Asam Garam Kehidupan: Colposcopy lagi..

Nuffnang

Pages

24 Sep 2016

Colposcopy lagi..

Kerana kedegilanku taknak membuang rahim, nak cuba dulu ikhtiar supaya tak jadi kanser pangkal rahim, maka nak tak nak aku kena buat colposcopy lagi sekali. Sebelum buat colposcopy tu aku kena test darah, test jantung, xray...tapi dah aku yang nak amik risiko tu, maka aku kenalah bertabah menghadapi semuanya. Doktor pakar tu, doktor berbangsa India, walaupun tak cakap direct, tapi aku tau dia maksudkan aku degil. Ya..memang aku degil, dari dulu.

Semalam, jumaat 23/9/ 2016..sebenarnya tarikh temujanji untuk aku bagi keputusan untuk buang rahim atau tak. Tapi doktor tu tak dapat paksa aku. Dia pun kata memang dia tak boleh paksa kalau aku tak setuju. Tapi dia paksa aku buat colposcopy tu, aku terpaksa akur. Hihi..banyaknya paksa memaksa, hiii..terseksa tau. Trauma aku nak jumpa doktor Annamalai ni. Aku kalau boleh taknak tengok muka dia, tapi nama dia terpampang kat depan kad rawatan aku, so..walaupun aku dapat jumpa doktor lain, tapi doktor tu tolak aku kat kat doktor Annamalai ni jugak, isk..isk..

Moga Allah berkati usahaku, moga tak merebak jadi kanser. Tapi tulah, kalau keputusannya tak memberansangkan, maka terpaksalah juga aku membuang rahim, huhu..monopouse on the spotla jawabnya, bukan takat buang rahim je, ovari pun kena buang, buang ovari hormon pun takdelah..makin cepatlah kerepotnya..apa nak buat, kalau dah begitu ketentuanNya...siapalah aku untuk menidakkannya..

14 comments:

  1. TABAHLAH NOR PILIH SOLUSI TERBAIK DGN BERTNYA KEEPADA-NYA

    ReplyDelete
  2. Kak PI, huhu..
    Apa pun yg Allah tentukan slp ni saya terima saja.

    ReplyDelete
  3. Kak PI, huhu..
    Apa pun yg Allah tentukan slp ni saya terima saja.

    ReplyDelete
  4. bertabahlah kak...disebalik kesulitan akan ada kemudahan...sy memahami perasaan akak...akk adalah insan terpilih yang diuji ALLAH...SEDIH SY BACA,tak sesedih yang akk alami,hanya doa yang mampu irda berikan moga akak diberikan kekuatan..:(

    ReplyDelete
  5. smoga dipermudahkan kak Nor..inshaAllah..inshaAllah..

    ReplyDelete
  6. Trmkasih irda atas sokongan dan doa, moga ada doa dr sahabat2 yg diterima Allah.

    ReplyDelete
  7. allahuakhbar..sabar ye kak, dugaan Allah tu

    ReplyDelete
  8. Trmkasih Nabila, salam kenal dari akk.:)

    ReplyDelete
  9. sepupu saya baru saja menjalani operation buang rahim minggu lepas.

    kakak ibu_suri juga telah membuat operation membuang payudaranya yang ke dua.

    semua itu ujian Allah kepada hambanya...

    ReplyDelete
  10. Colposcopy tu ambik sel dlm rahim ke mak? Mcm pap smear tu ke?
    Tak perlah mak....aku doakan moga resultnya nanti akan baik baik aje....
    Perancangan Allah kan yg terbaik.

    Ko punya period dah ok ke mak sekarang ni?

    ReplyDelete
  11. Colposcopy tu ambik sel dlm rahim ke mak? Mcm pap smear tu ke?
    Tak perlah mak....aku doakan moga resultnya nanti akan baik baik aje....
    Perancangan Allah kan yg terbaik.

    Ko punya period dah ok ke mak sekarang ni?

    ReplyDelete
  12. Pap smear tu cuit sikit je. Colposcopy ni masuk kamera dlm tu, bole kena pundi kencing, usus, luka gak lah kt dlm tu. Kesan sakitnya sebulan gak, bisa2.
    Period dah ok dah sebaik je aku buang iucd tu, tak berlarut2, sharp masa dia dtg dan berenti tkde ekor2 dah.

    ReplyDelete
  13. sabarlah kak, semoga ujian memberansangkan. saya doakan yg terbaik utk akak ya.

    ReplyDelete

Asam Garam Kehidupan Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign