Asam Garam Kehidupan: Buntut terjulur..

Nuffnang

Pages

20 Nov 2016

Buntut terjulur..

Sebagai seorang blogger( bluekkk....perasan sangat ko nih ), surirumah, cikgu tadika., tukang bebel, tukang masak, tukang cuci..aku bukan tak amik kisah hal-hal yang berlaku sekeliling aku, dalam masyarakatku, dalam negaraku yang tercinta ini, mahu pun peristiwa dalam dunia, semua aku amik tahu, cuma...aku tak suka menulisnya. Kejatuhan nilai matawang Malaysia, perhimpunan Bersih, kenaikan Donald Trump as presiden baru Amerika, semua tu aku baca, tapi bila benda-benda tu nak menyerap masuk dalam kepala otak aku, sebab dan akibatnya, yang akan menyesakkan dada aku, membuatkan aku berfikir sampai pening kepala, aku kena cepat-cepat bersilat kuntau sebelum benda-benda tu membiulkan kepala aku.

Bagilah orang yang arif untuk memikir dan menyelesaikannya. Kerana anda sebagai pemimpin akan dipersoalkan di hadapan Kadhi Rabbul Jalil apa yang anda buat untuk kami.

As for me, baik aku memerhatikan kekurangan diri aku, amal ibadah aku, usiaku yang makin meningkat dan kematian yang kian mendekat...

So, jangan poning-poning, jom tengok gambar kat bawah ni. Entah sape punya kereta da, nak kata baru dapat lesen, takdo pun tando P. Dahla tempat parking pasaraya kan sempit. Orang yang nak drive di jalan yang lurus di belakang kete ni pun kena belok sikit, pastu sian tengok sorang pakcik tu jenuh dia nak adjust van dia nak keluar, sebab kat belakang tu ada parking motor lagi, berusaha keras sambil terbebel-bebel mulutnya, hrmmmmm...

Bila kita memudahkan urusan orang, in shaa Allah urusan kita pun dipermudahkan oleh Allah....
Cer tengok kete sebelah tu, ya..kerete mytoklaki la, kan elok parking betul camtu, ni sampai terjulo..
Bila kita hanya mementingkan diri, orang lain akan susah kerana kita..
Jom belanja gambar Umar Zikri yang comey ni, haa..yang ni memang den sebagai omak eh perasan anak eh comey, tapi sekarang dah bosa dah tak comey dah. Takde motif apo do, sajo yo, mengimbau kenangan..

25 comments:

  1. hhehe..samalah ngan irda kak..nold trumph ka,ringgit jatuh ka..macam malas nak dibahaskan,bende di luar bidang kuasakan kak..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kannnn, tak perlu nk pening2 pikir, takut naik biul plak.
      Kita pikir yg sesuai dgn kita jelah.

      Delete
    2. Kannnn, tak perlu nk pening2 pikir, takut naik biul plak.
      Kita pikir yg sesuai dgn kita jelah.

      Delete
  2. Gamaknya dpt lesen terbang kot, itu sbbnya x mahir nak masuk parking, opsssss...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Gamaknya lah kan. Entah apalah yg dikejarnya.

      Delete
  3. Ingatkan cerita bontot orang, rupanya bontot kereta.

    Manusia macm tu ramai sekarang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha..saja nak ngenakan en adam :)

      Betul, ramai yg hanya pentingkan diri saja.

      Delete
  4. betul tu kak, biarlah hidup kita ni memudahkan orang lain. kalau org doakan buruk2 kat kita, tak bagus juga

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalo 40 org doakan buruk2 utk kita tak ke naya kan.

      Delete
  5. Ish, tengok tajuk pun berderau darah. Suspense thriller betul. Macam tengok zombie menyerang Train to Bosan. Tengok tajuk pun tak bosan ^_^

    Aha! Samalah kita. Kita pun selalu memikirkan masalah dunia dan seangkatannya di luar kotak fikiran. Tak masuk menusuk dalam fikiran pun. Tak kuasa nak pening-pening lalat demi hal dunia kerana hal dalam rumah sendiri pun dah cukup memeningkan! Maklumlah, title pun supermakkan!

    Menyampah betul kalau terjumpa tabiat manusia macam ni. Kita ni bersusah-payah nak menyenangkan urusan orang lain tapi depa buat dunno aje masa menyusahkan urusan harian kita tau! Nyampah!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hah, tengoklah! Baru taip komen pun dah pening. Inikan pulak membaca hal-hal yang berlaku serata dunia!

      Train to Busan yerk, bukan Bosan ~_^

      Delete
    2. Tu title filim terbaru diarahkan oleh supermak, haha..train to Bosan, kan,kan..

      Hal dlm rumah pun tak larat nak pikir ye dok, hari ni nak masak apa, esok nak masak apa, pening Oo, lebih2 lagi nak cari menu jimat minyak tapi tetap menawan kalbu toklaki, kalo bole myk 5 kg tu nak jimat bagi tahan 3 bulan, jenuh menongkat dagu mencari resepi.

      Kan, rasa nak jadi superheroin angkat kete tu htr kt jpj, haha

      Delete
  6. mcm2 terjadi di persekitaran kita skrg ni..dunia akhir zaman..hanya mampu memerhati & berdoa...
    bila parking mcm tu, mmmg akan susahkan org lain.. sabor jer lah.. huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dunia akhir zaman yg begitu menakutkan, kalo tak kuat iman kita boleh hanyut juga, bahkan boleh tenggelam di dalamnya, hushh...dahsyat, yg kuat iman je boleh selamat.

      Delete
    2. Dunia akhir zaman yg begitu menakutkan, kalo tak kuat iman kita boleh hanyut juga, bahkan boleh tenggelam di dalamnya, hushh...dahsyat, yg kuat iman je boleh selamat.

      Delete
  7. MK ni x kisah sangat kalau ada kereta parking buntut terjulur kaedahnya kerana MK boleh menyelit skit. Tapi MK sangat geram kalau orang tu parking betul2 border line parking and sometimes dia makan parking kita..

    Lagi geram uollss..kita nak bukak pintu kereta pun susah.. time tu lah terpaksa kuruskan apa yang patut di kuruskan untuk keluar dari kereta itu.. time tu MK kena tahan nafas banyak2 sebab nak kuruskan badan gitewww

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mcm2 hal mcm2 perangai manusia ni, menambah warna-warni dlm hidup kita ni, kasi haru biru pun ada, kasi naik angin pun ramai, tapi nk wat camane, dah kita hidup di kalangan manusia, sbb kita pun manusia, haha..apalah yg den bebelkan nih.

      Delete
  8. Nampak remeh tapi ingatlah kadang yg kelihatan kecik inilah yg menyekat kita ketika sakratulmaut mana kita tahu.

    ReplyDelete
  9. Masya Allahhhh...kalo lah ramai yg berfikir mcm ni.

    ReplyDelete
  10. Masya Allahhhh...kalo lah ramai yg berfikir mcm ni.

    ReplyDelete
  11. Baru dpt lesen tervang kot? Ishhh pesal dorang x sensitif kan hal2 mcm ni

    ReplyDelete
  12. Betul mak aku pun malas nak pikir tu semua. Tak kuasa den....Yang mana baik akan mak sokong, yang tak baik, mak tentang....tentang senyap senyap hihi....

    Ohhh keta tu tak masuk dalam parking lot ek... Benda kecik gini sebenarnya jadi besar tau bagi org mcm mak yg tak berapa nak terer bawak keta ni huhu....

    ReplyDelete
  13. Hahaha πŸ˜‚πŸ˜„πŸ˜…
    Den ingek bontot siapo yg terjulo zimah oiiii..
    Tajuk kemain lagi ...
    Den baco entri ghupo inyo..
    Buntot keto....
    Umang aiiii..πŸ˜‚πŸ˜‰

    ReplyDelete
  14. Bila kita menyusahkan orang macam ni.. Free2 je kena doa yang tak baik2. Dapat orang yang kuat maki hamun.. Haaa lagi la punoh.

    Reen setuju dengan kata2 akak.. Perbetulkan diri sendiri lebih penting dari cuba sibuk kan diri untuk perbetulkan hal negara dan lain2 yang di luar kuasa kita.. Tang tu kita doa dan biar Allah yang tentukannya..

    ReplyDelete

Asam Garam Kehidupan Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign