Asam Garam Kehidupan: Mak Nom terjah rumah den.

Nuffnang

Pages

16 Jul 2017

Mak Nom terjah rumah den.

Ingat dia tak siyes, rupa2nya siyes.
Dia dah wasap2 dari pagi dah, alang2 beraya ke Semenyih kekdahnya. Biasalah den Hari minggu doing lauk-mauk dulu. Nak singgah tengahari kato eh, den pun nak berayo, ajaklah singgah petang. Tapi kato eh tak pasti, takut pak driver kesayangannya tu enggan menyinggah, takpelah ...den jemput plak ahad dopan, tak pasti juga. Main tak pasti ni yang keliru nih..
Rupo eh dia wasap jadi singgah, tapi den biasolah mano ado mogang tepon manjang kan. Dah dekat pukul 6 petang, tengah dok elok landing, tetibo dia call, kekdahnya dah sampai dopan umah den!!!

Haaa..rumah dahla cam kapal tobang terbalik, dengan mainan Umar Zikri je dah penuh satu ruang tamu. Nak tak nak terpaksolah den biar dio tunggu kek luar sementara den cam lipas tak cukup kaki mengomeh apa patut, sampai dia call baliklah ingat den takmo jemput masuk.

Alaaa..mak oii, ekau dah terojah camtu takkan den tak kasi masuk. Masuk leee..
Dah masuk, den pakso dia tunggu lagi. Cian dia asyik kena tunggu. Orang jauh datang takkan den tak jamu apa patut kan. Kita jamulah apa yang ada...

Tak sompek nak borak panjang. Sompek yo kami ber..ape tuh, welfi berduo..hehe..
Mak, ko jangan rasa joran yo, rayo taun dopan den plak serbu rumah kau yo, den pun nak raso makaroni hanguih kau tu..haha..

21 comments:

  1. tu dia dah kena terjah dengn mak nom ye kak, sian mak kena tunggu kat luar dulu ye, jenuh la kak macam lipas kudung mengemas rumah ye, takpe yang penting tetamu faham

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tulah, cian dia kena dok luar, sabo jelah.
      Asalnya dah kemas, sekali mcm sure je tak jadi dtg, Umar Zikri cepat je kalo nk wat sepah, nasib baik pandai plak dia nk tolong kemas tau kwn blog ibu datang.

      Delete
  2. Hihii ....dpt bayangkan Azi mcm lipas kudung berkemas.Akak tau sebab dah pernah rasa keadaan yg sama....campak je mna sempat ke dlm bilik.Takpelah kalau dh sahabat sebenarnya tak kisah apa pun keadaan ,yg penting pertemuan yang indah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye Kak, Mana boleh sumbat semua sumbat dulu, janji ruang tamu clear. Nasib baik gak ada dua ank daro den nak nolong, sorang bancuh air, sorg tolong htr keluar.

      Delete
  3. Bab2 terjah ni yg seramnya, hu3

    Pak Jilapnya mana?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nasib baik rumah UA Kat Pekan nun, kalo tak sure kena terojah juge, hihi..

      Pak jilap tgh borak ngn toklaki den.

      Delete
    2. Nasib baik rumah UA Kat Pekan nun, kalo tak sure kena terojah juge, hihi..

      Pak jilap tgh borak ngn toklaki den.

      Delete
    3. Rasanya ngn saya xder daa edisi terjah menerjahnya, kan ke awal2 lg sy dah diterjah semasa bawa anak temuduga di ipg cheras tempohari. πŸ€”

      Delete
    4. Oo,a'ah, Raya pun dah nk habiskan, tk sompek laei

      Delete
  4. tq singgah dan komen kat blog Qekra..

    yg durian goreng tu dah sejuk sedap jugak, cuma kulit dia mcm liat sikit..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oo, Mana nk cari tu? Kat sini blm viral lagi, kena tggu puaso taun dopan plak kot, kot ada umur.

      Delete
  5. Hahaha..
    Ekou dah kono torjah yo zimah..
    Den itu hari dia nak torjah gak..
    Tapi den ni..
    Weekend jo mano ado rumah..
    Byk benor jemputan kenduri kawin dan open house.

    Den pun ponah gak jadi lipeh kudung tu zimah..
    Bak kato kat saniah tu..
    Sumbek jo dlm bilik hahaha..

    Semonjak tu den dah sorik..
    Dah posan dgn budak2 ni..
    Nak main gi duk dlm bilik..
    Kain yg segunung tak berlipek tu..
    Lotak dulu dlm bilik baju tu..
    Hihihi yg penting ruang tamu den clear..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Den Hari ahad kadang2 je kuar, Hari ahad Hari menggosok baju kojo myasben weyh.

      Den ni jumaat Ritu jatuh kek tadika, sakit pinggang, bengkak urat eh, tapi camano masa dok kalut tu hilang sakit eh, seronok no jumpa dia kot, hihi

      Umar Zikri tu, depan tv tulah tempat main eh, takmo main dlm bilik, takdo kawan gaduh. Kain baju pun lipat kt ruang tamu smb menonton gitew kan, lepas lipat takdo nk segera disimpan, Mana tak kelam kabutnya.

      Delete
  6. wahhh seronok..Kak Hainom singgah beraya mengeratkan silaturrahim.. bestnya bila dapat jumpa kawan2 blog ni kan...
    Salam Syawal kak..lama tak kesini... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Best, tapi mcm malu pun ada juga, hihi..
      Salam penghujung syawal buat atie juga.

      Delete
  7. Hahaha....faham sangat situasi tu..sebab anak kita pun sama ...semua toys letak dlm bilim dan setiap kali nak keluar dia bawaj mainan dia sekali...hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan,takmonya dia duk dlm bilik sorg2, mesti bwk keluar kt tempat ada org, pastu suruh kemas balik, ya ampunnn, susah banget.

      Delete
  8. Best dapat tetamu yang jarang2 datang rumah, banyak cerita.. tapi tu la bila sekejap sangat rasa macam tak puas borak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. A'ah kejap je, dah petang..dia pun nk baliklah plak kan, takpe taun depan ada rezeki boleh jumpa lagi.

      Delete
  9. Hihi...sorilah weyh buat ko mcm lipas kudung. Tapi apalah sangatkan, alahhhh.... bukan delalu pun ko jadi lipas kudung kan haha....Fahamnya aku, kalau ada budak kecik dan rumah org bekerja ni...

    Terima kasih yo mak sudi menerima kunjungan den, dapat den raso meehoon tomyam air tangan ko. Sodap! Nak tambah malu hihi....

    Moga ko dimurahkan rezeki ye mak....

    ReplyDelete
  10. Seronoknya dapat meet up dengan Hainom! Tapi ya lah ticer, bab terjah2 ni PH seram sket. Kalau ada warning awal tu OK juga tapi benda macam ni susah nak planning. Nanti dah janji dan tak jadi, satu hal plak.

    ReplyDelete

Asam Garam Kehidupan Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign