Asam Garam Kehidupan: Dalam sibuk kusempatkan juga.

Nuffnang

Pages

22 Nov 2016

Dalam sibuk kusempatkan juga.

 Pagi ni goreng mee tiaw, Nadhrah nak bawak bekal berkelah tepi tasik katanya, cikgu nak bawak. Cikgu pun kena pandai mikio camane nak buat supaya bebudak tak ponteng. Yelah dah last week sekolah nih, tambah dah tak belajar, result pun dah dapat, ponteng lagi seronok katanya. So, cikgu nak bawak berkelah dah tentu-tentu melenting dia nak ikut. Omak eh konolah lentung-lentang subuh hari nyiapkan bekal.

 Ni pehal dah tuang kicap nih? Dah siap ko? Eh, bolun laei
. Meh nak ajar satu rahasia, ngehh..Ada kawan ajar kalo nak kasi sedap itu kew tiaw, sebelum goreng, tuang dulu kicap, kemudian gaul rata. Kalo kurang hitam, kang masa goreng tambahla laei kicap eh.
Siap, jom sarap. Kew tiaw goreng ala mak zimah yo mak, boleh celen knoor tak nih? MD, you masak apa untuk HD hari ni? Kontang laie yo, umak aiii, sah sonang eh idup you kan, mweheehee..

Jangan marah ye pepagi nih. Kurangkan masam, lobihkan senyuman, pasti yang melihatmu turut senangπŸ˜‰πŸ˜‰πŸ˜‰πŸ˜‰.

26 comments:

  1. Salam uollss.. memang nampak sedap keow teow uollss ni. Terima kasih untuk tips yang di berikan.. pasti Minah Kiwi akan apply kat rumah nanti

    ReplyDelete
  2. Salam juga uoallss, tq dtg sarap pepagi ni uoallss, tips yg senang, moga boleh dimanfaatkan.
    Yg pasti sedappp hingga menusuk ke hati,hehe.

    ReplyDelete
  3. Ohh mcm tu tuang kocap gayl sebati pasru baru goreng? Boleh try cara ni mesti sedap mcm kak azie masak 😬

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai jm, boleh try buat, goreng bebanyak bwk gi pejabat;)

      Delete
  4. bagus jg bila cikgu bawak berkelah ni..msti budak2 suka..memang akan sebati klu tuang kicap dulu kan Kak..sy klu goreng bihun @ mee pun buat mcm ni..maklum mmg sy failed bab2 memasak ni kak.. haha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tulah cikgu yg kretip tknak bagi budak pontwng, hihi.
      Aah, buat cenggitu jadi sebati, utk lebih nyum2 gitew.

      Delete
  5. Belum sampai tempat berkelah dan kena cukai sepiring dgn ibu ye Nadrah:) Kalau kakak buat lagi hitam Azi - lagi pekat hitam lagi sedap:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haruslah kena cukai kzakie, omak eh pun lapar, haha..
      Tu mmg kureng itam tu, selalu lagi hitam

      Delete
  6. Replies
    1. Kst tokak sendiri sedap je Rai, harap2 kat tokak org pun sedap, ngehh.

      Delete
  7. Curahkan kicap & gaul sebelum masak, menarik tu..

    Gayanya kena cuba, pasti sedapkan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cuba, jangan tk cuba, pastu pos kat den sket, mwehehe..

      Delete
  8. Curahkan kicap & gaul sebelum masak, menarik tu..

    Gayanya kena cuba, pasti sedapkan..

    ReplyDelete
  9. hi sis, saya datang follow sini :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tq sis, akk pun dah balas follow sane:)

      Delete
  10. Ohhh tq petuanya mak.... nanti boleh cuba. Seronok jugak tu. dapat berkelah kelah dengan kengkawan sambil makan bekal mak bawakkan haha...

    Berapa bungkus ko masak tu mak...mcm banyak jugak tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pandai dia bodek suruh mak dia masak, katanya kawan2 dia cakap ibu masak sedap, jadi nak tak nak ibu kena buktikan juga bhw sesungguhnya pujian mereka itu adalah benar belaja, haha.
      Tu 3 bgks tu mak.

      Delete
  11. Oh, baru tau! Kena gaul dulu dengan kicap siap-siap nak bagi kick ^_^ Kita tak tahu pun sebab kita tak pernah goreng kuey teow kat rumah! Huhuhu....tipu sikit tu. Pernahlah goreng kuey teow, char kuey teow, teow teow semua ni tapi tak tahu pun tips yang satu nih.
    Sat eh, nak simpan tips dalam otak! Tahun depan masa nak goreng kuey teow kita guna tips nih!

    Semalam masak apa ek, lupa pulaklah tapi bukan kentang ^_^ Kentang dah habis stok!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Awat you tak cakap kena take notes simpan utk menantu sok-sok, haha..

      Jangan marah ek, kalo marah nnt kena jual. Kalo mak nak bina pagarlah, nak sekup umh ngn cermin kaca, kalo den plak, den nak pindah New Zealand jer.

      Smp bole lupa masak apa ek? Belilah tu, kan..kan

      Delete
    2. Nak lari mana? New Zealand? Hah, dekat aje sebelah rumah den aje pun Kg New Zealand tu ^_^

      Ish! Mana ada beli! Memang masaklah tapi lupa sebab memang pelupa pun orangnya! Semalam lagi best tau... masak asam pedas lagi. Hah, jangan terkejut urut dada bidangmu itu! Kahkahkah!

      Delete
  12. Weyyy...
    Pagi olah kelontang koluntung kek dapur..
    Iyo bonar rajin omak ekau ni tasya...
    Den goreng nasi kampung jo zimah oiiii...

    Ohhhh itu petuo ehhh..
    Nak kasi kuehteow tu hitam yo..
    Nak lagi itam.. tambah jo arang kek kuali tu omak zimah..
    Larikkkkkk πŸ˜‚πŸ˜„πŸ˜…

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nasi goreng kampung pun sodap cek oiii. Masak utk bekal anak juga ye CH?

      Tambah arirang, arirang ado, arang takdo..dah tak pakai arang la.

      Pandai ko ye CH, mane ko tau kuali den ada arang.πŸ˜•πŸ˜•

      Delete
  13. Oh... Gitu tipsnya. Reen tak pernah masak kue tiow kak. Sebab nak beli 1 bungkus tapi makan berdua, rasa macam banyak sangat pula.

    ReplyDelete
  14. Simpan dulu tips reen, sok dah ada ramai ahli keluarga atau nak masak bila kumpul reramai ke, bole la try.

    ReplyDelete

Asam Garam Kehidupan Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign