Asam Garam Kehidupan: Madu kelulut sedapnya.

Nuffnang

Pages

3 Oct 2016

Madu kelulut sedapnya.

Sampai di jalan masuk rumah MIL tak dapat jalan sebab ada dahan jatuh menimpa batu kuburan, ishhh...ternyanyi lagu Kartina Dahari lah plak., mwehehe..dahan getahla, jatuh atas jalan. Laling dengan anak turun nak alihkan tengok-tengok ada sarang kelulut, dahan tu dah lompong makan dek anai-anai. Apalagi tak kesuman ( tu bahaso mak mentuo den la ) diorang memikul batang gotah bawak balik rumah MIL, hoi,hoi ya hoi...pinjam istilah ustaz Kazim plak.
Nilah rupa sarang kelulut. Yang ketul kecik warna coklat tu, lilin dia, dalam tu ada madunya.
Nilah hasilnya, original from
dahan pokok getah, rasanya pada
sayalah, kelat-kelat manis, cair jernih je.
Tak sama macam yang pernah beli, yang
beli tu ada rasa masam-masam.
Sebenarnya hari ni, kitorang ke Juasseh agro park. Tapi nantilah saya cerita on next entri ye. Menarik tau korang, bangga sangat sebab ada anak melayu kita yang berjaya walaupun duduk jauh di sudut kampung. Korang pun jangan-jangan tak pernah dengar nama kampubg Juasseh tu kan?

9 comments:

  1. Pure 100%.. Hihihi Tak kena sengat labahnya ke kak..?

    ReplyDelete
  2. Kelulut tak nyengatlah cayang, lebah ye mau sengat.

    ReplyDelete
  3. Kelulut tak nyengatlah cayang, lebah ye mau sengat.

    ReplyDelete
  4. ese ponah dongar juasseh tu kak..hehehe

    sedap tu madu kelulut

    ReplyDelete
  5. Saya pernah makan madu yg dibeli saja. Dpt sendiri belumlah lagi.

    Kg juasseh - ini baru first time dgr

    ReplyDelete
  6. teringat bee farm kat melaka, mula-mula takut jugak dengan kelulut ni, tapi rupanya dia tak menyengat

    ReplyDelete
  7. Sekarang dah tak minum madu. Takut jumpa tak original. Yang akak ni sure 100% tulen..

    ReplyDelete
  8. Anak sedara pernah jugak cakap. Lebah Kelulut ni rasanya masam masam. Tapi kenapalah yg original tak masak ye mak? konpius jugak ni....Hish!

    ReplyDelete

Asam Garam Kehidupan Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign