Asam Garam Kehidupan: Cara mudah buat proses kacang nak buat kuah kacang.

Nuffnang

Pages

8 Aug 2016

Cara mudah buat proses kacang nak buat kuah kacang.

Dah lepas raya pun takpelah kan, mana lah tahu kat rumah memasing banyak lagi stok ketupat segera dengan kacang tanah, ke nak tunggu raya haji baru nak buat, he he...., jom saya share idea yang saya baru dapat ni.

Masuk oven je. Teringat arwah mak selalu kerah goreng kacang tanah nak buat kuah kacang bila nak raya. Jenuh nunggu masak, dok tercegat tepi kuali sangai kacang. Macam ni kan senang, masuk oven je, takyah kacau-kacau.

Korang, janganlah kutuk oven den yang berkarat ni. Nilah satu-satunya oven yang den ado, lamo dah ni, masih ok jr, pakai jarang-jarang sekali.
Pastu nak kopek kulit kacang la plak. Aduh malasnya. Tapi mak suruh kena gak buat, duduk tercongok sampai sakit pinggang, sanggup je demi kuah kacang mak yang takde sape boleh calen sampai sekarang.

Dapat plak idea nak buat camni. Masuk dalam bekas camni, tutup pastu..goncang, goncang, goncang..sampai terkopek semua kulit kacang. Pastu ayak dalam bakul plastik berlubang. Siap.

Maka bolelah den sekeluarga sarapan ketupat segera ngan kuah kacang pagi ni. Alhamdulillah..selamat dari pembaziran.

19 comments:

  1. bagus idea ini.. yg masuk dalam oven itu pernah juga la try.. yg masuk dalam bekas tu goncang2 belum pernah try lagi..

    ReplyDelete
  2. Berapa minit tu mak masuk oven. Aku selalu goreng je mak....pas tu dengankulit kulit sekali aku blend haha.... Tak kuasa weyh nak disiplin macam ko tu.
    Tapi yelah kan yg disiplin tulah sedap rasanya....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aku selalu agak2 je, bagi suhu 180 dlm 10 minit camtu, agak blm tambah la masa sikit lagi..bole je blend sekali ngn kulit kalo dh tak kuasa cam ko mak, heh heh.

      Delete
    2. Aku selalu agak2 je, bagi suhu 180 dlm 10 minit camtu, agak blm tambah la masa sikit lagi..bole je blend sekali ngn kulit kalo dh tak kuasa cam ko mak, heh heh.

      Delete
  3. tips yang baik ni kak azimah...

    ReplyDelete
  4. Alah kak, dah lepas raya baru keluar tips senang ni. Tapi kan saya tetap kena goreng-goreng kacang tu sebab oven dah lama melingkup tak berganti.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Takpe sok2 dah beli oven baru bole try, hihi

      Delete
  5. Buang kulit kacang tu kakak dah selalu buat tapi masuk oven tu kakak tak terfikir pulak. Thanks dear:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Senang kzakie, tak tu lenguh tgn dok sangai kacang.

      Delete
    2. Senang kzakie, tak tu lenguh tgn dok sangai kacang.

      Delete
  6. wah, bagus la cara macam ni, senang jimat masa. yg penting tak payah dok tercongok depan kuali mengoreng.hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan, jimat masa tu yg penting.
      Salam kenal Nur Fannun.

      Delete
  7. hehe first time ni irda tengok masuk oven..ok nanti boleh tiru cara akk azimah buat cam ni...tp irda xpernah buat kuahkacang lagi..selalu mkn..tapixpernah buat ag..huhu..thanks kak for good sharing

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe..senang je buat kuah kacang ni, tak caye try google..cuma prosesnya leceh, tu yg akk bg idea tu, try jgn tk try..

      Delete
    2. Hehe..senang je buat kuah kacang ni, tak caye try google..cuma prosesnya leceh, tu yg akk bg idea tu, try jgn tk try..

      Delete

Asam Garam Kehidupan Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign