Last2 kedondong tu terbiar jer kat pokok. Sampai satu hari mokcik perasan buah kedondong tu ada warna kekuningan tu, mokcik petik kopek dan makan. Wowwe..sedap juga rasanya macam rasa buah pelam yang dah matang tu, tapi isinya masih crunchy2 tuh.
Kalau time rajin, kopek2 buat jeruk. Tapi ada sikit amaran ye, hehe..kedondong ni makan macam ni boleh buat gigi rasa, rasa je..macam terhakis, sebab mokcik main kokak camtu jer, kalau potong2 dulu baru makan, mungkin tak rasa kot..ermmm..tak tau nak discribe camane..korang try lah makan sendiri..
Sekian, entri merapu sebab kekeringan idea..untuk hari ni. Terimakasih sudi baca😉😉
nenek saya kalau dapat ni, terus buat jeruk hehe
ReplyDeleteJeruk pun sodap syaz kan, nak ngopek nye tu maleh bebona.
Deleteada belakang rumah . tpi xmakan makan heheh
ReplyDeleteTulah tu, sampai jatuh2 kat tanah kan.
DeleteHehe macam-macam idea untuk mengolah buah yang ada.
ReplyDeleteYa Na, kadang kalo dah banyak sangat akk petik bagi mak2 budak ngaji.
Deletesedapnya..kokak camtu jer yg best..hihi..
ReplyDeleteYa nohas, cuma kena pastikan jangan pakai gigi palsu je, hihi
Deletebuat pajeri kedondongsedap juga nor
ReplyDeletePernah juga buat kak PI.
Deletememang betul kalau dah kuning makan gitu je pun best, kalau dapat yang dah lembut tu lagi best... manis dan lembut juicy gitu
ReplyDeletesalam kenal
Yang kuning betul2 tu akk tak pernah cuba lagi, nanti nak tunggu lah biar lagi masak kat pokok tu nak try.
DeleteHai dana, salam kenal juga..selalu jumpa dana kat blog wak petani tu tapi malu nak tegurðŸ¤..
Trmksh sudi follow blog picisan akk ni ye.
Buah kedondong akak pun tengah menjadi Azi.Akak kalau teringin nak makan masam2 petik je kat pokok ...kokak gitu je cicah garam🤗
ReplyDeletebetul kak azimah..lama xmkn buah ni :)
ReplyDeleteFavourite buah gak ni. suka makan macam tu je. buat jeruk pun sedap tapi sekarang susah nak jumpa yang fresh. jumpa yang dijeruk je la ada.
ReplyDeleteSedap ni
ReplyDelete