Seperiuk besar aku masak majlis berbuka puasa di syarikat GISB PutraJaya malam ini. Di bawah GISB ada berbagai kegiatan ekonomi seperti klinik, cafe, bakeri, mini market. Tadika, taska dan macam-macam lagi.
Kalau ada kengkawan yang nak cuba masak, silala...senang sesangat.
Bahan-bahan:
Beras ( ikut suka nak buat banyak mane)
Santan ( saya buat 2 cawan rice cooker, santan 2 cawan juga, bole ganti dgn susu cair bagi yang takut kolestrol )
Isi ikan ( saya suka guna ikan sardin, isinya manis-ikan direbus dan ambil isinya )
Bawang besar sebiji-potong dadu
Halia setengah ibu jari-potong dadu
Halba ( kalau takde, tak jadi bubur lambuk Terengganu )
Lada hitam ditumbuk
Sayur kampung seperti pucuk paku miding, daun kaduk, pucuk mangi.pucuk manis ( kalau takde bolela ganti dengan kangkung, daun bawang cam saya buat ni )
Budu ( kalau suka, tak suka tak payah )
Beras ( ikut suka nak buat banyak mane)
Santan ( saya buat 2 cawan rice cooker, santan 2 cawan juga, bole ganti dgn susu cair bagi yang takut kolestrol )
Isi ikan ( saya suka guna ikan sardin, isinya manis-ikan direbus dan ambil isinya )
Bawang besar sebiji-potong dadu
Halia setengah ibu jari-potong dadu
Halba ( kalau takde, tak jadi bubur lambuk Terengganu )
Lada hitam ditumbuk
Sayur kampung seperti pucuk paku miding, daun kaduk, pucuk mangi.pucuk manis ( kalau takde bolela ganti dengan kangkung, daun bawang cam saya buat ni )
Budu ( kalau suka, tak suka tak payah )
Lupa lak kat garam..takde garam takle menjadi juga, he he
Lebur je semua tu dalam rice cooker, senangkan? Cubalah..
Guna sayur kmpungmmg terbaiklh.
ReplyDeleteltk budu lg sedapppp..
mano nak cari sayur kampung tang bandar ni knor oii, kalo kek kg yola bole cari sayur kampung..
Deletebudu yer..bukan berudu, ha ha
reseipi mcm ni akak JM takpernah try sbb letak isi ikan dan sayur kampung...boleh try lah nanti :-)
ReplyDeleteisi ikan, udang, sotong sume boleh kasi leburr sekali, sedap dan berkhasiat
Deleteoh yang duk makan ada udang dan daging, pandai NA nasak bubur, mesti sedap.
ReplyDeleteisi ikan, udang, sotong bercampur gaul kat dalam tu sape pun takleh tolak, sedappp, cubalah, senang takyah tumis-tumis, lebur je
Deletewah..simple je..mesti sedap ni
ReplyDeleteSal pun boleh masak kan, :-)
ReplyDelete