Asam Garam Kehidupan: Rendam ayam dalam air klorok?

Nuffnang

Pages

23 Feb 2017

Rendam ayam dalam air klorok?

Nampok gayenye kome suke beno bace entri yang ade tips-tips ni ye? Hihi..ate, terpengaruh citer wan peah le plok,  udohle teman ngadap ke tv pukul 9-10 menunggu cerite Misteri Wan Peah tu, make teman ni mengajuk cakap orghang peghak le ni ha. Hehe..

KB, janganle maghoh ye kalo teman salah menggunakan bahase oghang peghak ni.
Tapi bestla dengar loghat Perak ni, lenggoknya tu, macam turun naik kan KB. Memang kat Perak ada tempat nama Kampung Pari Hilir ye KB?

Hihi..dari Semenyih melencong ke Kg Pari Hilir le teman ni ha.

Kome kalau nak membeli ayam, antara ayam yang kakinya dah leper ke badan ayam ke atau pilih yang kakinya masih tegak? Kome kena pilih yang kaki tegak tu, yang tu baru je kena sembelih, masih fresh kaw-kaw gitew.  

Teman ada cerita ngeri tentang ayam ni, yang jadi punca toklaki teman tu tak berapa gemar makan ayam. Ada satu ketika masa tu kitorang masih duduk di BTHO Cheras, mytoklaki pegi kedai, lepas pilih-pilih barang, dia nak celup basuh tangan dalam satu besen air, maka dipikionye itulah air basuhan tangan kan, menjerit orang kedai tu kata..jangan bang..ate heran bebenola mytoklaki ni lantas bertanya..udoh kenapenye.. hihi..idokle dia menggunakan bahasa perak, aje teman je nak menyedapkan cerite. Lansung dibagitahu itu air klorok. Makin heranla suami teman ni lantas udah semestinya dia nak mengorek rahsia. Maka dengan suara perlahan dibagitahu itu air klorok nak buat rendam ayam kasi nampak putih bersih..ate terkejut beruk le kawan tu, tak mau dah dia makan ayam. Pi kenduri kawen pun takde diambik lauk ayam.
Tapi idokle teman pasti kat tempat lain ada ke nak menyuci ayam guna air campuran klorok ni. Dan tak pastilah kedai tersebut masih guna kaedah tu atau sudah insaf. Cuma teman ni nak bercerita pengalaman kitorang saje, takde nak berniat jahat pada sesiapa. Dan kalo ada yang buat tu harap rentikan le, kesian kat bebudak yang suka naw makan ayam gorengla, ayam kicap la, tak pasai-pasai bebudak ni nanti kena kanser.

Tapi kami sekeluarga memang prefer ikan dari ayam. Rasulullah pun suka makan ikan katanya. Seminggu sekali je Baginda makan daging. Sebab tu Baginda sihat.
Terkenang dulu2 masa kecik, nak makan ayam tunggu 3, 4 bulan sekali baru dapat, tggu ayam kampung mak bela, sembelih sendiri.

16 comments:

  1. takutnya dengan cerita Azi ni.Mudah2an kita tak pernah termakan ayam yang direndam klorok...ada2 je org ni nk dpt untung,tak ingat dosa.
    Skg ni akak lebih suka beli ayam di Peladang ,terjamin ....walaupun sudah disejukbeku kan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Peladang ye kak, cam takde je kat sini.

      Delete
  2. pandey mike cakap loghat peghok ye kakG. Buat apa teman nak maghoh pulok! suka lagi ada ler....entoh ler kak, tak peghonoh pulok teman dengo nama Kampung Pari, kalau Kampung Parit ada ler. Teman tak tengok TB jadi tak tau ler kisahnya Misteri Wan Peah tu ^_~

    Tak sangka ye ada juga oghang nak buat pedajal rendam ayam dalam clorox. Teman beli ayam kat adik sendiri yg berniaga ayam, ikan dan sayur. Kalau ikan keli pun, adik sendiri yg ternak, jadi takde ler masalah was-was. hehe

    Terima kasih bagi tips tengok kaki ayam, teman baru tahu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Untonglah mike, senang ada abang bole beli kt dia, ate..teman ni kena bela ayam sendiri ke gayenye.

      Delete
  3. Macam-macam kisah ayam beli pasar ni Azi
    Sebaiknya memang belalah sendiri. Bela dua-tiga ekor. Kalau dah besar sembelih seekor beli lagi seekor. Terus buat jadi makan ayam bela sendiri senang. Kakak duduk bandar/taman tapi tetap makan ayam bela sendiri...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak, cam best je idea bela ayam sendiri tu. Terasa cam nk bela je juga.

      Delete
  4. Tak perasan lak kaki ayam hala kemana....den main rombat yo hihi...

    Aduh....ngeri jugak kalau dengar cite ko tu mak. Tp kalau teringat ayam goreng, terus tak ngeri hihi

    ReplyDelete
  5. Ko aku sedia maklum mak, seram sekejab je. Tapi cam aku dah tok laki tknak makan, tak kose nk masak byk2 jenis, kang ayam goreng, kena ada ikan plak, eh..brpa jam lak nk kena duk dapur

    ReplyDelete
  6. Klakor sunggoh mu ning, ticer Azimah. PH dok gelak baca entri ni hah..hah...suke sunggoh :) Guaner ada gambo ayam kena langgor kete? hah..hah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hok mane gok kelako PH? Rasa cam dok wak kelako pung, hehe.
      Tu bukan ayam kena langgo. Tu ayam kena sembelih, darah dia keluar semua tu, jadi takdok bakteria. Lepas semelih kita celur dlm air panas, nk cabut bulu plok

      Delete
  7. jdi seram pulak makan ayam lepas ni.dah lah irda ni boleh dikatakan makan ayam.hari2....memang lepas ni kena kurangkan makan ayamlah..naknsihat cam rasullullah..skrg badan selalu lemah2 rasanya kak...period pun kdg2 dua hari dah habis..hemmm baru masuk 30an plus2 ni..nanti kalau ada info tentang nak bagi period banyak sikit biar keluar semua darah kotor share ya kak..aiks dari ayam jadi ke lain dah..

    hahaha...sebab kak azimah lebih dulu makan garam...mesti banyak information kan...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ank akk yg sulung umur 19, dulu dok asrama siap minta surat doktor sahkan tak boleh makan ayam, sbb bila mkn ayam period dia jadi tak teratur, pastu jadi istihadah. Tapi kami pegi tu jumpa doktor homopathi je, so doktor tu cakap mcm tu, sbb ayam dah cucuk hormon nk bagi cepat besar kan, tu yg jadikan hormon kita tak stabil sbb dah mkn hormon ayam, bila dia tk mkn ayam barulah period dia jadi stabil semula.

      Hihi..nnt kalo ada akk teringat, akk sharekan ye.

      Delete
  8. WP selalu makan ayam sembelih sendiri.
    Tapi kalau makan di luar or pegi kenduri kendara memanglah makan ayam segera. Harap2 Xde clorox.

    ReplyDelete
    Replies
    1. WP lah best, dahla bole mkn sayur segar, ayam pun bela sendiri, kelapa sendiri, telur ayam, telur itik, saya jeles sangat sebenarnya, kalo dekat mau saya jadi pemborong mingguan ni.

      Delete
  9. riso pulok teman nak makan ayam haa..harap2 takde lah kat sini

    ReplyDelete
  10. Itulah mike, jomla kita bela ayam, hihi

    ReplyDelete

Asam Garam Kehidupan Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign