Jiran bagi ubi kayu yang dia tanam. Ubi fresh, rebus sedapnya makan camtu je pun jadikkk. Selalu beli kat pasaraya ubinya dah masuk angin, keras. Dapat yang fresh macam ni..macam2 plan dalam kepala, nak buat bingka la, nak buat yang macam manisan orang kelantan tulah, ubinya disagat kasar, taruk warna dikukus pastu makan dengan air gula merah dan kelapa..last2 terfikir nak buat kerepek plak,harap2 jadilah..
Takde stok tempoyak lah Azi.Pokok durian akak baru berputik.InsyaAllah kalau menjadi banyak buahnya nanti boleh lah buat tempoyak banyak2.
ReplyDeleteWah dah berputik tu, in shaa Allah adalah tu nnt buahnya. Nnt bolehlah buat tempoyak banyak2 jual, hehe..
Deletekala hujan ada je idea nk mkn kalau terkurung di umah kn kak?
ReplyDeleteBetul kakmim, risau plak takut terlebih berat lps musim hujan😁
DeleteUbi kayu rebus memang sinonim sebagai menu musim hujan, selalu padankan dengan sambal tumbuk.. so sedap.
ReplyDeleteKelapa ada, tapi malas nak kukus, hehe..tu yg makan camtu je. Betul tu, ubi kayu ni makanan fevret musim hujan.
Deletememang sedap ubi kayu cicah kelapa tak pun cicah ikan masin kan Azi, alamak rare pula cucur cicah tempoyak tu azi hehe :)
ReplyDeleteSedap weii cekodok cicah tempoyak, nak tau kena try srndiri, hehe
DeleteOh rare makan jemput-jemput dengan sambal tempoyak.
ReplyDeleteHehe macam-macam nak buat kalau dapat ubi yang bagus.
Kalau ada tempoyak NA cubalah cicah dgn cekodok tu, baru tau camana kesedapannya.
DeleteKerepek dah jadi, dah separuh dimakan.😅
Selamat menjamu selera.
ReplyDeleteYe wak, hujan2 ni perut lapo😁
DeleteTak pernah try cicah tempoyak. Sedap pulak tengok gambar tu ahaha
ReplyDeleteSedap syaz, try lah😁, nnt boleh masukkan yg rare ni dlm cerpen syaz, hihi
DeleteSedapnya ubi rebus tu, selalu kalau balik kg mesti cabut ubi depan umah yg mak tanam pastu macam2 di masaknya...
ReplyDeleteCekodok cicah tempoyak memang rare kak
Kan, buat bingka dapnya, ubi getuk mcm2 boleh kan.
DeleteHaha..sedap dana, cubalah kalau nak tau.
Ubi kayu paling sedap kalau makan gitu je. Cicah sambal tumis. Lagi pulak musim hujan ni. Tempat kak NA tak terjejas banjir ke?
ReplyDeletemasa balik kg ituhari pakat rebus ubi kayu cicah kelapa dengan adik beradik..teringat zaman kecik2 musim hujan camni. itulah menu makan ramai2 paling best :-)
ReplyDeletewahhh.. cicah tempoyak? rare ni. hehehe
ReplyDeleteubi rebusss sedapnya !! mmg time hujan2 sedap nikmat makan ubi rebus. kalau rajin buat yang jenis bersira tu..
ReplyDeleteSedap ubi kayu rebus. Saya suka cicah sambal goreng. Rare ni cicah sambal tempoyak
ReplyDeletecicah tempoyak yg rare..tak pernah try..
ReplyDelete