Asam Garam Kehidupan: Dilema betul.

Nuffnang

Pages

15 Dec 2016

Dilema betul.

Nilah dilema bila dah meningkat usia, bagi den je tau. Tak semua orang sama proses metabolisme badan dia kan, betul tak?

Tak kerja, penat. Kerja pun penat. Camana tuh.

Tu yang den kato. Dilema orang meningkat usia. Serba sakit. Dulu masa umur 30-an semua steady jer. Makan, stamina, even kulit muka pun takde masalah, flawless je walaupun tak pakai bedak.

Ni hah, dok rumah masa cuti baru nilah, habis sengal-sengal satu badan. Kat rumah dah siap masak, siap kemas, dok wilex2 depan tv, sambil fefeling windu kat larling kat Kemboja..last-last tertidur dua jam, tidur siang dua jam ko, mana tak sengal satu badan.
Lain plak halnya bila hari kerja. Bangun awal siap masak sarapan, makan tengahari untuk anak bujang den yang dok nganggur habis spm, tunggu ofer kerja tak dapek2 lagi. Kat tadika den ni ligat ke depan, ke belakang, ke kiri, ke kanan,  badan tu rasa sejahtera je. Tapi......ha, tunggulah balik rumah kang, mulalah segala masalah keluar, dengan sengalnya, bisanya, sakit sana, sakit sini, terutama nak bangun awal pagi tu, mak aiiii, rasa cam nak pencen hari tu juga, kalau tak pencen, rasa cam amik cuti je.

Tapi kalo tak kojo, takdo duit. Duit toklaki tu takat nak makan oklah, tapi kalo untuk beli supplement ke, nak beli bedak Ronasutra ke, takmolah minta duit dia.

Ishhh, dilema, dilema.
Uishhh...nak kena stop dulu, bebudak dah ramai datang, ada yang nangis-nangis lagi tu.

Den dah ada cucu, cucu saudara..apa ke namanya mikayla amani..tun dia, nama kemain.

28 comments:

  1. Comelnya baby... =) akak sabar yea, nie la dugaan kehidupan sekarang.. tak kerja dengan kerja, sama aje penatnya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan, sama je penatnya, cuma satu penat tk dpt duit, satu penat dpt duit, jadi sabo jelah kan.
      Cucu saudara dari belah suami tu, sbb kakak2 dia dah ada yg bermenantu.

      Delete
  2. Sypn rasa cam nak cuti juga tapi tak 'tercuti', erkkkkk betul ke perkataan tu????

    Maklumlah kekangan staf, jgn burn udah cuti2 koi yg byk tu termasuk cuti 2015pn masih berbaki..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihi, apa pun boleh je betul dlm blog cerita santai ni..

      Uii, sayang tu cuti byk tapi tkleh cuti, tapi sesekali dpt cuti sakan kot, kan.

      Delete
  3. Untung juga jadi cikgu ada peluang cuti panjang sikit tak payah nak apply bagai. Ada masa pergilah spa Azi. Tidur kat spa lagi syok kot sambil menikmati kena urut hihi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak cayang oii, cikgu tadika cam den ni mana ada cuti,tadika swasta kot, kalo tadika pra sekolah tu lain, bila cuti mmg tadikanya tutup.
      Kan, teringin gak nk gi spa.

      Delete
  4. Biasalah tu kak. Reen ni haa lebih kurang cm akak. Walaupun baru 27 tahun, tapi badan ni haa dah raso macam 72 tahun.

    Rasanya 72 tahun tu lagi kuat dari reen. Hehehee

    Badan reen ni kerap kejang. Kalau salah gerak, mula la bontot kejang, perut kejang, lengan kejang, betis kejang.. Fuh.

    Kadang tu tak menahan.. Rasanya kita ni kena rajin bersenam lah kak. Lamo tak senam agaknya.. Itu yang badan jadi manja sikit. :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kejang bontot, haha...kalo kejang kena tegak jelah, kalo tengah nonggeng, haha..cian reen.
      Akk ni dah berapa lama tak bersenam, tingin gak nak gi zumba nih, jom reen;)

      Delete
    2. Kejang bontot, haha...kalo kejang kena tegak jelah, kalo tengah nonggeng, haha..cian reen.
      Akk ni dah berapa lama tak bersenam, tingin gak nak gi zumba nih, jom reen;)

      Delete
    3. Hahhahaa jom kak! Reen zumba kat rumah je kak. Tapi tak start lagi pun hahaaha bila ntah nak startnya. Ish ish ish..

      Delete
    4. Kena cari cd zumba le jawabnya kalo nk buat sendiri, alahh..tak pun sambil masak tu kita bergelek la, haha

      Delete
    5. Terkejut, budak 27 tahun ngaku dh macam 72
      Lari cik abang nanti.

      Delete
  5. Biasa lah tu, ticer Azimah. PH pun sama jugak. I think I am older than you lah. Penat dan sakit2 tu memang dah selalu alami. Kat ofis pun kekadang rasa penat dan mengantuk. Rasa2 macam nak pencen awal lah. Tapi money is always an issue, betul dak? Kita nak berdikari, apa yang nak beli, pakai duit sendiri. Anyway, bersabar lah kita menghadapi cabaran.

    Anyway, cute lah baby tu... Suka hati bila tengok.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yes you are sooooo right, money is always an issue, huaaaa,

      Saya tk suka minta duit hasben selalu, kalo ada duit sendiri senang nak beli apa2, so mmg betul, sabo jelah.
      Besok2 tak sabo berenti juga bila tiba masanya.

      Delete
  6. sedap la nama cucu sedara uollss tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan, nama budak2 sekarang ni kadang berbelit lidah nk sebut.

      Delete
  7. Bape lama cik abg gi Kemboja mak?
    Gitulah mak, makcik mcm kita ni.... badan dah 2nd hand haha.... buat keje lebih sikit dah timbul lenguh sengal bagai....

    Tido siang kalau dah kena sawan nyenyak mmg sedap mak...boleh bawak ke maghrib. Jangan tak tahu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Idokle lame, 4h3m je.
      Kan, udah makcik2, tak lama nak menyandang pangkat nenek le plak, wajarlah sakit sana, sakit sini kan.
      Tido siang dah jadi wajib bagi aku mak kalo hari keje, mcm nk caj blk tenaga utk kerja2 seterusnya.

      Delete
  8. ahahha..dh nasib badan...ni pun kadg sakit jg badan...urat...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan, org pompuan ni gitew le gayanya, dah beranak, sakit urat lenguh sana-sini.

      Delete
  9. Assalamualaikum kak, moga sentiasa diberikan kesihatan yang baik.
    Begitulah bila usia semakin meningkat. Macam-macam sakitnya. Nak cari tukang urut kampung pun payah sekarang ni, akhirnya terpaksalah minta kerusi tolong urutkan hehehe... Tahniah juga dah ada cucu walaupun cucu saudara...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam, trmkasih atas doanya..moga ustaz dan keluarga pun dlm peliharaan Allah sentiasa.
      Dah sunnatullah gitew kan ustaz, dah lama Allah bagi sihat sejahtera, wajarlah Allah bagi sakit plak.
      Nunggu cucu sendiri lambat lagi kot, jadilah ada cucu sedara.

      Delete
  10. comelnya baby....huhu terasa nak tambah baby...

    semoga akak semakin sihat dan dipermudahkan segala urusan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihi, tambah jgn tak tambah, sementara tgh produktif ni;)

      Amin, trmkasih doanya Arz..

      Delete
  11. Apa2 pun kesihatan diri kena utamakan.
    Duit bukan segala2nya walaaupun segala2nya memerlukan duit.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan, dah sakit nnt kena kuar duit jugak kan..

      Delete

Asam Garam Kehidupan Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign