Ikan kerisi ni ikan kegemaran anak-anak saya, terutama kalau digoreng garing dan cicah sambal kicap. Tak payah tambah lauk lain dah. Isinya lembut dan manis. Bagi penggemar ikan kerisi, ni cara mudah membuang sisik ikan ni.
Rendamkan dalam air, buanglah sisiknya sambil direndam begitu. Sisik tak bertaburan dan lebih mudah tertanggal. Tak percaya? Cuba dulu..
xpernah masak ikan kerisi..tq for the tips!
ReplyDeleteLaa cian CikSiti, doh guane org trganu dok penah masak ikan kerisi.
ReplyDeleteYe ke saya buh dalam plastik dulu baru buang sisiknya tak merecik. Nanti bole cuba rendam dulu :) tapi jarang bersiang ikan hehe
ReplyDeleteIkan kerisi sisiknya byk, kalo beli dari kedai dah siap buang sisik, tapi beli kt pasaraya kenalah siang sendiri.
ReplyDeleteAkak x suka buang sisik, biasanya belah belakang & taruk sambal sebelum goreng garing2
ReplyDeleteOo,leh buat mcm tu jugak ek? Saya biasa ikan cencaru je belah belakang.
ReplyDeleteKALAU NAK SUMBAT BELAH SAJA BELAKANGNYA N TERUS GORENG GARING SEDAP JUA...KALAU NK MSK LEMAK R LAIN2 KENALAH BUANG SISIKNYA TU...TIPS YG BAGUS DIKONGSI NI...
ReplyDeleteInilah bagusnya sharing jan PI, byk benda baru kita bole tau, cam saya tk penah belah belakang, so nnt leh try juga;)
ReplyDelete