Sape nak try buat bolehla ikut resepi di bawah ni. Ni untuk lebih kurang setengah kilo tepung la anggarannya.
-5 ekor ikan sardin sedang direbus dan ambil isinya, tulangnya diblend ambil airnya...kalo korang rajin la, kalo malas buang jer.
-Kelapa parut isi putih agak2 sebelah saja.
-Bawang holland 2 biji potong dadu. Nak lebih bawang pun boleh, takde hal punya, lain la kalo membawang😉
-Sedikit halia potong dadu.
-secubit halba.
-Sedikit garam dan gula...inti karipap ni rasa dia memang kena sedikit manis, tapi kalo korang tak suka manis letak sikit jelah gula..kalo tak letak nanti tak jadi pulak inti karipap teganu stail tu.😆
Pastu korang masukkan jer semua bahan tu dalam kuali, tuang sikit air..dah tu kacau3x sampai kering macam dalam gambar kat atas tu.
Den guna cara manual jr sebab takdo mesin canai, acuan pun den tak ponah beli laie sebab den suka buat cara manual ni sambil mengimbau kenangan dulu2 buat karipap bersama arwah omak den. Dia buat malam sebab nak tumpang letak kat kedai makan kawan eh, pagi2 dah kono hantar. Dia buat sampai jauh2 malam, sampai terlolap2 ....ishhhh..takleh dikonang2kan, sayu sangat perasaan ni..
Tak pernah mkn karipap teganu, inti ikan sardin fresh, sedap tu...
ReplyDeletemak saya pun jual kuih jg dulu2..pengorbanan ibubapa tak terbalas rasanya..
Ya, pengorbanan ibu kekal dlm ingatan.
DeleteKelim karipap manual yang bagus sebab cantik. Hehe memang cantik kelim tu.
ReplyDeleteMemang megimbau. Saya pandai kelim karipap hasil menolong makcik buat kuih untuk dijual.
Tak pernah lagi makan karipap Terengganu. Macam karipap ikan ye.
Belajar kelim tu dari arwah makla Na, akk suka mengelim dari buat pakai acuan tu.
DeleteAah karipap inti ikan la tu.
sedapnya karipap :) Mak aril selalu buat karipap pagi2 untuk aril breakfast ;) Karipap dan sardin gulung mmg sedap. Favourite aril .....
ReplyDeleteAah sardin gulung mmg menyelerakan.
DeleteCantik simpulannya
ReplyDeleteTapi wak kalau makan karipap, simpulannya tu wak tak makan
Kelakar wak,hihi..kelim tu yg rangup2 wak.
DeleteSedap tu
ReplyDeleteMalangnya saya sampai kini, tak pernah reti nak buat tepi, dgn erti kata lain, tak akan buat karipap..
Sama dgn CH , UA..
DeleteTak pernah buat karipap sendiri ðŸ¤
Senang je buat karipap ni UA, cuma kadang malas nak berenyah kata orang.
DeleteCOMELNYA KARIPAP NOR DULU2 SUKA JUGA BUAT KARIPAP INTI IKAN NI KAK PANGGIL SPERA
ReplyDeleteSpera ye kak, tak pernah dengar plak tu.
DeleteDen Tak pernah mkn karipap ganu style ni zimah..
ReplyDeleteKalau dekat dah hulur pinggan ðŸ¤
Hihi..boleh je.
DeleteKak laili takde acuan tak reti mengkaripap kihkihkih
ReplyDeleteSaya plak tak reti guna avuan, hihi
DeleteAssalamualaikum kak, moga sentiasa diberikan kesihatan yang baik
ReplyDeletekaripap terengganu begitu rupa intinya, lebih kurang temosa. tapi temosa ada campur kelapa. mesti sedap kan..
Ini pun ada cpur kelapa ni.
Deleteteringin pula nak mencuba nya
ReplyDeletehahaha
Cuba2x,jgn tak cuba..hihi
DeleteTak pernah lagi rasa karipap T'ganu. cantiknya kejadian karipap tu. rasa selera nak makan.
ReplyDeleteKan, kalau cantik baru teruja nak makan.
Deleteaida x pernah rasa lagi karipap ganu. teringin.
ReplyDeleteaida ni pantang jumpa makanan baru, mesti nak test run makan!
and one thing nak puji - cantik sgt manually buat karipap tu. terbaik!
Janji karipap mmg aku suka ZIm.... Ohh mentang mentanglah Terengganu banyak ikan, karipap pun ikan ek hihi... Ni ala ala karipap satalah ek hihi
ReplyDeleteLama doh dok makang karipap stail gini. Rindu plok. Nok wat diri, malas. hah..hah...
ReplyDelete