Asam Garam Kehidupan: Poket kosong selepas raya..?

Nuffnang

Pages

19 Jul 2016

Poket kosong selepas raya..?

Tulah, raya sakan katanya, raya setahun sekali kononnya, padahal ramai yang raya sebulan, open house sana-sini.

Ramai yang mengalami situasi ini. Ha ha..ayat. Tapi betul apa. Contoh paling dekat, parent tadika saya, ramai lagi belum settle yuran bulan ni, padahal  yuran sepatutnya kena bayar sebelum 5 hb setiap bulan. Boss dah garu kepala.

Sapa korang kat sini ada poket kosong sekarang, angkat tangan? Hihi...ish, takdelah kan, semua geng kat sini pandai berhemat punya kan. Takkan nak raya punya pasal semua nak tukar baru? Bagi makpak marhaen macam den ni, bajet mesti mau pandai, yelah...lepas cuti raya, anak-anak sambung belajar, sorang duit poket dua,tiga ratus dah sure punya. Duit raya diorang? Uiiish, boleh tahan, tapi masing-masing dah ada perancangan sendiri dah, tak boleh usik.

Bagi yang takde masalah kewangan kekdahnya kaya raya gitew, takdelah nak pening kepala. Raya sakan ke, open house ke..takde masalah. Cuma nak bagi tazkirah sikit nih, ingatlah...dalam harta kita ada hak orang lain...termasuk makpak marhaen cam den nih, hu hu..
Tak pun dah, dah la berayo ha. Startlah poso lak, poso 6 ko, poso senin komih ko, bawak, bawakla insaf yo. Ishh, apa lak kaitan poket kosong ngan poso, yolah...kan asyik nak berjalan je, kete tu kena isi minyak. Lagi pun dengan berpuasa kan dapat menundukkan nafsu yang berkobar-kobar tu. Tau tak cerita nafsu? Nafsu ni waktu Allah ciptakan, Allah tanya..kau sapa, aku sapa? Nafsu jawab, aku..aku, kau..kau. Allah rendam dalam api seribu tahun pun tak insaf, tanya lagi...macam tu gak jawabnya, rendam dalam sejuk seribu tahun, pas keluar Allah tanya lagi, macam tu gak jawabnya, Allah bagi lapar plak seribu tahun, baru insaf..bila Allah tanya, barulah jawab..aku hamba, Kau Tuhanku...ha, tengok betapa sombongnya nafsu.
Laa...panjang lak bebelnya.
Alamak, tak perasan, yang bawah2 tu tak edit..
Sori ye Datuk, tuk tolong tok, derma sikit.

23 comments:

  1. xde laa kering...tp nipis jgk lah...kih3...poso 6 baru 2 hari...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nipis tu kira bole la bertahan smp hujung bln kan, hihi.
      Poso jgn tak poso, kipidap, dongibap

      Delete
  2. APAPUN PERLU BAJET BETUL DLM KEWANGAN BARU XPONING NOR

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul kak PI, pepandaila bajet, memasing dah dewaso, yo tak..hihi

      Delete
  3. Memang selalu kena walaupun dah bajet betul2...tapi takda la sampai kosong poket...huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Apo nak buek yo tak? Sara hidup tinggi bebona semonjak duo ni, huhu

      Delete
  4. menarik kisah nafsu tu...sakan sungguh nafsu ni rupanya...patut la kena posa..tp time berbuka posa plak nafsu ni kadang2 makin menggila...apa2 pun..lepas raya ni berapa duit lagi yang tinggal???...tinggal kenangan ja la jawabnya..kih3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha...tinggal kenangan๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

      Delete
  5. saya sebelum raya settlekan dulu yuran taska anak2..bukan apa takut terguna duitkan. Alhamdulillah setakat ni masih mampu bernapas hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tulah pasal, patutnya mcm tu, apo nak buek, kang bising dikato eh kito cerewet, takdo timbang raso, huhu

      Delete
  6. napsu yang tak berhenti memang menderitakan, maka sangat wajar jika kemudian kita hanya akan mendapatkan paket kosong di akhir kisahnya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe, kang Mang Lembu, emangnya bisa paham ye ngomongannya, hihi..
      Trmkasih ziarah sini ye

      Delete
    2. Hehe, kang Mang Lembu, emangnya bisa paham ye ngomongannya, hihi..
      Trmkasih ziarah sini ye

      Delete
  7. setakat ni tak kosong lah. masih boleh bernafas lagi. gaji sebelum raya dah siap-siap asingkan utk belanja harian, belanja sekolah, petrol etc.
    bukan apa, risau bernafsu dalam lumpur pulak kami anak beranak lepas raya kalau raya sakan tak hingat donia.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bijak3x, beringat sebelum kono, kih3x..
      Bernafsu dlm lumpur??, Aikk..sudah tukar ka, bukan bernafas dlm lumpur ka..
      Jgn marah ye KB, gurau..akk mmg suka nyakat.

      Delete
    2. Bijak3x, beringat sebelum kono, kih3x..
      Bernafsu dlm lumpur??, Aikk..sudah tukar ka, bukan bernafas dlm lumpur ka..
      Jgn marah ye KB, gurau..akk mmg suka nyakat.

      Delete
  8. for me alhamdulillah..rezeki duit raya still menebal..hikhik .. maklumlah.. selamanya muda...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai HR, lamo hilang, mano poie eh?
      Alhamdulillah..wah rezeki masih tebal, kagum2..akk tumpang sekaki๐Ÿ˜‰๐Ÿ˜‰

      Delete
    2. Hai HR, lamo hilang, mano poie eh?
      Alhamdulillah..wah rezeki masih tebal, kagum2..akk tumpang sekaki๐Ÿ˜‰๐Ÿ˜‰

      Delete
  9. before raya ari tu memang settle dulu bills, duit tadika, duit tuisyen semua. then baru beraya.
    now, tunggu isnin depan ~ gaji :)
    alhamdulillah... cukup cukup la.

    ReplyDelete
  10. Oo, gaji mggu dpn ek, yey..hihi

    ReplyDelete
  11. Oo, gaji mggu dpn ek, yey..hihi

    ReplyDelete
  12. Apa kaitan dgn gambo Datuk tu mak....open house ek?
    Betul mak....kita ni anak anak tgh belajo mmg banyak keluar duit. Duit mcm air. Tp apakan daya dah tanggungjawab katanya. Maka tunaikanlah....

    Rayo Rayo jugak....tp kena pandai pandailah bajet kan mak...

    ReplyDelete

Asam Garam Kehidupan Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign