Asam Garam Kehidupan: Jauhla senang latih girl.

Nuffnang

Pages

1 Feb 2017

Jauhla senang latih girl.

Mencari mood nak membebel di sini. Eh, lhah..kome, tak perasan dah masuk bulan februari ye. Kalo ada baby, dah nak masuk dua bulan, dah nak pandai senyum, alolo..tomei-tomei. Ishh..takdelah berbebi-bebinya, nunggu cucu aje kiranya. Kawan sebaya den yang kawen awal dedulu tu, dah ada yang bercucu tau keme.

Alamak, cam dah tua beno nunggu cucu, mwehehe..

Kome semua tengok tak berita tv9 malam tadi, alaa..kes pengusaha taska, pengasuh didakwa kes dera budak taska. Den takmo ulas panjang do, tapi buat pengetahuan kome semua, ada parent yang bagus sangat, faham situasi kami berdepan dengan berbagai kerenah anak-anak, ada yang tak pernah berpisah dengan makpak, ada yang dari kecik duduk dengan pengasuh, tentu lain suasana duduk di tadika/ taska dengan duduk rumah pengasuh...

Tapi ada yang memang cerewet, over protected sampai anak calar sikit pun dah kecoh. Kita yang jaga anak dia pun rasa tak selesa. Hanya yang duduk dalam situasi kami je faham apa yang kami hadapi setiap hari.

Penat woo..itu yang boleh den cakap. Ingat senang ke nak ajar from zero to hero, susah. Lainla ticer pra-sekolah, tugasnya ngajo aje, masak, ngemas, nyapu-nyapu, cuci pinggan ada pembantu, kalo den ni cikgu tadika swasta, denlah ticer, denlah tukang sapu, denlah tukang basuh pinggang, pastu bergegas nak masuk kelas pulak. Tumbuh sesungut ye, bersungut jap.

Jadi, kita tunggu jelah ye, betul ke ada kes dera, atau just salah faham je. Jangan tak tau keme, bebudak zaman sekarang ni dah pandai buat cerita, bukan lagi sekadar bercerita...

Ater, jomla den nak ngajak keme semua nengok bebudak ni solat ha. Alhamdulillah, ramai yang dah boleh baca fatihah, doa iftitah, bacaan dalam tahiyat..moga nilah jadi jariah den kat sana nanti..

Barulah tak semput dada. Rilek je, boleh duduk-duduk, boleh wasap-wasap., Hehe.
Jauh beza bila latih boys solat dengan girl. Girl dah boleh dah solat sendiri, walaupun takla sekemas mana, tapi bolehla.

9 comments:

  1. saya pernah handle taska dulu. memang faham kesukarannya. semoga dipermudahkan urusan kak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan, sape yg penah duk dgn bebudak, karier sbg cikgu tadika ke, taulah dia sepak terajangnya camane.

      Delete
  2. PH faham tak mudah untuk jaga dan didik budak2 kecik ni. Kena banyak bersabar. So macam ticer Azimah ni, kira multipurpose lah, semua kena buat. Penat tu. Parents zaman sekarang lain dengan zaman dulu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha, multipurpose ticer, betul3x

      Delete
    2. Haha, multipurpose ticer, betul3x

      Delete
  3. Akak faham beno ,ramai yang perlu diberi perhatian kan.Sedangkan jaga anak sendiri bila dah rapat berderet2 pulak ,kalau tak sabar ,boleh keluar tanduk dibuatnya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan, dgn ank sendiri yg dua tiga ketui tu pun susah, inikan plak ramai, bermacam ragam lagi perangainya.

      Delete
  4. Allah.. Kak.. Comelnya anak2 solat.. Kecik hehehee smoga mereka terus solat sehingga dewasa kelak..

    ReplyDelete
  5. Aku setuju mak.... ibu bapa dengan penjaga taska kenalah memasing bertolak ansur. Bukan senang jaga budak budak ni tambahan lagi ramai ramai mcm tu...

    Aku ni rasanya mcm tak sanggup mak, Aku ni bukan jenis penyabo

    ReplyDelete

Asam Garam Kehidupan Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign