Den tak kiro, nak buat gak. Bulan poso ni lain macam ket tokak ni, lagi pun time nilah nak menry skill masak, alasan sangat kan. Bulan lain takdo lak nak try skill masak tu. Dah bila buat setahun sekali mulalah merabo-rabo nak mengingat balik resepi, caro nak membuek eh.
Den buat nasi kerabu semalam. Den percayo Mak Okje mesti nak try gak lepas nih. Dah semalam kita pakat masak nasi ayam, jom pakat masak nasi kerabu plak. Heh, heh..mak..o mak..ni den nak perturun resepi ni ha. Ko takdo alasan tak boleh buek yo, antaro nak ngan taknak yo.
Tapi...dalam dok excited nak masak tu tak perasan satu ulam den dah jatuh dari plastik. Tu yang cakap tadi, bila dah buat setahun sekali, benda penting takde pun boleh tak perasan. Sekali dah habis berbuka, anak den jumpa ulam tu celah-celah beg sekolah anak kat depan, ermmmm...takpelah, next buat campur dalam asam podeh la jawabnya.
Sambal kelapa ni, kelapa ikut kuantiti nasi kita, mcm saya masak 3 pot rice cooker tu cuma guna 1/3 je dari sebiji kelapa, goreng tanpa minyak sampai kekuningan, tumbuk sikit. Ikan sardin atau kembung saya guna 2 ekor, goreng atau bakar amik isinya, tumbuk. Bawang merah, lada hitam, sedikit halia..tumbuk dan goreng, masukkan isi ikan tadi, dah sekata masukkan plak kelapa goreng tadi, masukkan garam dan sedikit je gula. Goreng sampai garing macam ni.
Nilah ulam yan tercicir tu, takdo ni kurang ket dia punya penendang eh tu. |
Ni je ulam nasi kerabu semalam. Tapi nasi kerabu tu pun kiro tak lengkap bona, keropok takdo, telur masin takdo, solok lado takdo, tak sompek pun nak buek solok tu. Lagipun tak pandai buat, hihi. Satu lagi sambal tapi gambarnya dah terdelete ni. Tapi senang je, bawang merah, bawang putih, cili kering blend je, goreng sampai garing, masukkan budu, masak sampai wangi. Pastu angkat dan perahkan limau kasturi. Siap. Selamat mencuba. |
nasi kerabu yg dibuat sendiri teramatlah sedapnya nor.
ReplyDeleteBetul2, puas hati dpt makan hasil air tgn sendiri.
DeleteTq kak PI, akk dah sihat ke? Semoga akk cpt sembuh ye
Betul2, puas hati dpt makan hasil air tgn sendiri.
DeleteTq kak PI, akk dah sihat ke? Semoga akk cpt sembuh ye
Macamana boleh tercicir macam naik basikal aje ke pasar:)
ReplyDeleteAtau lupa nak beli?
Hahaha, naik basikal..
ReplyDeleteTerkeluar dari plastikla kak, masa smp rumah letak dulu brg2 kt dpn dgn bag2 sekolah anak, tu yg jatuh celah2 beg sekolah tak perasan.
memang terbaik kalau buat sendiri nasi kerabu Zimah
ReplyDeleteulam pun boleh letak suka hati
tapi kalau tercicir takdapek den nolong ni heee
Kan, mcm knoor buat kek London sana, meriah ulam westernnya. Sampai terbayang2 lah dibuatnya.
ReplyDeleteKan, mcm knoor buat kek London sana, meriah ulam westernnya. Sampai terbayang2 lah dibuatnya.
ReplyDeletehoho..alamak benda paling penting tercicir.. hooho.. nasib la jumpa boleh la buat untuk benda lain pulak yo..
ReplyDeleteBlogwalking sini, jom baca article seo ini
Tip SEO Cara Mudah Bina Tajuk site...
Sedapnyer la makan nasi kerabuuuu
ReplyDeleteHai nini, tq dtg sini, in shaa Allah bls kunjung yea
DeleteYuhuuuuuuuuuu....
ReplyDeleteHihi....mak mmg suka nasi kerabu ni. Tapi buek ha kurang hihi....
Ala mana best tak de lauk tu semua. Mak kalau nak buek, lauk nak banyak, solok ado, daging bakar ada, telur masin ado, ikan goreng ado....barulah puas, alang alang buek sendiri...
Tulah, mmgla kalo boleh nak ada tu semua, tapi dek tokak dah tingin, buat jelah apa yg ada, janji tk kempunan.
ReplyDeleteTulah, mmgla kalo boleh nak ada tu semua, tapi dek tokak dah tingin, buat jelah apa yg ada, janji tk kempunan.
ReplyDeletetakde ulam pun abih nasi tu ye kak...saya tak pernah try buat nasi kerabu, tak retilah
ReplyDeleteSenang je, cuma mmg leceh sikit. Tu akk dah perturunkan ilmu tu, hihi
DeleteSenang je, cuma mmg leceh sikit. Tu akk dah perturunkan ilmu tu, hihi
DeleteNasi kerabu! Sedap! Siqah makan juga nasi kerabu cuma tak letak budu.
ReplyDeleteTakde budu tak kick la Siqah
DeleteBagus nasi kerabu.. more fibre than catbo :))
ReplyDelete