Kat lain tempat tak jumpa macam ni. Korang carilah even kat pasar Cabang Tiga ke pasar Payang ke memang takkan jumpa punya. Tak caye tanyalah makcik den.
Adalah sambal ikan dia, sambal pedas dia, budu dia, telur masin dia, tapi yang rare tu ialah..jeng3x..ulam2 dia segala jenis pucuk kayu, ada daun sekentut, daun kesum, pucuk kemangi, pucuk kaduk, ada lagi ulam yang den tak ingat namanya.
Ha, macam ni cara yang betul menikmati nasi kerabu, gaul semuanya, termasuk telur tu patutnya gaul juga, tapi den tak suka plak, so teloq masin kita cubit sikit2 je. Pucuk2 tu bagus sangat untuk orang yang susah nak membuang, lawas sungguh weyh.
Oklah kot ada yang nak cuba.
Ini sambal ikan punya resepi.
1)Ikan selayang@org key ell panggil ikan sardin dlm 7 ekor, rebus, buang tulang dan ambil isinya.
2) Kelapa parut, goreng tanpa minyak dengan api perlahan sehingga agak kering.
3) Bawang merah dlm 5 ulas ditumbuk.
4) Sedikit gula dan garam.
Semua disangai dalam kuali tak yah guna minyak ye, sampai semua sebati secukup rasa.
Sambal pedasnya.
1) Bawang besar 2,3 biji blend
2) Bawang putih 2 ulas blend
3)Cili kering blend.
4) Serai ketuk ( kalao tak nak pun takpe)
5) Budu ( ha yg ni wajib ada )
Caranya: tumis semua bahan blend sehingga cukup garing, masukkan budu dalam 5,6 sudu..tumis sehingga sebati..ready to serve with ulam2, ikan salut tepung dan sebagainya.
Nanti den kongsikan lagi resepi2 dari Terengganu yek.
Suka makan aje
ReplyDeleteBuat sendiri tak gheti
Beli je senang, hehe
DeleteSedapnya...nk buat sendiri nnti mkn sesorang .
ReplyDeleteAkak suka ulam2an ni....ermm nk cari menantu org Ganu lah ,dpt mkn nasi kerabu😆
Wehehe..org muda2 pun tak reti sangat nak buat ni kak, w/p org Ganu..dorg mana kenal pucuk2 ulam ni mana boleh mkn, mana yg tak. Senang beli je..😁
Deletesedapnya haiii...kalau orang utara ada nasi ulam, dulu2 bulan puasa arwah mak suka buat,sekarang memang takde dah la
ReplyDeleteAah ek, ada negeri panggil nasi ulam sbb mmg byk ulam pucuk2 kayu, cuma mgkn kekdah sambalnya yg lain ke..kan, ada yg suka pedas, ada yg suka budu lebih.
DeleteTulah, biasa org tua2 yg reti buat sbb dorg kenal pucuk kayu yg boleh makan, mana yg tak boleh makan.
Dah lama tak jumpa daun sekentut hikhik... Ramuan penting untuk nasi ulam Kedah tu selain daun selom dll
ReplyDeleteDaun sekentut haha, tapi bila dah campur2 ulam lain hilang dah bau kentutnya😂😂
Deletesedapnya..dah lama tk makan nasi ulam mcm ni..susah nk cari ulam2 ni kt kay ell..
ReplyDeleteKan, nasi kerabu sini ulamnya kobis, kacang, toge..tu je,ana nak sama.
DeleteFeveret.. tp saya tak suka penumisnya, nak ulam lebih..
ReplyDeleteNi mmg ulam lebih, tu tengok kan hijau jer..nasi sejemput je tu
DeleteBestnya ada resipi! Share some more ya, ticer Azimah :)
ReplyDeleteOrait, nnt byk lagi resepi teganu i nak share:)
DeleteMmg sedap:)
ReplyDeleteyaya suka nasi kerabu pasar tani kat Giant Hiliran..suka makan je lah..buatnya tak pernah.hihi
ReplyDeleteBuatlah, boleh mkn ulang2 kali, tu ada resepi tu
ReplyDeleteKo makan Nasi Kerabu ke makan lauk kerabu sayur tu mak.... Aku is konpius sekejap wei. Kalau mak aku panggil urap tu.... Aku suka jugak lauk urap ni, tapi tulah bila makannya kita sorang, tu yg jadik malas nak buat sudahnya makan apa ada ajelah hihi
ReplyDeleteUrap tu ulam la kan, kt teganu panggil kerabu la, aku mmg suka mkn ulam tu lebih2, nasi ciput jr. Sedap weii, terbuang2 angin dgn jayanya, membuang pun laju je, tak caye ko try..hehe
ReplyDelete