Sape suka makan laksa angkat tangan..hashhash..tapi susahla nak dapatkan laksa keluaran muslim, aritu ada jenama sufi..tapi susah nak dapat. Semalam singgah kedai aceh jumpa pulak laksa ni..
Laksa beras Terengganu korang, keluaran muslim. Den suka ni. Cara guna pun sonang, just celur dengan air panas, tak perlu rebus ye,lain kali kono singgah lagilah ke kodai aceh tu jawabnya. Kat Mydin takde pulak jenama ni. Mungkin ada di cawangan lain ke wallahualam la..
Well..ekceli..chehhh..
Haha..
Nyampah ye korangππ
Okla..sebenarnya resepi kuah putih atau kuah lemak tu sama je dengan resepi kuah laksam. Tapi jomla den share kepada sape2 yang belum tau tu.
..ikan sardin besar 5 ekor rebus ambil isi. Tulangnya boleh diblend dan airnya boleh masukkan dalam kuah untuk lebih kaw
..santan dari sebiji kelapa sukatan untuk 2 bungkus laksa.
.. Bawang besar 2 biji, lada hitam setengah sudu besar diblend bersama.
..garam dan gula secukup rasa.
..ulam2an seperti timun, daun kesum, kacang panjang dipotong halus, tauge..semua ulam ni tak perlu celur ye.
..Cili kering yang diblend bersama sedikit saja garam.
Cara memasak.
Masukkan bawang dan ladang hitam yang diblend tadi ke dalam santan. Masak santan hingga mendidih, kena sentiasa kacau ye adik2 jangan kasi pecah minyak. Bila dah mendidih baru masukkan isi ikan yang sudah diblend tadi, terus padamkan api ye. Jangan biar mendidih lama bila dah masukkan isi ikan tu, kalau tak nanti isi ikan tu mendap ke bawah, ha..itu tak best.
tadaaa..dah siap. Camnilah cara dihidangkan. Ulam tak cukup plak tu ha, takdo kacang panjang, bungo kantan pun takdo, toge pun takdo, tapi nohal lah, asal ada timun cukup dah.
Kalau orang tidak suka sayur tidak kisah laksa tidak cukup bahan.
ReplyDeleteMee yang digunakan laksa Terengganu tidak sama dengan mee untuk laksa utara ke?
Tak sama kot, ini guna tepung beras..kalo laksa utara tu guna tepung sagu rasanya.
DeleteSusah nak jumpa laksa keluaran muslim kat shah alam nie :)
ReplyDeleteYa betul susah, ni jumpa terus beli.
DeleteSedapnya kak, lama tak makan laksa macam ni. Nak masak, takut tak jadi.
ReplyDeleteSenang je syaz, bahannya pun tak banyak..try la buatπ
DeleteSedapnya...dah lama x mkn laksam...
ReplyDeleteAritu laksam pun ada, kira 2 dlm 1 lah tu
DeleteSedapnya NA, lama tak buat, bak sini semangkuk..
ReplyDeleteJika saya tambah halia sikit dalam kuah laksa tu, bahan2 lain sama.
Lagi satu, asam keping
DeleteBoleh juga UA, tapi kami tak letak, sbb dah ada lada hitam tu. Lagi satu kalau arwah mak dulu masa rebus ikan tu siap taruk lengkuas dan asam keping tu, so dah potong dah bau hanyir tu.
Deletemacam laksam kan azimah, boleh lah nanti nak try :)
ReplyDeleteYa kak ana, mcm kuah laksam
ReplyDeleteADA PRODUK LAKSA SEGAR YA SENANG GITU XYAH REBUS LAMA SANGAT
ReplyDeleteAJO_QQ poker
ReplyDeletekami dari agen poker terpercaya dan terbaik di tahun ini
Deposit dan Withdraw hanya 15.000 anda sudah dapat bermain
di sini kami menyediakan 9 permainan dalam 1 aplikasi
- play aduQ
- bandar poker
- play bandarQ
- capsa sunsun
- play domino
- play poker
- sakong
-bandar 66
-perang baccarat (new game )
Dapatkan Berbagai Bonus Menarik..!!
PROMO MENARIK
di sini tempat nya Player Vs Player ( 100% No Robot) Anda Menang berapapun Kami
Bayar tanpa Maksimal Withdraw dan Tidak ada batas maksimal
withdraw dalam 1 hari.Bisa bermain di Android dan IOS,Sistem pembagian Kartu
menggunakan teknologi yang mutakhir dengan sistem Random
Permanent (acak) |
Whatshapp : +855969190856