Asam Garam Kehidupan: Kutu, kutu...

Nuffnang

Pages

13 Feb 2017

Kutu, kutu...

Aduih, parahhhh..habis semua berkutu.
Kena kuarantin, yang 4 orang ni, dua orang ejen pembawa virus kutu, dua orang dah dijangkiti. Yang lain, ada yang dah dipakaikan ubat kutu oleh makpak yang prihatin, ada yang dah potong rambut, tidur kat bilik lain. Makpak yang anaknya tak berkutu dah bising takut anak-anak diserang kutu juga. So, yang masih berkutu ni takleh geng dengan yang tak berkutu.

16 comments:

  1. adoii susah tu kalau dah berjangkit,perlu dibasmi dengan segera tu hehehe

    ReplyDelete
  2. Azi boleh beli di pharmacy ubat kutu macam syampoo aje pakainya. Adik tahun lepas kena sebab jangkit dari kawan di asrama. Balik rumah tu kakak sampai gunting rambut dan syampoo. Perap lama sikit baru cuci. Balik asrama bekalkan - alhamdulillah berkesan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tengok dulu apa tindakan parent dorang, saya dh maklumkan kt dlm grup tadika, harap2 semua alert.

      Delete
  3. Bahaya tu...takut2 berjangkit kelak.Pengalaman akak dulu masa anak2 awal2 sekolah berjangkit kutu dari kawan2 dia orang macam ni lah.Jenuh juga nak menghilangkan....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan, kutu ni susah juga nk basmikan, kena betul2 bersih smp ke telur2 nya habis sekali.

      Delete
  4. Bahaya tu...takut2 berjangkit kelak.Pengalaman akak dulu masa anak2 awal2 sekolah berjangkit kutu dari kawan2 dia orang macam ni lah.Jenuh juga nak menghilangkan....

    ReplyDelete
  5. adoi ni yg tak syoknya. teringat anak2 saya dulu duduk kat transit kena jangkit kutu. malam2 bersengkang mata menyikat dan menarik telur kutu.

    kot-kot ticer boleh slow-talk pada parents pembawa virus tu supaya buat macam kakzakie cakap tu. Kesian anak2!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akk dh pm kt parent ank yg terlibat tu, kami tak perasan dr awal, bila dh ramai yg kena dan ada parent yg bising2, barulah tau, huhu

      Delete
  6. Kena cepat2 kawal sebelum parah..sebabnya kalau kutu semakin banyak boleh menyebabkan kulit kepala berkudis.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eiii, ngeri juga membayangkannya.

      Delete
  7. Ini quite common case kat tadika kan? My nephew/niece masa tadika pun kena kutu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihi, mmg kes biasa pun, seantero tadika di malaysia kot.

      Delete
  8. Kutu ni dah macam wabakkan. Tak kiralah budak bandar ke budak kampung kalau kutu dah nak menyerang penuh satu kepala.

    Semua mak bapak kena ambik peduli, kalau cuma segelintir jer yg perihatin sampai sudah tak selesai masalah ni.

    ReplyDelete
  9. Ha haa haaa.
    Wp tak takut kutu. Siap main kutu lagi.
    Kutu WP bertelur bulan September nanti.
    Nak buat bayar insurans dan roadtax.

    ReplyDelete
  10. Kutu yang tu ka? Saya pun suka:)

    ReplyDelete

Asam Garam Kehidupan Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign