Mak, mak Okje..jom belajaq buat karipap inti ikan Terengganu style nak?Hi hi..
Dia punya kulit:
Tepung.
Margerin panaskan hingga cair.
Sedikit garam.
Sedikit air.
Caranya: campurkan tepung dengan margerin cair yang tengah panas-panas tu, tambah garam dan gaul rata sehingga jadi macam serbuk roti tu, baru campurkan air, sedikit demi sedikit, uli sampai jadi doh,...sedia untuk dicanai.
Inti ikan.
Isi ikan sardin atau ikan kembung ( ikan direbus barulah senang untuk keluarkan isinya)
Kelapa parut.
Bawang besar.( potong dadu, jumlah bawang bergantung pada isi ikan, tapi lagi banyak bawang lagi sedap, cuma seimbangkanlah dengan isi ikan tu, kata orang..pandai-pandai agaklah )
Halia.( pun potong dadu, tapi saya ni nak buat kerja senang, saya bantai blend je halia dengan bawang besar tu, tapi jangan hancur ye )
Halba.( sangat penting dalam kebanyakan masakan Terengganu )
Garam.
Asam keping.
Sedikit gula.
Caranya: campurkan semua bahan di atas, masukkan dalam kuali, tambahkan sedikit air dan masaklah sehingga kering. Sedia untuk diisi ke dalam kulit karipap.
Kat Terengganu karipap inti ikan ni lebih diminati dari karipap inti-inti lain tu. Ni saya buat untuk sarapan pagi ni.
Alhamdulillah..ok ke mak? Boleh buat tak? Hi hi..try la..
cantik, Alhamdulillah untung pandai buat karipap sendiri, isi ikan pulak, puaskan NA.
ReplyDeleteBolela Fair, takat nak mkn sendiri, eh! Boleh je nk buat frozen, tapi..malasla plak, heh heh.
DeleteTryla buat Fair, tak susah pun, renyah sikit je..
Bolela Fair, takat nak mkn sendiri, eh! Boleh je nk buat frozen, tapi..malasla plak, heh heh.
DeleteTryla buat Fair, tak susah pun, renyah sikit je..
kat sana memang popular dengan karipap isi ikan ye. first time dengar. siqah pernah makan yang inti sardin dan kentang je. pandai dah kak azimah buat karipap sendiri :)
ReplyDeleteYa Siqah, kat Teganu karipap inti ikan mmg lebih diminati, kat sana kan ikan fresh, makanan pun byk berasaskan ikan.
DeleteYa Siqah, kat Teganu karipap inti ikan mmg lebih diminati, kat sana kan ikan fresh, makanan pun byk berasaskan ikan.
DeleteNmpk mcm lain dri yg lain inti ikn..cek tk pernah buat lgi..nti nk buat jugalh...tq 4 the resep
ReplyDeleteBuat jgn tak buat knor, alahh, takat karipap inti ikan ni kacang je bg org pandai masak mcm knor ni, hi hi
DeleteBuat jgn tak buat knor, alahh, takat karipap inti ikan ni kacang je bg org pandai masak mcm knor ni, hi hi
Deletecantik kejadian karipap tu, saya tak pandai nak klim karipap tu, sebab tu tak pernha buat sendiri
ReplyDeleteLhoh..kejadian, ha ha..kalo tak pandai klim, try klim kat tanah liat dulu, ha ha..alah..tekan guna sudu pun boleh hape.
DeleteLhoh..kejadian, ha ha..kalo tak pandai klim, try klim kat tanah liat dulu, ha ha..alah..tekan guna sudu pun boleh hape.
DeleteAdoiii....sajalah tu kan, pi tayang karipap. Mentang mentang lah rajin.
ReplyDeleteTak pe, tak pe....satu hari nanti aku akan sahut cabaran ko mak. Jangankan inti ikan, inti udang pun mak sumbat haha....
Adoii la, saje je nk bagi ko semangat sket ha, ko rajin sikit je in shaa Allah jadi..yang bubur som som tu, dah jadi blum?
DeleteAdoii la, saje je nk bagi ko semangat sket ha, ko rajin sikit je in shaa Allah jadi..yang bubur som som tu, dah jadi blum?
DeleteBelum haha....
DeleteBelum haha....
Deletetak pernah lagi rasa inti macam ni,nampak mcm sedap sbb guna ikan..
ReplyDeleteAla ciannyer tak penah rasa, apa kata Naliena wat srndiri, tu dah ada resepi, he he
DeleteAla ciannyer tak penah rasa, apa kata Naliena wat srndiri, tu dah ada resepi, he he
Deletedap nyer ni.
ReplyDeletetak penah jumpa kat melaka inti ikan.
nanti singga tganu wajib la carik kan.
hmmm tganu kelantan memang byk makanan sedap!
Singgah jgn tak singgah, carik jgn tak carik, he he..sata ade, nasi dagang ada, mah sejepuk ada, soneh ade..
DeleteSinggah jgn tak singgah, carik jgn tak carik, he he..sata ade, nasi dagang ada, mah sejepuk ada, soneh ade..
DeleteTamosa ikn mmg makanan tradisi trngganu
ReplyDelete