Asam Garam Kehidupan: Sambal tempe my style

Nuffnang

Pages

8 Dec 2016

Sambal tempe my style

Takdo idea nih. Ngantuk dah ni, padahal baru jam 9 malam..Penat weyh, ngadap bebudak dari pukul 7.30 pagi sampai pukul 5.00 petang. Dapat je tido siang, tapi ngantuk semacam je mata ni.
 
Nak share dengan PH sambal tempeh power rangers nih.
Saya suka tempe dalam daun. Simpan 2,3 hari pun masih ok. Kalau yang dalam plastik tu, simpan sehari je dah bertukar warna, rasa pun dah lain macam, bau pun macam hancing je.
Potong nipis-nipis, goreng garing-garing, makan macam tu je pun sedap.
Tu dia, menggoda tak? Bahan tumisnya..bawang merah, bawang putih, cili kering blend dan goreng hingga naik minyak baru masukkan gula, asam jawa exra dan garam. Sambalnya mesti betul-betul kering ye, sebab bila masukkan kacang panjang tu kalo tak kering betul, bila masuk tempe, nanti tempehnya hilang rangup. Bila kacangnya dah masak, barulah masukkan tempeh dan ikan bilis goreng, terus padamkan api. Siap.
Jemput makan.

18 comments:

  1. Saya lebih gemar makan yg digireng kosong.
    Goreng berlada pun makan jugak tapi yg kosong tu sesuai dgn selera saya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Goreng tempe pastu cicah sambal kicap, perghhh...nikmat tak terkata.

      Delete
  2. Feveret MK ni kalau sambal tempe ni..especially yang tempe jawa ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tempe jawa camane plak tu MK? Ada tempe jawa, mesti ada tempe melayu kan, mwehehe..

      Delete
    2. Tempe jawa tu kak Zimah.. leh jumpa kat area Johor banyak..area segamat. Pernah sekali MK cuba.. sedap jugak yer.. InsyAllah nanti MK cuba cari resipi nyer

      Delete
    3. Oo, ada kat johor je, hehe.

      Delete
  3. Dah 2 hari berturut2 saya goreng tempe tapi cicah dgn sambal kicap.. nyum3.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmg terangkat kan, buat minum petang,ada plak goreng pisang, ermmm..

      Delete
  4. ya ALLAH MENGGODA sangat kak..sedapnya..dahlah tengah lapar ni.hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ramai peminat tempe nih rupanya, agaknya kalo mat saleh makan, dia pun boleh jatuh cinta, hihi

      Delete
  5. Ticer Azimah! Thank you, share resipi lagi. Acar bendi dah try, tempe pun kena try jugak hee..hee... Yang PH selalu beli kat Aeon dalam plastik. Dia punya expiry dalam 1 atua 2 hari aje, so lepas beli kena masak straight away. Yang dalam daun tu kdg2 kat Tesco ada jual. Nak confirm, sayur tu kacang panjang ke kacang buncis?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kena pegi pasar kalo nak cari tempe dlm daun ni. Tempe daun ni wangi tau PH, rasa dia pun lagi sedap. Yang dlm plastik tu kalo dah teringin sgt je baru beli. Ni murah tau PH, 3 keping baru rm 1.50 tau.
      Ni kacang panjang, potong nipis-nipis, tapi mcm saya cakap tu, make sure sebelum masukkan kacang tu, sambalnya kering, supaya tempe tu tetap rangup.
      Camane ok tak masak acar bendi tu?

      Delete
  6. tempe masak goreng kunyit cicah sambal kicap pun dah cukup sedap sangat dah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya, saya pun suka, sedap sangat kan. Dulu ada jumpa nuget tempe, sedap juga, tapi agaknya tkde sambutan, dah tkde dah.
      Trmkasih atas kunjungan dan komen;)

      Delete
  7. Kak.. Pos ke sini sikit kak. Xpun jemput reen datamg umah akak. Nak merasa. Hahahaaaa eh. Xmalunya hahahaaa

    Reen bab makan tak kira, memang xmalu. Hahaaa

    Nanti nak cuba masak juga ikut resepi akak. Macam Reen kalau makan tempe goreng, kurang. Tapi kalau berlauk, in sya Allah boleh makan. Nyumieee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nnt akk buka kafe tempe ke, akk jemput reen rasmikan, haha..
      Tempe buat lauk ke, tempe goreng ke, akk makan dua2, tapi tempe buat lauk ni mmg sedap mkn dgn nasi panas2 reen.

      Delete
  8. Walaupun aku ni keturunan Jaws mak tp aku kurang suka tempe. Makan tu makanlahlah...

    So tempe ni mmg jarang aku beli. Beli pun kalau teringin nak masak. Kalau
    letak bilis banyak sedap tu mak.

    ReplyDelete
  9. Eh,eh..rugi ko mak, aku yg bukan keturunan jaws ni suka tempe, ko boleh tak suka ek.
    Ikan bilis aku letak sikit sbb malas nak kopek, hewhew..

    ReplyDelete

Asam Garam Kehidupan Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign