Meh den tunjuk.
Tepung gandum dan garam, bancuh dengan air panas mendidih. Jangan lembik, jangan keras..yang sedang2 aja dong asalkan boleh dibentuk2. Sukatan? Den memang takdo sukat2 do, pepandai lah.
Bergedil kentang campur isi ayam. Takyah ajarlah yo camano nak buek bergedil, takdo yang luar biaso do. Cuma kena simpan dalam esbok atas supaya keras nanti senang nak isikan dalam adunan tepung tu.
Adunan tepung ni terlombik sikit ha. Jadi masa nak isikan bergedil tu basahkan tangan supaya tak melekat.
Siap digoreng. Patutnya kono buat kuah cam kuah tauhu bergedil, tapi den kan malas nak menyusahkan diri, jadi bolehla cicahkan dengan sos cili.
Amacam? Bolehla cuba ye, buat minum2 potang ko sodap yo.
Selamat berehat di petang khamis.
Ni memang rare... fisrt time nampak. Sedap ni buat minum petang.
ReplyDeleteYa amie, lawan pulak dgn kopi panas..
Deletekreatif ni..gabungan dua resepi..sedap buat minum petang
ReplyDeleteAah yaya..inovasi gituh😁
Deleteooo ni festime tengok ni.. boleh cuba nanti
ReplyDeletebila time rajin datang..
Samalah, tunggu rajin juga😁
DeleteResipi ubahsuai jemput-jemput+ bergedil.
ReplyDeleteYa NA, ubah selera sikit😁
DeleteAwat pi cucuq begedil pulak patut ea kodok bogodil tu hahahaaa...
ReplyDeletePetang makan panas-panas time hujan fuhh sure laku keras nih!
Boleh yo, ikutla cucuq ko, cokodoq ka..asal ada bedegil kek dalam tu😁
DeleteResipi ni memang Eza tak pernah try lagi. Menarik!
ReplyDeleteNnt try ye Eza😁
Deletefavourite tu kak.. bergedil.. sedapnya.. tp resepi ni mmg rare.. boleh cuba ni
ReplyDeleteCubalah kakmim, makan panas2 sedap😁
DeleteSedap makan panas2, buat minum petang.
ReplyDeleteBolehla nnt pn is3 buatkan ye bawak gi kebun😀
DeleteAssalamualaikum kak, moga sentiasa diberikan kesihatan yang baik
ReplyDeleteanak saya si Haikal suka sangat begedil ni.. memang tak makan nasi la jawabnya. duk mengadap yang tu aje..
Ramai budak2 suka sbb rasa kentang tu agaknya. Oklah sbb bergedil ni mengenyangkan.
Deletewoww menarik nih kak... tak pernah jumpa lagi cara buat gini... mesti sedap nih
ReplyDeleteBolehla dana cuba nanti sbb akk tengok dana rajin masak2 ni😁
Deletesedapnya, segala unsur begedil ni memang saya suka hehehe
ReplyDeleteBergedil ni lejen sbb boleh dipelbagaikan cara penyediaannya betul tak syaz.
DeleteAllahu. nampak sedap. anything bergedil mmg faveret sangat..
ReplyDeleteSedap ily, anak2 akk pun suka.
Deletesedap bergedel nor boleh cuba ni
ReplyDeleteYa kak, boleh je..senang je tu.
Deletesedap pulak begedil tu, minat juga makan ni.
ReplyDelete(gee follow sini #225)
Bolehla buat makan petang2 nanti ye gee.
DeleteTrmkasih follow akk.
Rajinnya awak..
ReplyDeleteSalute weyhhhh
Sesekali je rajin, kebetulan adunan begedil tu mmg banyak, lebih dari buat tauhu begedil tu.
DeleteWuaah .. sukses bikin saya merasa lapar lagi ini, kak.
ReplyDeleteEnak ya, jadi camilan buat teman ngopi di pagi hari.
Nanti dicobain ye😁😁
Deletesedapnya..rajin kak azimah :)
ReplyDeleteSodap nampak eh kuih goreng ado inti tu kak :)
ReplyDelete