Asam Garam Kehidupan: Bagaimana saya nak menghadapinya...

Nuffnang

Pages

15 May 2016

Bagaimana saya nak menghadapinya...

Macamana kalau betul kanser?
Apa yang patut saya buat lepas ni?
Tak...
Mudah-mudahan bukan kanser...

Saya dah gunakan iucd tiga kali. Setiap kali untuk 3 tahun penggunaannya. Saya baru tukar awal Mei baru ni. Saya bagitau doktor selalu jadi pendarahan tapi tak seriuslah di luar waktu period, terus doktor suruh buat pap smear. Keputusannya doktor kata ada atypical squamos cell with atypical endocervical cell, bahasa mudahnya ada kelainan sel. Jadi saya sangat disarankan buat check up lanjutan, secara colposcopy, entah..nak cerita pebendanya saya tak tau, ada doktor terangkan, tapi otak saya dah tak boleh nak hadam dah, sebab hati dah berkecamuk..

Jumaat ni, 20hbMei saya akan ke hospital Kajang..

15 comments:

  1. Akak, sabar akak. Jumaat nie akak pergi dulu ke hospital buat further check up k. Insyallah, tiada apa2 yang serius. Keep strong kak..

    ReplyDelete
  2. SABAR NOR..FIKIR POSITIF SANGKA YG BAIK2 SAJA..JGN RISAU SGT..INSYAALLAH TIADA APA2 TU..BERDOA BANYAK2...SELAMAT HARI GURU.

    ReplyDelete
  3. SubhanAllah..SABAR..apa pun keputuannya kelak tawakkal pada NYA..sukar untuk kita redha..lebih sukar untuk kita sabar..tapi percayalah sakit menanggung dugaan itu bakal berbalas dengan ringan di sana kelak..moga Allah permudahkan urusan akak ya..PC doakan..amin..

    ReplyDelete
  4. @afif..trmkasih
    @ Siqah..trmkasih, in shaa Allah moga tkde apa yg serius.
    @kak PI..trmkasih, in shaa Allah, tgh cuba fikir yg baik3 saja, trmkasih ucapan hari guru, saya cikgu tadika jr;)
    @PC, trmkasih, betul..tak mudah utk sabar dan redha mcmana mudahnya lidah mengucapkan..cuma harap yg baik2 saja.

    ReplyDelete
  5. @afif..trmkasih
    @ Siqah..trmkasih, in shaa Allah moga tkde apa yg serius.
    @kak PI..trmkasih, in shaa Allah, tgh cuba fikir yg baik3 saja, trmkasih ucapan hari guru, saya cikgu tadika jr;)
    @PC, trmkasih, betul..tak mudah utk sabar dan redha mcmana mudahnya lidah mengucapkan..cuma harap yg baik2 saja.

    ReplyDelete
  6. Nauzubilahiminzalik..betul fikir yang positif NA, berbanyak berdoa NA, inshaAllah sihat.

    ReplyDelete
  7. InshaAllah kak..semuanya akan baik-baik sahaja, fikir yang positif ye kak,itulah pesan dokte yang saya jumpa katanya fikir yang positif walaupun kita sakit, inshaAllah yang datang pun pasti yang baik2 saja. Bila kita sakit fikirkan yang kita akan sembuh...inshaAllah kak

    ReplyDelete
  8. Azi... ingat kita ada Allah. Tunggu 20hb ini. Jgn terus buat conclusion. Solat hajat mohon semua itu tak pasti. Kakak dpt merasakan sekadar biasa aje sebab guna lama sangat. Dulu adik kakak yg kerja nurse pun kena macam Azi. Sampai nangis-nangis call sekali buat full medical check-up tak ada apa pun.

    Doa-doa-doa. Kakak doakan dari jauh..

    ReplyDelete
  9. IUCD bukan penyebab kanser tapi jika mempunyai masalah di situ, sebaiknya keluarkan alat tu.

    Apa2pun semua keputusan perlu perbincangan terperinci dengan Doktor, mereka lebih pakar dan arif.

    Buat NA, harap bersabar, teruskan rutin harian seperti biasa, jangan fikirkan perkara sangat perkara ini..

    ReplyDelete
  10. Sabarlah sahabat..belum ada keputusan rasmi lgikan dear...

    Aktif mcm biasa tau...
    Allah uji makna Allah syg kamu

    ReplyDelete
  11. semoga semuanya baik2 shj ya sis.. DOA banyak2...
    Allah maha mengetahui..

    ReplyDelete
  12. tak tahu nak komen apa...tapi saya doakan akak azimah dilindungi Allah. Dijauhkan dari perkara yang tidak baik....

    Semoga semuanya dipermudahkan

    ReplyDelete
  13. kaknoor doa kan dari jauh mudahan Zimah di lindungi dari segala yg tak baik, insya ALLAH think positif
    ALLAH menguji pada mereka yg dia tau akan sanggup menghadapi nya
    PERCAYA LAH

    ReplyDelete
  14. Mak.....belum confirm pun so jangan cepat buat andaian yg bukan bukan bukan. Aku tahu perasaan ko mak, kengkawan sekeliling yang tidak mengalami situasi ko mmg tak akan tahu feeling sebenar. Takut, risau, semuanya berkecamuk. Apa pun tawakkal kpd Allah dan doa banyak banyakk ek ...

    ReplyDelete

Asam Garam Kehidupan Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign