Isi ikan yang siap diproses, selalunya guna ikan selayang atau orang KL panggil ikan sardin, ikan ni selain murah, isinya manis. |
Cara tradisi, guna lesung kayu untuk tumbuk isi ikan |
Nampak tak ketulan ais yang dicampurkan semasa proses menumbuk ni, chik saya kata supaya keropoknya kembang semasa digoreng. |
Adunkan dengan garam dan tepung sagu. |
Proses mengetulkan. |
Digentel untuk dibentuk panjang. |
Rebus hingga masak, bila masak dia akan timbul. |
Saya lebih suka makan fresh camni, cicah sos dia, ermmm...terangkat. |
Nilah chik saya, pengganti arwah mak, wajah hampir seiras. Chik saya nilah yang ceritakan kisah pisang dan kisah Mamat tu. |
sedapnya buat sendiri, segar gitu..
ReplyDeleteorg pahang pun biasa ngn kepok leko ni kan UA...
Deletepandai buat sendiri je, lagi sedap ni, lesung semua tu kena ada kan.. saya pun ada chik:) NA,,kulit tu beli kat ikea, tapi aunty saya order masa raya korban je .
ReplyDeletekalau nak buat sikit guna blender atau mixer pun boleh utk hancurkan isi ikan tu.
Deletechik tu makcik yg paling bungsukan BP?
Ooo, mesti boleh tahan harganya kan?
susah ye buat, patutla orang jual mahal
ReplyDeletetu cara tradisi Sal, kalau cara moden dah senang, isi ikan beli je, nak hancurkan ada mesin dia, cuma tak fresh cam buat kat rumah la.
ReplyDeletesinggah dan follow sini dari blog mialiana :)
ReplyDeleteTerimakasih husna, In shaa Allah akak follow balik yea..:)
Deletesuka makan keropok ma buat...
ReplyDeleterindu ma sesangat..
Deletesedapnya sis.....
ReplyDeletehttp://iolacaviarofficial.blogspot.com/2014/07/2-segmen-blogwalking-pink-lady.html
Terimakasih sudi singgah..:)
Deletesedapnya sis.....
ReplyDeletehttp://iolacaviarofficial.blogspot.com/2014/07/2-segmen-blogwalking-pink-lady.html