  5. Mmg cantik, cuma mcm tk terbela sikit.

    ReplyDelete
  6. Mmg cantik, cuma mcm tk terbela sikit.

    ReplyDelete
  7. Yelah kan kalau dibela cantik tempat ni jadinya tau.....
    Ko tak geli ke mak tengok ular sawa tu..... kang ada anak dia yg terlepas ke...heiiii seram weyh

    ReplyDelete
  8. Sukannya tengok hijau NA, cepat hirup udara tu hehe.. betul anaknya keluar risua gak.

    ReplyDelete
  9. ari tu plan nak ke ulu bendul.
    tapi last minit aida cancel.
    sebab hari hujan kekadang.
    risau plak karang kat air terjun tu kan.

    and ada member pun ckp, ulu bendul tu tak dijaga betul.
    tempat ok tapi tak terjaga...

    ReplyDelete

Asam Garam Kehidupan Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign