Asam Garam Kehidupan: Sketsa 21 Ramadhan pkp...epok_epok.

Pages

14 May 2020

Sketsa 21 Ramadhan pkp...epok_epok.

Apa? Tak pernah dengar? Alah..tanya WP..sure dia tau punya kan wak😁.

Karipap orang jawa Johor panggil epok2. Betul mak Okjer?Mak ni orang jawa juga, malangnya dia tak ngaku dia jawa, cakap jawa pun orak reti katanya, haha..
Tapi epok2 ni bentuknya bulat. Intinya sama macam inti karipap tu lah juga.
Memang buat sikit je, saja nak menambah2 kuih kat meja. Bentuk pun kecik beso sebab pakai mesin tangan je kan😁
Korang tau tak camane nak goreng karipap licin je cam den ni, tak gelembung2 cam biji jerawat pasir kan. Senang je..masukkan masa minyak belum panas betul2, suam2 kuku gitu, tunggu agak kering baru kuatkan api. Nak angkat tu tutup api, tunggu minyak agak sejuk baru masukkan second trip. Haa..camtulah..memang agak leceh juga sebenarnya, tapi nak cantik kenalah rajin.

23 comments:

  1. Kuih pun nak kena cantik juga supaya senang hati nak makan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nak makan pun org pandang rupa juga kan, tgk cantik baru teruja nak makan kan

      Delete
  2. Nampak cantik kejadiannya.
    memang wak panggil kuih epok2.
    Tapi wak kalau makan, kelim tepinya wak buang.

    ReplyDelete
  3. comel karipap
    rasa nak makan je tengok
    hahahaha

    ReplyDelete
  4. ASsalamualaikum. Sis suka makan yang ada gelembong2 ni.. rasa the real karipap..

    ReplyDelete
  5. uiiiiii faveret den ni weiiii.....Yor.... org Johor panggil epok epok. Eh mana ada aku tak ngaku Jawa? Bangga hokey! hihi
    Ni beb kalau bagi satu pinggan, satu pinggan aku boleh habiskan tau tapi inti kena sedaplah hihi...
    Hari tu ada try jugak buat.... maklumlah nak beli tak de org nak jual kan hihi... Lepaslah jugak kempunan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ooooo gitu, baru tau rahsia epok epok licin hihi

      Delete
    2. Oo ada ko try ye, meh nak tengok rupa eh, comey tak..hihi..

      Delete
  6. jarang jumpa...cantik epok2 nya..

    ReplyDelete
  7. ooo...karipap bulat...

    ReplyDelete
  8. CANTIK EPOK2 BULAT PANDAI NOR

    ReplyDelete
  9. epok2 frozeen ada buat tak? meh pos kemari, terliurlah pula

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak rajin la plak nak buat frozen ni UA, buat nak makan sendiri je🤣

      Delete
  10. Bukan jawa Azi tapi orang Johor memang panggil epok2.
    Akak pun sejak pkp ni ada beberapa kali buat epok2...buat lebih2 frozen kn..tapi akak pakai acuan sbb kalau buat bulat gitu dh xrupa epok2...hihii

    ReplyDelete
  11. Ooo...saya fikir org jawa yg panggil epok2, hihi.
    Cuti2 pkp ni kan kak, adala rajinnya kan

    ReplyDelete

Asam Garam Kehidupan Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign