Asam Garam Kehidupan: Makan di kala hujan.

Pages

6 Jan 2021

Makan di kala hujan.

Jiran bagi ubi kayu yang dia tanam. Ubi fresh, rebus sedapnya makan camtu je pun jadikkk. Selalu beli kat pasaraya ubinya dah masuk angin, keras. Dapat yang fresh macam ni..macam2 plan dalam kepala, nak buat bingka la, nak buat yang macam manisan orang kelantan tulah, ubinya disagat kasar, taruk warna dikukus pastu makan dengan air gula merah dan kelapa..last2 terfikir nak buat kerepek plak,harap2 jadilah..
Cekodok cicah sambal tempoyak. Korang kena cuba, sedap weyh. Tapi kena buat guna tempoyak yang fresh ye..yang masih manis tu.

22 comments:

  1. Takde stok tempoyak lah Azi.Pokok durian akak baru berputik.InsyaAllah kalau menjadi banyak buahnya nanti boleh lah buat tempoyak banyak2.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wah dah berputik tu, in shaa Allah adalah tu nnt buahnya. Nnt bolehlah buat tempoyak banyak2 jual, hehe..

      Delete
  2. kala hujan ada je idea nk mkn kalau terkurung di umah kn kak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul kakmim, risau plak takut terlebih berat lps musim hujan😁

      Delete
  3. Ubi kayu rebus memang sinonim sebagai menu musim hujan, selalu padankan dengan sambal tumbuk.. so sedap.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kelapa ada, tapi malas nak kukus, hehe..tu yg makan camtu je. Betul tu, ubi kayu ni makanan fevret musim hujan.

      Delete
  4. memang sedap ubi kayu cicah kelapa tak pun cicah ikan masin kan Azi, alamak rare pula cucur cicah tempoyak tu azi hehe :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sedap weii cekodok cicah tempoyak, nak tau kena try srndiri, hehe

      Delete
  5. Oh rare makan jemput-jemput dengan sambal tempoyak.
    Hehe macam-macam nak buat kalau dapat ubi yang bagus.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau ada tempoyak NA cubalah cicah dgn cekodok tu, baru tau camana kesedapannya.
      Kerepek dah jadi, dah separuh dimakan.😅

      Delete
  6. Tak pernah try cicah tempoyak. Sedap pulak tengok gambar tu ahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sedap syaz, try lah😁, nnt boleh masukkan yg rare ni dlm cerpen syaz, hihi

      Delete
  7. Sedapnya ubi rebus tu, selalu kalau balik kg mesti cabut ubi depan umah yg mak tanam pastu macam2 di masaknya...
    Cekodok cicah tempoyak memang rare kak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan, buat bingka dapnya, ubi getuk mcm2 boleh kan.
      Haha..sedap dana, cubalah kalau nak tau.

      Delete
  8. Ubi kayu paling sedap kalau makan gitu je. Cicah sambal tumis. Lagi pulak musim hujan ni. Tempat kak NA tak terjejas banjir ke?

    ReplyDelete
  9. masa balik kg ituhari pakat rebus ubi kayu cicah kelapa dengan adik beradik..teringat zaman kecik2 musim hujan camni. itulah menu makan ramai2 paling best :-)

    ReplyDelete
  10. wahhh.. cicah tempoyak? rare ni. hehehe

    ReplyDelete
  11. ubi rebusss sedapnya !! mmg time hujan2 sedap nikmat makan ubi rebus. kalau rajin buat yang jenis bersira tu..

    ReplyDelete
  12. Sedap ubi kayu rebus. Saya suka cicah sambal goreng. Rare ni cicah sambal tempoyak

    ReplyDelete
  13. cicah tempoyak yg rare..tak pernah try..

    ReplyDelete

Asam Garam Kehidupan Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign