Asam Garam Kehidupan: Semalam di Cameron.

Nuffnang

Pages

10 Nov 2016

Semalam di Cameron.

Malas naw nak hapdet, lemau semangat..haha. Takdelah, sebenarnya dah hujung-hujung tahun ni  banyak kerja nak kena settle. Biasa ek, kerja apa pun, gitewla gayanya.

Sebut Cameron, sinonim dengan apa korang? Mestilah teh dan strawberi kan walaupun banyak benda lain kan, bunga, buah, cenderahati ( buah hati pun ada, keh-keh, yang pergi dengan buah hati tu, hati-hati ya, ada yang Memerhati ). So kitorang sampai Cameron pun lebih kurang pukul 3.30 petang, lambat jugakan, bertolak dari rumah pukul 8.30 pagi, ingatkan belum cuti ni tak ramai orang, tapi nak naik Cameron tu jam lah jugak. Jadi dah rehat sejam kitorang pun mula meronda. Rombongan orang kampung kot, ada adik ipar dua oghang ikut sama dengan anak sedara dua orang. Haha..takpelah lagi ramai lagi meriah.

Jom layan gambar jelah. Malas naw nak menulis pepanjang nih.
Nilah rombongan orang kampung depan kilang
teh Cameron valley Bharat tea. 
Ladang teh Bharat tea di Sg Terla.
Mengah ibu naik tangga nih, bebudak ni plak
selamba je berlari naik, berlari turun, tengokla si Umar Zikri dah sampai ke atas.
Singgah je di Lavendar garden, tak masuk pun..
Tiketnya rm8 dewasa, rm5 bebudak sampai umur 12 tahun.
Gambar mahal nih, tengah tawar- menawar jagung, tetiba ada pelancung Inggeris amik gambar juga, agaknya dia tertarik tengok kecoh naw menawar harga jagung. Tapi kalau rajin menapak memang jumpa jagung murah, rm12 biji 10 hengget jer, den borong bawak balik bagi kat ticer-ticer kat tadika juga.
Jagung mentahnya murah, jagung rebuihnya umang aii, sebiji 4 hengget. Beli balik rebus sendiri kat rumah tumpangan, puas hati.

12 comments:

  1. Naper tak masuk ke Lavender Garden? boleh petik strawberi

    ReplyDelete
  2. Masa suntuk sbb nak pegi ladang Boh kt sg palas plak, sekali smp dah pkl 6.30 dah tak boleh masuk. Strawberi tu cadang nak petik kt ladang MARDI je pun tak jadi sbb hujan daa, satu hari suntuk hari kamis tu hujan.

    ReplyDelete
  3. Manalah nak sama tenaga Umar Zikri dgn ibu:)
    Apa lagi tengah seronok manalah rasa penat. Tapi balik rumah tahulah mesti terus lena tak bangun-bangun:)

    Jagung kat kebun kampung kakak banyak Azi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tula kak, tkyah gi cameron kan, segar dari ladang, fresh jer. Best sungguh tgk jagung kzakie tuh.

      Delete
  4. Salam singgah!

    Hai, bilalah nak naik pergi Cameron ni. Tak lama lagi cuti sekolah, memang penuh sesaklah. Tak best kalau bersesak nih...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam tq singgah;)
      Nk pegi kena pegi time sekolah, tapi jgn hujung taun camni, musim hujan, sejuk menggelatuk, brrrr..
      Nilah kak ton kan, jiran mak okje tu, hihi..salam kenal.

      Delete
  5. seronok aih pergi jalan2 cameron, itulah kat CH je mesti terbayang teh dengan stoberi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihi..tapi geram tgk bunga2, bunga tepi jln pun cantik je, subur je, warna terang2.

      Delete
  6. Salam Jumaat kak... haishhh sy tk pernah sampai lg ke CH ni kak..kesian sgt..hihi... klu balik rumah mertua mmg tak sempat nk jln2... kira murah jgk jagung tu kak..kat Lahad Datu ni paling murah pun RM1 sebiji...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akk plak tak pernah lagi smp sabah, sarawak, huhu..
      In shaa Allah atie, smp juga nanti. Kira murah jugak rm1 sebiji tu, kat pasaraya pun mcm tu harganya.

      Delete
  7. Tengok gambo ko berjalan ni mak teringin pulak nak gi CH lagi hihi....Tering pulak nak makan jagung.... teringin nak makan jejemput keledek aduhhhh, udah terliur ni

    ReplyDelete
  8. Ko nk pegi kena tggu dulu kot, musim hujan ni tak best, sejuk. Tak taula kalo ko tahan cuaca sejuk.

    ReplyDelete

Asam Garam Kehidupan Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign