Asam Garam Kehidupan: Kurma ajwa.

Nuffnang

Pages

22 May 2017

Kurma ajwa.

Dah dekat-dekat Ramadhan ni rasa nak cerita pasal bulan puasa je, tak sabar dah rasanya nak berpuasa ni, mudah-mudahan ada rezeki den nak merasai kemeriahan Ramadhan tahun ni, yelah..manalah tau, ajal maut tak mengira usia.

Aritu myboss gi umrah dengan grup umrah Andalusia, jadi bila balik tu dia offer, eh..bukan offer kurma free, ni ustaz dari grup tu offer tolong belikan kurma terus dari Makkah. Jadi boss tanya nak tak kirim sekali. Sape tak nak weyh. Tapi boleh tahan mahal, rm100 sekilo.

Kurma apa? Kurma ajwa. Kurma paling sedap. Paling disukai Rasulullah, yang Rasulullah sendiri tanam kurma ni. Antara kelebihan kurma ajwa ni, ni nak share dari radio IKIM, sekiranya kita amalkan kurma ni, in shaa Allah kita terhindar dari perbuatan sihir orang kepada kita, atau sekiranya kita termakan makanan beracun, makanlah kurma ajwa ni sebanyak 7 biji, in shaa Allah bisa racun tu akan hilang. Yang penting yakin, ni dari hadis Rasulullah, takkan tak yakin kan.

Seeloknya sebelum makan kurma masa nak berbuka tu, kita basuh la dulu, yelah..dah jatuh2 atas tanah berdebu, takkan nak terus masuk mulut ye tak? Lainlah kita pi petik sendiri dari pokok kurma tak jatuh atas tanah..
 
Blend kurma campurkan dengan susu segar pun sodap kan, segar je buat juadah berbuka.
Kurma ajwa terus dari Makkah ni, sekilo rm100.
Memang sedap sangat, isinya tak manis sangat dan melekit sikit, tapi melekit tu yang sedapnya.

16 comments:

  1. Sedapnyer... haah, blend ngn susu.. sedap masuk tekak apa lagi masa berbuka. Salam Ramadhan tak lama lagi.

    ReplyDelete
  2. Mmg cadang nk buat tu, simpan esbok bg sejuk sikit, nikmatnya, haha..blm puasa dah cerita pasal berbuka

    ReplyDelete
  3. kitarang suka jenis yg kering2 sikit tu. like Mariami.. Ajwa ni my mom's favorite..
    selamat sambut puasa ye..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya pun suka yg kering juga, yg basah2 tu ada tgk satu video kurma dr Bangladesh, kurma muda tapi direbus dgn air gula dan taruk minyak, so better careful.
      Salam ramadhan juga.

      Delete
  4. dulu2 suka Mariami, sekrg suka Safawi,lembut sikit..suka semua jenis kurma kecuali kurma madu, manis bebeno..

    Salam Ramadhan Kareem..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya pun tak suka kurma yg terlampau manis tu, ajwa, mariami, safawi ok sangat, semua makan.
      Ramadhan kareem.

      Delete
  5. SALAM JELANG RAMADAN NOR MOHON MAAF SALAH SILAP YA

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya kak PI, maaf zahir batin juga.
      Ramadhan kareem kak.

      Delete
  6. Ajwa, that's the name. Have been looking for the name untuk dibuat blend dengan susu. Tengah breastfeeding and heard milk and kurma sangat-sangat bagus untuk BF mom yang bekerja. Untuk tingkatkan kuantiti susu.

    http://panphila.blogspot.my

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yeaaa betul sangat, kurma sangat membantu menambah kualiti susu, even preggy mom yg low HB tu kalau makan kurma in shaa Allah HB dia meningkat.

      Delete
  7. Sekarang banyak kurma kat supermarket. Sampai rambang mata tak tahu mana satu nak beli. Kurma banyak khasiat.

    ReplyDelete
  8. PH makan kurma ke? Ekceli kurma pun boleh buat masak pajeri tau

    ReplyDelete
  9. Saya suka kurma yang tak begitu kering dan tak basah sangat. Bulan puasa nilah paling syok sebab dapat makan kurma ikut suka nak banyak mana. Kali ni saya pun nak cuba amalkan kurma + susu. Dah terlanjur suka makan kurma tu, apa salahnya mencubakan.

    ReplyDelete
  10. Den baru nak poie boli kek usrah halal mart tu..
    1kg rm80 kato eh...
    Potang kang singgah boli jap..
    Den pun suko kurma ajwa ni..

    ReplyDelete
  11. Banyak kelebihannya, sapa tak mau mak. Rugilah kalau tak beli ye dak. Tak beli sekilo beli 1/4 kilo pun jadiklah...

    Betul tu ygpenting kena yakin, doa, insyaallah

    ReplyDelete
  12. Kat rumah ni hampir sekotak dah nak abis dimakan dek alya, belum ramadhan lg..

    Gamaknya jk dpt yg sedap cenggini, sehari je kot dihadap oleh anak2

    ReplyDelete

Asam Garam Kehidupan Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign