Asam Garam Kehidupan: Dia dah jadi abang sebenar.;)

Nuffnang

Pages

5 Dec 2016

Dia dah jadi abang sebenar.;)

Alhamdulillah...akhirnya Allah balas kesabaran kami dengan melihat anak ini berubah sikit,sikit dari tak tau bercakap lansung masa umurnya 4 tahun, bukan takat tu saja, dia nak kita ikut kepala dia je. Rasanya parents dia pun dalam paksa rela kena ikut setiap kehendak dia supaya dia nak datang skul. Bawak mainan tiap hari, bawak junk food, pagi-pagi dah makan junk food tu, tak nak masuk kelas, pendek kata memang kena sabar baaaaanyak dengan dia. Tapi...tak nafikan ticer Azimah memang ada gak banyak kali hilang sabar dengan dia, terutama bila dia dah taaaarik suara tinggi-tinggi menangis tak hengat, aduishhhhh....memang geram dibuatnya. Tak payah tanya ticer Azimah buat apa, haha..

Tahun depan dah masuk 6 tahun umurnya. Banyaklah perubahan yang mengembirakan hati kami, dah mula nak ikut solat, nak makan, nak belajar, dah kurang tantrum dia yang menaikkan darah tu. Dan percakapannya pun kami dah mula faham, dah berbiji butirlah bicaranya tu, kalau dulu memang tak faham lansung.

And guess what, yang buat saya kagum, gelihati pun ada...adik dia pun dah ikut skul sekali. Dalam dok kita tengok dia pun masih ' terumbang-ambing' nak bawak diri tu, masih 'meraba-raba' dalam kesamaran...rupa-rupanya dia boleh harap juga jaga adik dia. Contoh bila nak naik tangga, dia sabar tunggu adik dia, saya perati je diorang dua beradik. Yang si adik, yelah masih baru kat sini, dok ngekor je abang dia, abang solat dalam saf dengan boy, dia menyelit juga, ermmm..takpelah., biar je dulu.

Si adik panggilan manjanya Intan, tengoklah tu, solat sebelah abang dalam saf boy.
Abang ada ekor dah. Sabo jelah bang ye.
Pantang si abang hilang, menangislah dia, abang gi toilet pun ikut, abang jalan guna lutut, dia pun jalan guna lutut. 
Macam-macam gelagat anak-anak yang baru masuk tadika. Eh! Korang pelik ye, nape bukak skul awal, macam ni...bulan Disembar ni kami buat kelas oreantasi selama sebulan supaya anak-anak yang baru ni cepat sesuaikan diri. Nanti bulan Januari bila sesi persekolahan sebenar, diorang dah stabil, so bolehla terus mula belajar.

# Nak ikut sifat  penyayang Rasulullah.,sifat sabar baginda...tapi selalu je kalah, huhu#

17 comments:

  1. In syaa Allah.
    Mudah2an jadi anak yang soleh dan solehah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hari ini saya ingin mengunkapkan tentang perjalanan hidup saya,karna masalah ekonomi saya selalu dililit hutang bahkan perusahaan yang dulunya saya pernah bagun kini semuanya akan disitah oleh pihak bank,saya sudah berusaha kesana kemari untuk mencari uang agar perusahaan saya tidak jadi disitah oleh pihak bank dan akhirnya saya nekat untuk mendatangi paranormal yang terkenal bahkan saya pernah mengikuti penggandaan uang dimaskanjeng dan itupun juga tidak ada hasil yang memuaskan dan saya hampir putus asa,,akhirnya ketidak segajaan saya mendengar cerita orang orang bahwa ada paranormal yang terkenal bisa mengeluarkan uang ghaib atau sejenisnya pesugihan putih yang namanya Mbah Rawa Gumpala,,,akhirnya saya mencoba menhubungi beliau dan alhamdulillah dengan senan hati beliau mau membantu saya untuk mengeluarkan pesugihan uang ghaibnya sebesar 10 M saya sangat bersyukur dan berterimakasih banyak kepada Mbah Rawa Gumpala berkat bantuannya semua masalah saya bisa teratasi dan semua hutang2 saya juga sudah pada lunas semua,,bagi anda yang ingin seperti saya dan ingin dibabtu sama Mbah silahkan hubungi 085 316 106 111 saya sengaja menulis pesan ini dan mempostin di semua tempat agar anda semua tau kalau ada paranormal yang bisah dipercaya dan bisa diandalkan,bagi teman teman yang menemukan situs ini tolong disebar luaskan agar orang orang juga bisa tau klau ada dukun sakti yg bisa membantuh mengatasi semua masalah anda1.untuk lebih lengkapnya buka saja blok Mbah karna didalam bloknya semuanya sudah dijelaskan PESUGIHAN DANA GHAIB TANPA TUMBAL

      Delete
  2. Hihi... kakak paling suka kalau Azi kisahkan anak-anak didik Azi
    Macam-macam cerita. Walaupun menagih kesabaran tapi ada ganjaran tinggi tu ticer:)

    Bila jadi abang dah malulah nak buat hal sebab ada adik kan.. bagus juga. Ada rasa tanggungjawab juga tu Azi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amin, mudah2an.
      Nnt saya nk share camane si abang naik angin, si adik plak cuba pujuk.

      Delete
  3. InsyAllah..sifat penyabar itu separuh dari sifat Rasullullah.. sama samalah kita mengamalnya

    ReplyDelete
  4. Ada improvement lah budak ni. Mudah-mudahan dia akan terus maju with better behavior. Untung lah adek dia ada abang yang boleh temankan kat skul. Semoga ticer Azimah kurang pening kepala hah..hah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pening jugak selagi dorang blm betul2 stabil. Kadang dgn parents pun kita jadi hilang arah juga tau PH.

      Delete
  5. Patut le sy bukan ditakdirkan sebagai guru, mudah hilang sabar.

    Dok ngajar anak sendiripun, suara bak guruh dilangit, urmmmm..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya dgn anak sendiri pun tak boleh juga, dgn ank org kita tkleh buat sembarangan, hihi

      Delete
    2. Saya dgn anak sendiri pun tak boleh juga, dgn ank org kita tkleh buat sembarangan, hihi

      Delete
  6. Reen pun selalu tewas dalam mendidik diri ni untuk bersabar. Kita sama2 perbaiki diri kita ya kak. In sya Allah.. Niat yang baik, Allah akan bantu dan permudahkan.

    Muka si adk.. Garang. Hahahaaa tapikan kak, memang sama muka adik dan si abang. Cuma bezanya, seorang laki dan seorang lagi perempuan.

    Seorang rambut panjang dan seorang lagi rambut panjang. Hihi caring juga abang nya ya kak

    ReplyDelete
  7. betul2 kena sabar dengan anak2 ni kan kak, anak sendiri boleh juga di piat2 ini anak orang hehehe kena sabar banayk2 lah jawabnya kan.

    bagus dah abang tu haa..boleh jaga adik

    ReplyDelete
  8. ingatkan dah bersunat tadi.. haha

    ReplyDelete

Asam Garam Kehidupan Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign