Asam Garam Kehidupan: Jom sarap mihun pink.

Nuffnang

Pages

3 Nov 2016

Jom sarap mihun pink.

Sarap, sarap...terkenang plak panggilan makcik saya orang jawa di Batu Pahat, pagi-pagi panggil kitorang sarapan pagi, kalo datang bertandang ke rumahnya. Kan mak okje, orang jawa tak sebut sarapan, tapi shortcut je sebutannya.

Pagi ni saya sarap dengan mihun pink. Terkenang-kenang mihun pink knoor sampai terbawak-bawak ke dalam mimpi, haa..parah betui. Rasanya sama je dengan mihun putih tu sebenarnya. Saje je nak nampak cantik.

" Haa, warna pink?" Camtulah reaksi anak-anak.
Jom sarap, jemput semua;)
Jangan tanya pasal toge, toge ku dah ku humban masuk tong sampah sebab dah busuk. Tapi dapatlah sejemput kot, dahla kontot-kontot, kurus plak tu. Semalam dah google cara nak buat toge, kecambah, kedelai kata orang indonesia kan. Dulu tertanya-tanya pebendala kedelai tu, dok terbayang keldai..haha..

Sekian, saja je entri santai. Tq singgah, baca, komen sikit..mmmuah..;)

9 comments:

  1. Aduhai hari tu kaknoor, ari ni akak pulak....berbihun pink! Cantik ya warna pink. Tambah telur, carrot, daun bwg dah colorful jadinya ^_^

    ReplyDelete
  2. kadang kami kat Sabah pun panggil Sarap juga kak...sedap tu bihun pink..nak jugak try masak nti...pink2 colour.. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Jumaat kak.. singgah pepagi tgk bihun pink.. hihi

      Delete
    2. Hihi, trmkasih sggh lagi, sori atie hari ni blm smpt bw lagi, sibuk naw kekdahnya menyusun buku bebudak ni, almaklum dah nak cuti.

      Delete
  3. First time kak tengok meehun warna pink..

    ReplyDelete
  4. hehe..ni anak-anak sedara saya yang perempuan confirm suka

    ReplyDelete
  5. Betul betullll....org Johor mmg cakap sarap. Dah lama aku tak guna perkataan tu mak.

    Buat juga ko meehoon pink ni ye mak. Budak budak mesti suka kan....

    ReplyDelete
  6. wow bihun pink tu..menarik warnanya tu

    ReplyDelete

Asam Garam Kehidupan Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign