Asam Garam Kehidupan: Aku rebus ubi kayu dengan kulit2 sekali.

Pages

18 Nov 2019

Aku rebus ubi kayu dengan kulit2 sekali.

Sebab apa? Sebab dah laaaaaaama sangat tak rebus ubi kayu. Tiba2 teringin nak makan ubi ketuk dan tiba2 ku rasa teringinn hendak cuba buat sendiri...wakakak...tiba2 terikut rentak lagu teringin penyanyi Shima tu, eh lagu tu bestt woo, masa zaman remaja2 sekolah menengah dulu, sukalah juga layan lagu jiwang2 gitew..tapi bila dah meningkat dewasa, akal pun dah matang, kita tukar tune..minat nasyid2 pulak sampailah ler ni lebih2 lagi lagu2 arab yang mendayu2 tu, walaupun den tak faham maksud, tapi suka sangat dengar..eh...haha..dari ubi kayu melalut ke nasyid arab ek..adoiii...dari dalam solat ko melalut sampailah citer ubi kayu pun ko melalut ek..hehe.

Tulah tu, masa nak rebus tu terpikir gak, kopek kulit ke tak kopek, kopek tak kopek,kopek tak kopek...last2 tak kopek..
Bila memandai2 sendiri tak cuba google2 dulu, tak tanya kengkawan dulu, bukan ape..nanti takut juga orang kata .."aiiii, dah tetuo pun tak ghoti2 lagi nak rebuih ubi.."
Habis isinya jadi kuning.

16 comments:

  1. Sama, saya pun tak gelak juga... senyum katup mulut..

    ReplyDelete
  2. Biasanya jk xmo kopek kulit, lapisan luar sekali perlu dibuang..

    Jk tak buang kulit, isinya lebih pejal dan sedap tapi ia lebih sesuai untuk ubi kayu kecil, pengalaman semasa kecil2 di kg..

    Jika saiz besar, kena kupaslah kulit tu..☺

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oo oklah tu, maknanya adala juga betulnya😜

      Delete
  3. asal boleh mkn sudah lah
    tapi buang kulit baru umpphh

    ReplyDelete
  4. oh kak pun tak tau kata kena buang kulit dulu. huhuhu

    ReplyDelete
  5. Assalamualaikum kak, moga sentiasa diberikan kesihatan yang baik
    oh, ok juga rebus sekali dengan kulit, jimatkan masa... abis tu bagaimana rasanya kak, sama macam dengan yang rebus kupas kulit..hehehe

    ReplyDelete
  6. Adoi la kak :D
    Sy suka kopek ubi kayu, toreh sikit kulitnya pastu tarik je dgn tangan. Tak perlu kopek dgn pisau macam kopek kentang tu.

    Pastu, jadi tak ketuk ubi akak tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Belum, dah tumbuk tapi blm ada klpa so blm jadi, hehe..
      Simpan je dulu dlm freeze..harap2 menjadi

      Delete
    2. Dulu2 masa kat kebun, kalau bakar ubi kayu tak buang kulitnya.

      Delete
  7. Hahhahaha..... camne boleh ko terfikir tak payah kopek ek? Pelik jugak tu. Kuning tapi masih boleh makan kan....Oklah jugak.
    Ubi mmg faveret den ni.... makan dengans sambal ijo pergh

    ReplyDelete

Asam Garam Kehidupan Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign