Ini goreng durian belanda lah. Lagi sedap dari goreng buah sukun, siyes tak tipu.
Ensomi den ada tanam pokok duyan belanda. Dah banyak kali berbuah, dan setiap kali udah pasti menjadi rezeki sang tupai. Kadang tak sempat besau pun buahnya, tengok2 dah berlubang. Apo nak buek..
So, satu hari tu terpikir nak goreng. Kopek kulitnya, potong nipis2. Bancuh je tepung Bestari, goreng cam kita goreng sukun tu. Pastu suruh ensomi try rasa. Dia pun kata sedap. Ada sebiji lagi kat pokok,baru berhajat nak buat goreng lagi, hrmmmm...tak sompek, tupai lagi cekap..
Tak dapat banyak pun, buahnya kecik, pastu ada yang busuk2. Dapatlah rasa sikit sorang. Korang kalo nak goreng, pilih yang buahnya masih keras, tapi dah tua. Rasanya lemak2 manis gituh.
Rupa macam sukun.
ReplyDeleteSekarang ni macam-macam orang goreng. Sebelum ni saya baca pasal nanas goreng. Kak Nor Azimah buat goreng durian belanda. Apapun pengetahuan baru.
Nanas goreng blm penah try lagi. Kalo rajin nak try juga.
DeleteBiasa dengar buah durian belanda goreng.(yang belum matang)
ReplyDeletememang sedap rasanya ngalahkan sukun.
Betul wak, saya rasa pun lebih sedap dari sukun, sbb dia ada rasa manis2 kan.
DeleteFirst time nih..nmpk mcm sukun..
ReplyDeleteYa nohas, cam sukun kan, tapi lagi sedap dari sukun
Deletememang ingat sukun tadi hahaha
ReplyDeleteTerpedaya plak hihi
Deletedurian belanda mmg sedap digoreng
ReplyDeleteOh kak PI pun tau ye
DeleteHi good night, how are you? Do you accept one following the other's blog? We can be friends (there is no distance for friendship) and partner with our blogs. https://viagenspelobrasilerio.blogspot.com/?m=1
ReplyDeleteDuyan belanda mmg buahnya tak putus kot Diana, takkan ada penunggu plak, hihi
ReplyDeleteowh awal2 tadi kak ana ingatkan goreng sukun hehe :)
ReplyDeleteWahhh boleh cuba..
ReplyDeleteCuba goreng nenas pula, tengah viral tu... 😄
Aah tingin gak nak try. Selalu beli mkn camtu je
ReplyDelete